Nekaj očitkov je letelo tudi na delovanje slovenskih bank, ki po mnenju nekaterih premalo pozornosti pri odobritvi posojil namenjajo inovativnosti in jih preveč zanima donos. Foto: BoBo
Nekaj očitkov je letelo tudi na delovanje slovenskih bank, ki po mnenju nekaterih premalo pozornosti pri odobritvi posojil namenjajo inovativnosti in jih preveč zanima donos. Foto: BoBo
Ministri Radovan Žerjav, Žiga Turk, Zvonko Černac, Senko Pličanič, Franc Bogovič
Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je izpostavil načrte vlade, da bi več izvajalcev storitev združila v skupno organizacijsko obliko. Tako bi na primer podjetje vse ključne odgovore o umestitvi nekega objekta v prostor lahko dobilo v najkrajšem mogočem času in na enem mestu. Foto: BoBo
Vrh malega gospodarstva

Na prvi vrh malega gospodarstva, ki so ga naslovili "Veter v jadra malega gospodarstva" in ga je gostila Gospodarska zbornica Slovenije, so prišli številni ministri. "Malo gospodarstvo je v EU-ju izjemno množično, a izgublja veter v jadra," je opozoril predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič.

Vlada zdaj pripravlja svežnje za gospodarstvo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je poudaril, da se vlada po obdobju, ko se je posvečala predvsem javnofinančni konsolidaciji, zdaj obrača k ukrepom za spodbujanje gospodarstva. Tako bo že v četrtek na seji obravnavala prvi sveženj ukrepov, s katerim želi ustvariti konkurenčnejše poslovno okolje. V pripravi je reforma trga dela, napoveduje se tudi pavšalna obdavčitev za mala podjetja.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je k napovedanim ukrepom dodal reševanje problema upada vpisa na področju poklicnega šolstva ter prevetritve znanj, ki jih država podaja mladim. Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa je zagotovil, da bo državna uprava delovala kot servis in ne kot zaviralec podjetništva.

"Učili se bomo od vas"
Vlada si je sicer kot rok za odpravo administrativnih ovir v zakonodaji zadala konec leta 2013. Pri tem Pličanič napoveduje intenzivno sodelovanje z interesnimi združenji in posamezniki, ki so na področjih, na katera se nanaša zakonodaja, dejavni. "Učili se bomo od vas, ki v praksi veste, kje so problemi," je obljubil.

Podjetniki in gospodarstveniki pa so se zavzeli za izenačitev stroška delovne sile ne glede na obliko zaposlitve ter za ustanovitev neke vrste borze mednarodnega povpraševanja in ponudbe po proizvodih in storitvah na enotnem evropskem trgu. Gospodarstvo predlaga še, naj država v regiji odpre 10 podpornih pisarn za pomoč internacionalizaciji poslovanja malega gospodarstva, uredi področje plačevanja avtorskih pravic, poveča globe za opravljanje dela na črno.

Število podjetij raste
Podatki GZS sicer kažejo, da je v Sloveniji za leto 2011 letna poročila o poslovanju predložilo 129.435 poslovno aktivnih mikro- in malih družb in podjetnikov. To je 10 odstotkov več kot za leto 2008. V Sloveniji so po številu ti subjekti predstavljali 98,9 odstotka vsega gospodarstva, zaposlovali so 56,1 odstotka vseh zaposlenih in ustvarili 34,5 odstotka vseh čistih prihodkov od prodaje.

V zadnjih treh letih so sicer mikro- in mala podjetja število zaposlenih znižala za 7,1 odstotka, čisti prihodki od prodaje so upadli za 9,4 odstotka, dodana vrednost pa za 8,2 odstotka.

Vrh malega gospodarstva