Bo Zalarja zaradi nadzora doletela interpelacija? Foto: MMC RTV SLO
Bo Zalarja zaradi nadzora doletela interpelacija? Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
Ali bo interpelacija vložena, še ni jasno. Foto: MMC RTV SLO

Ker je zakon jasen, ne vem, kaj je hujše: ali to, da se generalna državna tožilka spreneveda, ali to, da zakona ne pozna.

Aleš Zalar
Borut Sajovic
Nad zahtevo SDS-a po razrešitvi pravosodnega ministra Aleša Zalarja so v LDS-u po besedah Boruta Sajovica zgroženi. Če bo vložena interpelacijo, bodo v LDS-u 'trdno stali za ministrom Zalarjem'. Foto: RTV SLO

Mi bomo trdno stali za ministrom, strah pa me je sporočila, da bi nekoga, ki hoče na tem področju narediti nekaj reda, zakonitosti in učinkovitosti, morali zato razrešiti.

Borut Sajovic za MMC
Cveta Zalokar Oražem
Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem pravi, da je smešno, da SDS kot zagovornik zakonitosti zdaj zahteva razrešitev ministra Zalarja, 'ki je želel ugotoviti, kakašne nepravilnosti se dogajajo na ljubljanskem okrožnem sodišču. Namesto, da bi pogledali, kakšne so bile nepravilnosti, ministra pozivajo k odstopu.' Foto: MMC RTV SLO
SDS poziva k razrešitvi Zalarja

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je pojasnil, da bodo pred odločitvijo za interpelacijo najprej počakali na odgovor premierja Boruta Pahorja, ki so ga pozvali, naj zaradi vmešavanja v samostojnost dela tožilcev in zlorabe političnega položaja Zalarja razreši.

Ponovil je še, da je bil nadzor pravosodnega ministrstva na ljubljanskem tožilstvu nedopusten, saj je bil odrejen še v postopku preiskave. Kot pravi, si je minister Zalar s tem dovolil nedopusten poseg v samostojnost tožilstva, "očitno s politično ambicijo".

Zadeva Berglund je namreč sestavni del afere Patria, "ki je bila lansirana pred lanskimi parlamentarnimi volitvami", pravi Tanko in dodaja, da gre verjetno predvsem za ambicijo, da bi se del dejavnosti, ki se nanašajo na afero Patria, zakrilo.

Kontič: Gre za očiten primer političnega vmešavanja
Bojan Kontič, SD, pa je v zvezi s tem dejal, da v SDS-u pozabljajo, da je pravosodno ministrstvo pristojno za nadzor tožilstva, minister Zalar pa opravlja svoje delo, s katerim želi zagotoviti zakonito delovanje. Grožnjo z interpelacijo razume kot "očiten primer političnega vmešavanja".

"Zalar je imel zakonsko podlago za uvedbo nadzora"
Vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic pa je v zvezi s tem za MMC dejal, da tako v stranki kot poslanskem klubu nimajo nobenega dvoma o delu ministra Aleša Zalarja. "Minister svoje delo opravlja zakonito, zelo strokovno in zavzeto," Sajovic komentira poziv.

Po besedah Sajovica Zalar uvaja spremembe na področju tožilstva, ki pa "tiste, ki si ne želijo reda in zakonotosti, zagotovo motijo". Sajovic meni, da je imel minister za uvedbo nadzora na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu vso zakonsko podlago. "Ta je pokazal nepravilnosti, in prav se mi zdi, da je s tem seznanil tudi javnost," pravi Sajovic in dodaja, da je poziv za odpravo nepravilnosti v določenem roku strokovno in politično ustrezen.

Celotno pismo Jožeta Tanka Borutu Pahorju, v katerem Tanko zahteva razrešitev pravosodnega ministra Aleša Zalarja, si lahko ogledate tukaj.

Morebitno interpelacijo, ki jo je Tanko napovedal, če premier pravosodnega ministra Zalarja ne bo razrešil, pa Sajovic označuje za smešno. "SDS si očitno ne želi zakonitosti in reda na tem področju. Seveda pa nas ne preseneča, da stojijo za tudi v preteklosti politično izpostavljeno predsedniško kandidatko SDS-a (Barbaro Brezigar, op. a.)," je sklenil Sajovic.

