Cariniki bodo postali uradniki finančne uprave. Foto: BoBo
Cariniki bodo postali uradniki finančne uprave. Foto: BoBo

Predlog združitve davčne in carinske službe je pripravila že prejšnja vlada in ga letos spomladi tudi poslala v obravnavo v DZ. Zaradi nasprotovanja sindikatov je bil mesec dni pozneje umaknjen iz procedure. Tedanja vlada pa je napovedala dodatna pogajanja s sindikati in pripravo novega predloga.

Skeptični cariniki
Sindikat carinikov je med drugim opozarjal, da takšno združevanje nima nobenih sinergijskih učinkov in bo škodljivo za izvajanje nalog tako carinske kot davčne službe. Po oceni carinikov, ki so zaradi napovedi o združitvi z davčno upravo februarja že stavkali, bi bili združeni upravi manj učinkoviti kot do zdaj.

Novi predlog zakona o finančni službi, po katerem bi združili davčno in carinsko upravo, vlada upravičuje z ukinitvijo carinskega nadzora na državni meji med Slovenijo in Hrvaško, potem ko je ta sredi tega leta vstopila v EU.

"Nadaljnji razvoj sistema pobiranja obveznih dajatev ter spremenjene okoliščine za delo carinske službe zaradi širitve EU zahtevata spremembe tudi pri organiziranju služb, ki so pristojne za pobiranje obveznih dajatev," je finančno ministrstvo zapisalo v predlogu zakona.

Finančna uprava bo zadolžena za pobiranje vseh dajatev
Temeljna naloga novoustanovljene finančne uprave bo pobiranje obveznih dajatev. S tem namenom se bodo posamezni zaposleni, ki so do zdaj opravljali naloge carinske službe, razporedili na delovna mesta, kjer bodo opravljali naloge, ki jih v skladu z veljavno zakonodajo opravlja davčna služba.

Finančna uprava RS bo organ v sestavi ministrstva za finance. Sestavljena bo iz generalnega finančnega urada in finančnih uradov. Vlada pojasnjuje, da bodo enkratni stroški združitve okoli 944.000 evrov, v prihodnjih letih pa napovedujejo prihranke, ki bodo trajni.