Previdno - tudi na videz banalne poškodbe lahko pustijo hude posledice. Foto: Bobo
Previdno - tudi na videz banalne poškodbe lahko pustijo hude posledice. Foto: Bobo
Petarde
Čeprav uporaba petard upada, so poškodbe zaradi njih vsakoletna stalnica. Foto: MMC RTV SLO
Žrtev pirotehnike opozarja


Prodajalci začenjajo (zakonito) ponujati pirotehnične izdelke prve kategorije, katerih glavni učinek je pok. Njihova uporaba se sicer lahko začne šele 26. decembra, tako prodaja kot potrošnja pa se končata z 2. januarjem.

Celoten zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

A kljub temu tudi v tem obdobju veljajo nekatere omejitve. Pirotehničnih izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih in na površinah, kjer potekajo javna zbiranja. Strogo je prepovedana predelava ali lastna izdelava pirotehničnih izdelkov. Prav tako je strogo prepovedana prodaja in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok (npr. petard).

Predvidena globa za kršitev za posameznike znaša od 400 do 1.200 evrov, za pravne in odgovorne osebe pa od 3.000 do 15.000 evrov.

Mladoletni izključno pod nadzorom staršev
Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke izključno pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Tipični izdelki omenjenih kategorij so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice, vžigalice s pokom, rimske svečke, majhna ognjemetna kolesa, bengalične bakle, baterije in kombinacije ter rakete.
Neprimerna uporaba lahko povzroči poškodbe
Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči, moti starejše ljudi, bolnike, živali ter onesnažuje okolje, opozarjajo policisti. Če že uporabljate pirotehnične izdelke, potem si jih, tako priporočajo policisti, priskrbite pri prodajalcih z dovoljenjem za prodajo.

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena samo v času od 26. decembra do 2 . januarja. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (npr. petarde), je v Republiki Sloveniji strogo prepovedana. (Ministrstvo za notranje zadeve)

Tudi navadne lučke skrivajo nevarnost

Med prazniki na veliko in vsepovsod zažarijo raznovrstne lučke. Ker se znajdejo na vseh mogočih lokacijah - na oknih, na božičnih smrečicah, vratih - še posebej pa zato, ker gorijo skoraj neprestano; predstavljajo nevarnost za vžig in požar. Kot opozarja Zveza potrošnikov Slovenije, se je pri nakupu praznične osvetlitve dobro izogibati nekakovostnim in cenenim izdelkom, pri nameščanju pa bližini potencialno vnetljivih materialov, kot so tkanine. Pozornost velja električni napeljavi, da priključkov z dodatnimi napravami ne preobremenimo.

Da živali ne bodo trpele
Policija opozarja, da pokanje petard in druga pirotehnična sredstva živalim povzročijo precej trpljenja. Skrbniki morajo preprečiti pobege psov, ki lahko zaradi strahu spremenijo vedenje in postanejo napadalni. Če se žival boji svetlobnih in zvočnih učinkov, je priporočljivo, da skrbniki skrbno izberejo čas in kraj pasjega sprehoda oz. sproščanja. Enako velja tudi za čas, ko živali ostanejo same v stanovanju ali na dvorišču, prav tako morajo skrbniki za vse primere daljše odsotnosti zagotoviti kakovostno oskrbo živali.

Policija sporoča tudi, da je v zakonu o zaščiti živali omenjeno tudi obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi. Taka kršitev se kaznuje z globo od 400 do 800 evrov.

Žrtev pirotehnike opozarja