Igor Lukšič, predsednik Socialnih demokratov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Igor Lukšič, predsednik Socialnih demokratov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Jasno je, da vlada pretirava in straši ljudi, zlasti z izgubo služb. Menimo, da je pristop napačen in da bi bilo treba umiriti razmere in celotni javnosti, predvsem pa delavcem v javni upravi, natočiti čistega vina. Ljudje imajo pravico vedeti, kakšna bo njihova usoda v naslednjem letu, da si bodo lahko na nek transparenten način organizirali življenje.

Lukšič o predlogu proračuna in predvidenih odpuščanjih
Marko Pogačnik
Poslanec SDS Marko Pogačnik trdi, da je glede holdinga marsikateri očitek SD neresničen in zavaja. Foto: BoBo

Slovenski državni holding (SDH), ki bo predvidoma na mizah poslancev že na aktualni mesečni seji, je le sredstvo za čimprejšnjo razprodajo premoženja, je na novinarski konferenci v odzivu na vladne reforme dejal Igor Lukšič. Poleg tega je vlada po Lukšičevem mnenju s SDH-jem kršila vse ključne smernice, ki jih pri upravljanju z državnim premoženjem nalaga Organizacija gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).
OECD namreč, tako Lukšič, nalaga parlamentarni nadzor, vladni predlog pa bo prinesel le nadzor "strankarskih vrhušk". Upravljanje ne bo centralizirano, ker vlada ohranja samostojnost Kada in Modre zavarovalnice, je nadaljeval. V nasprotju s smernicami OECD-ja bo SDH gospodarska družba; v njej pa ne bosta ločeni upravljalska in nadzorna funkcija, je še zatrdil. SDH je tako po mnenju SD-ja velik korak nazaj pri upravljanju, ki kaže na nezavedanje vlade, da deluje v mednarodnem okolju, to pa se bi poznalo tudi pri bonitetnih ocenah.

SD in PS zahtevata oceno ustavnosti vladnega odloka o NLB-ju in NKBM-ju.

Vlada bi po mnenju SD-ja morala poskrbeti ne za razprodajo državnega premoženja, ki prinese le enkraten in takojšen priliv, temveč poiskati dolgoročne in strateške vlagatelje.
Vsak, ki se zaveda, kako slaba rešitev je SDH, bi moral storiti vse, da to prepreči, meni Lukšič. V SD-ju pa do glasovanja ohranjajo upanje, da bo trenutne podpornike razprava "streznila". "Slovenija se igra z ugledom države," je komentiral.

Proti "slabi banki"
SD nasprotuje tudi ustanoviti t. i. slabe banke. Po njihovem mnenju bi morale slabe terjatve ostati v odgovornosti bank samih. "Pridružujem se stališču, ki so ga objavili in jih zagovarjajo naši najbolj priznani strokovnjaki za področje financ, kot je Ribnikar, in seveda drugi," je izjavil Lukšič.
Glede vladnih reform in protikriznih ukrepov pa je dejal, da se kot pravilne neprestano izkazujejo strankine ocene iz preteklosti. Že ob sprejemanju je Lukšič dejal, da gredo ukrepi v napačno smer in da bodo proračun le še skrčili, vse to pa se potrjuje, je izjavil.
"Naj končno pomaga podjetjem"
Vlada po njegovem mnenju namesto z umirjanjem razmer še dodatno straši z nerealnimi ocenami, med drugim tudi z napovedjo velikih krčenj in odpuščanj naslednje leto. Namesto tega bi morala vlada podjetjem pomagati, je pozval: "Naj končno pomaga podjetjem, ki vlečejo Slovenijo naprej. To je njena naloga. Ne pa da samo varčuje in ljudem grozi, da če ne boste pridni, vam bomo pobrali še minimalne plače."

Pogačnik je nad odzivom SD osebno razočaran
Da je osebno razočaran nad odzivom SD, pa je izjavil poslanec SDS Marko Pogačnik, ki trdi, da je glede holdinga marsikateri očitek SD neresničen in zavaja: "Zakon vsebuje vsa priporočila in smernice, ki jih narekuje OECD, zakon je finančno ministrstvo poslalo tudi v pregled OECD in mislim, da bistvenih pripomb ni imel," trdi Pogačnik.

Glavni cilj zakona o slovenskem državnem holdingu je po njegovem mnenju koncentracija lastništva, s čimer bomo prišli do učinkovitejšega in racionalnejšega upravljanja in tako se bo lahko določila večja odgovornost. "Glavni cilji zakona so, da se vzpostavi načelo odgovornosti, gospodarnega upravljanja, transparentnosti in učinkovitosti," trdi Pogačnik

Sprejem zakona bo po mnenju Pogačnika tudi signal OECD-ju in Evropski komisiji, da smo se tega problema lotili resno: "Zakon predvideva tudi veliko varovalk, da ne bi prišlo do brezglave razprodaje državnega premoženja. Pri tem bo imel veliko vlogo tudi DZ, ki bo imel možnosti potrjevanja strategije, vsako leto pa se bo seznanil z letnim poročilom," je pojasnil.

Javni razpis za vse člane uprave
Zakon predvideva, da bo mednarodni javni razpis za vse člane uprave - Pogačnik pričakuje, da se bo tu poiskalo človeka z izkušnjami, strokovnimi kompetencami. Na vprašanje, ali ima ambicijo kandidirati za upravo pa je odgovoril, da je bil njegov namen pripraviti kakovosten zakon, potem pa je stvar nadzornega sveta, kako se bo odločil.

Jasno je, da vlada pretirava in straši ljudi, zlasti z izgubo služb. Menimo, da je pristop napačen in da bi bilo treba umiriti razmere in celotni javnosti, predvsem pa delavcem v javni upravi, natočiti čistega vina. Ljudje imajo pravico vedeti, kakšna bo njihova usoda v naslednjem letu, da si bodo lahko na nek transparenten način organizirali življenje.

Lukšič o predlogu proračuna in predvidenih odpuščanjih