Minister Zalar pravi, da je interpelacija nekaj, o čemer se odloča politična opozicija in na kar minister nima vpliva. Foto: MMC RTV SLO
Minister Zalar pravi, da je interpelacija nekaj, o čemer se odloča politična opozicija in na kar minister nima vpliva. Foto: MMC RTV SLO
Jože Tanko
Vodja poslanske skupine SDS-a premierju Pahorju predlaga razrešitev ministra za pravosodje. V nasprotnem primeru obstaja velika verjetnost interpelacije, še pravi. Foto: MMC RTV SLO

Vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke pravi, da bo verjetno, če premier pravosodnega Aleša Zalarja ne razreši, zoper njega vložena interpelacija. Poleg vmešavanja v delo tožilcev mu sicer očita tudi zlorabo političnega položaja.

"To je pač del moje politične službe"
Aleš Zalar
je sicer v pogovoru za MMC dejal, da mora poziv najprej v miru prebrati in bo šele potem lahko podal kakšen komentar. Sicer pa meni, da je interpelacija nekaj, o čemer se pač odloča politična opozicija. "Interpelacija je vedno mogoča in minister nanjo nima vpliva," še pravi Zalar in dodaja, da ga morebitne interpelacije nikakor ni strah: "Če bi me bilo strah, ne bi sprejel ponujenega ministrskega položaja. To je pač del moje politične službe."

Celotno pismo Jožeta Tanka Borutu Pahorju si lahko ogledate tukaj.

Tanko: Zalar neutemeljeno uvedel nadzor
Kot v odprtem pismu predsedniku vlade piše Tanko, je Zalar neutemeljeno uvedel nadzor nad okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani ter izvajal nedovoljene pritiske in posege v samostojnost državnih tožilstev. To je po Tankovem prepričanju delal tako, da je javno blatil in javno izrekal grožnje vsem vodjem vseh državnih tožilstev v državi, "kar predstavlja grobo zlorabo političnega položaja in politične moči".

Hud politični pritisk na tožilstvo
Tanko Pahorju še očita, da se "že vse od nastopa vašega mandata izvaja hud politični pritisk na državno tožilstvo, še posebej na generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Stranke koalicije, še zlasti Zares, poskušajo ustvarjati vtis, da je državno tožilstvo neučinkovito in nekompetentno".

"Ves ta čas smo bili tudi priča očitkom, da državno tožilstvo ne sodeluje s finskimi in avstrijskimi preiskovalci v aferi Patria. Kar seveda ne drži," še piše Tanko in dodaja, da je Pahorju verjetno znano, da je bila "pri nas ta afera sprožena predvsem zaradi tega, ker se je tedanji minister za obrambo v Janševi vladi, Karl Erjavec, kljub temu, da je Ropova vlada predhodno in mimo javnega razpisa že podpisala pismo o nameri za dobavo osemkolesnikov s Sistemsko tehniko, odločil za mednarodni tender".