Delo vlade Janeza Janše podpira petina vprašanih. Foto: BoBo
Delo vlade Janeza Janše podpira petina vprašanih. Foto: BoBo

Da je slovenska vlada uspešna, meni 83 odstotkov privržencev SDS-a, volivci drugih koalicijskih strank pa so do vlade precej bolj kritični. Da je uspešna, tako meni 55 odstotkov volivcev Nove Slovenije (NSi), 35 odstotkov privržencev Državljanske liste (DL), 25 odstotkov volivcev SLS-a in 22 odstotkov DeSUS-a.

Podobna so tudi razmerja do predsednika vlade. Janši daleč najvišjo oceno, 4,13, dajejo volivci njegovega SDS-a, sorazmerno zvesti so še volivci NSi-ja, ki so med ocenami od 1 do 5 Janševo delo ocenili s 3,5. Drugi deli koalicije pa ga ocenjujejo z ocenami, nižjimi od 3, SLS z 2,81, DeSUS 2,42 in DL z oceno 2,31.

Glede na poklicno izobrazbo anketiranih Janšo najvišje ocenjujejo tisti s poklicno šolo, 2,65, sledijo tisti z osnovnošolsko izobrazbo, 2,42, najnižjo povprečno oceno dela, 1,81, pa aktualnemu predsedniku vlade pripisujejo anketirani z višjo oziroma visoko izobrazbo.

Anketiranih je bilo 700 ljudi
Naročnika raziskave Vox populi sta časnik Dnevnik in televizijski program POP TV, njegov izvajalec pa je agencija Ninamedia. Telefonsko javnomnenjsko raziskavo so opravili med 18. in 20. decembrom 2012. Anketiranih je bilo 700 oseb, spolna in starostna struktura anketirancev pa ustrezata vzorčnim določilom.