Foto:
Foto:
Vrhovno državno tožilstvo
Navodila za tožilce bodo začela veljati, ko bodo objavljena v njihovem internem glasilu . Foto: MMC RTV SLO

Minister za pravosodje Aleš Zalar je na novinarski konferenci pojasnil, da so v izdanih obveznih navodilih do določene mere upoštevane pripombe, ki so jih na prejšnjo verzijo navodil imela generalna državna tožilka Barbare Brezigar in služba vlade za zakonodajo.

Po ministrovih besedah so navodila kakovosten akt poslovanja državnih tožilstev, ki bodo omogočila, da bodo državna tožilstva poslovala enotno in pregledno. "Navodila so nujno potrebna zato, ker je v Sloveniji samo ena pravna država in morajo v Sloveniji veljati ena pravila, in to za vse," je poudaril.

"Zaupanje v državne tožilce je bilo omajano"
Ob tem je zagotovil, da bodo v predkazenskih in kazenskih postopkov pri odločanju tožilcev za vse obdolžence veljajo enaka pravila, kar zadeva državnotožilsko upravo.

"Zakaj je pomembno enotno in pregledno poslovanje državnih tožilstev? Zato, da bo javnost imela zaupanje v odločitve državnih tožilcev v konkretnih kazenskih zadevah. To zaupanje je bilo po naši oceni nekoliko omajano, zaradi netransparentnega predodeljevanja tožilskih spisov v nekaterih zadevah, kar lahko sproža dvome v poštenost tožilskih odločitov. To navodila zagotavlja, da takih dvomov ne bo več," je prepričan minister.

Zalar meni, da bo potek zadev bolj pregleden
Navodila zagotavljajo, poudarja Zalar, da se bo točno vedelo, zakaj je bila neka zadeva dodeljena, predodeljena ali odvzeta posameznemu tožilcu. "Navodila po eni strani varujejo samostojnost in odgovornost vsakega tožilca za sprejeto odločitev, po drugi strani pa v celoti ohranjajo pristojnost vodij tožilstev, da uporabijo vsa pooblastila, ki jih imajo po zakonu o državnem tožilstvu in državnotožilskem redu."

Po Zalarjevih besedah bo ministrstvo še okrepilo položaj in pristojnost državnega tožilstva, da bo kadrovsko, finančno, organizacijsko, strokovno usposobljeno zlasti za pregon gospodarskega, finančnega in organiziranega kriminala.

Napovedana sprememba zakona o kazenskem postopku
To bodo na ministrstvu dosegli s spremembo zakona o kazenskem postopku, ki bo omogočal uvedbo diskrecijskega pooblastila tožilcev za pogajanja o priznanju krivde in kazni obdolžencem, s spremembo zakona o državnem tožilstvu, ki bo omogočil merjenje uspešnosti tožilcev in odgovornost vodij tožilcev za rezultate tožilcev, in novim zakonom o pravniškem državnem izpitu, ki bo omogočil sistematično usposabljanje kandidatov za tožilce, je napovedal minister Zalar.

Kot je pojasnil, omenjene zakone že pripravljajo. Prav tako pravosodno ministrstvo namerava okrepiti interdisciplinarni pristop tožilcev pri kazenskem pregonu, zlasti močnejšo operativno povezavo med tožilci in različnimi strokovnjaki, npr. davčnimi strokovnjaki, je dodal.

Škrlec: Besedilo ne posega v zakon
Državni sekretar na ministrstvu Boštjan Škrlec pa je povedal, da so v izdani verziji navodil upoštevali mnenje vladne službe za zakonodajo. "Besedilo 84.b člena je izpopolnjeno tako, da ta določba ne posega v zakonsko materijo," je pojasnil.

Kot je povedal državni sekretar, v navodilih ostaja rešitev, da vodja državnega tožilstva - če odkloni sopodpis tožilskega akta oz. odredbe, ker se ne strinja z odločitvijo državnega tožilca, ki mu je zadevo predložil v podpis - te zadeve ne more vrniti v ponovno obravnavanje temu tožilcu.

Škrlec je tudi zatrdil, da na ponedeljkovem internem sestanku ministra Zalarja s tožilci o pripravi sprememb zakonodaje s področja tožilstva, niso zaznali "prav posebnega nasprotovanja" spremembam zakonodaje.

Navodila začnejo veljati, ko bodo objavljena v internem glasilu slovenskih tožilcev.