Jelinčič: Kar minister izvede, je pač politično
Interpelacije ne bi podprl niti SNS, saj, kot pravi vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič, podpirajo nadzor nad sodno vejo oblasti. Kot pravi, se v to, ali je v tem primeru to političen pritisk, ne bo spuščal, saj je po njegovih besedah pač vsaka zadeva, ki jo določen minister izvede, politična.

Podpora Zalarju je namreč po njegovem edino zagotovilo, "da se ne bi več dogajale svinjarije, ki smo jim priča od leta 1992 naprej".

"SDS ščiti Brezigarjevo, priča smo vračanju uslug"
Zahtevo SDS-a kot smešno označuje tudi vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem. "A hkrati je to na neki način tudi logično, saj je bila generalna državna tožilka Barbara Brezigar tudi SDS-ova predsedniška kandidatka in ministrica v Janševi vladi. Janšo pa je tudi zaščitila v zvezi z orožarskimi posli," pravi Zalokar Oražmova in dodaja, da smo zdaj priča vračanju uslug.

Kot je še dejala za MMC, minister Zalar ni tisti, ki lomi hrbtenico tožilcem, "ampak so to vodilni, predvsem Brezigarjeva".

V SDS-u so se na izjave Cvete Zalokar Oražem že odzvali, zlasti kar zadeva orožarske posle. Kot pravijo, mora dokaze za tako absurdne trditve, če jih ima, izročiti organom pregona. "V nasprotnem primeru pričakujemo njeno javno opravičilo," sporočajo. Barbara Brezigar tudi nikoli ni bila ministrica v vladi Janeza Janše, dodajajo.

SLS se bo o podpori morebitni interpelaciji odločal v prihodnjih dneh
V SLS-u pa se bodo po besedah predsednika Radovana Žerjava glede morebitne interpelacije zoper pravosodnega ministra odločali v prihodnjih dneh, in sicer "v luči, da je napomembnejša neodvisnost državnega tožilstva". Glede podpore pozivu SDS-a za razrešitev Zalarja pa je Žerjav, ki težko sodi, ali je bil nadzor okrožnega tožilstva dopusten ali ne, dejal, "da so vse možnosti odprte".

Zalar se morebitne interpelacije ne boji
MMC pa je za komentar že vprašal tudi pravosodnega ministra Zalarja. Ta je dejal, da poziva SDS-a pred preučitvijo ne more komentirati. Meni, da je interpelacija nekaj, o čemer se pač odloča politična opozicija. "Interpelacija je vedno mogoča in minister nanjo nima vpliva," je dejal Zalar, ki se morebitne interpelacije ne boji. "Če bi me bilo strah, ne bi sprejel ponujenega ministrskega položaja. To je pač del moje politične službe," je povedal za MMC.

Nadzor zaradi zadeve Berglund
Spomnimo: povod za pravosodni nadzor Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani je bila odločitev tožilstva, da bo uveden kazenski postopek proti novinarju finske televizije YLE Magnusu Berglundu, ki je nekdanjega premierja Janeza Janšo obtožil prejemanja podkupnine v aferi Patria. V medijih se je namreč znašel podatek, da je tožilstvo zadevo Berglund, potem ko je ena izmed tožilk že določila, da se kazenska ovadba zoper Berglunda zavrže, predodelilo drugi tožilki, ki je nato odločila, da je pregon dopusten. Minister za pravosodje je zato odredil nadzor na tožilstvu. Pravosodno ministrstvo je našlo hude nepravilnosti, na tožilstvu pa so dejali, da gre le za manjše pomanjkljivosti in ne napake.

Za mnenje glede zahteve SDS-a smo na MMC-ju poklicali tudi druge parlamentarne stranke, vendar njihovega odziva za zdaj še nismo dobili.

Ker je zakon jasen, ne vem, kaj je hujše: ali to, da se generalna državna tožilka spreneveda, ali to, da zakona ne pozna.

Aleš Zalar

Mi bomo trdno stali za ministrom, strah pa me je sporočila, da bi nekoga, ki hoče na tem področju narediti nekaj reda, zakonitosti in učinkovitosti, morali zato razrešiti.

Borut Sajovic za MMC
SDS poziva k razrešitvi Zalarja