Brglez - in preostala politika - od notranje ministrice čaka odgovore. Foto: BoBo
Brglez - in preostala politika - od notranje ministrice čaka odgovore. Foto: BoBo
Bo Cerar moral odpustiti še eno ministrico. Foto: BoBo
Jani Möderndorfer
Stvari tako ne morejo več potekati, je prepričan Möderndorfer. Foto: MMC RTV SLO

Poslanci si tako v tem trenutku želijo predvsem odgovore in dodatna pojasnila, pa tudi, zlasti Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB), ukrepe, da se ne bi več zgodilo motenje dela DZ-ja, je za TV Slovenija poročala Metka Majer.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez je notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar včeraj tako že pozval k dodatnim pojasnilom o hišnih preiskavah v DZ-ju. Ta je danes molčala, odgovore na ta vprašanja pa še pripravlja.

Vprašanja, ki so se porodila, so šla v smeri, ali lahko policisti brez predhodnega obvestila vstopijo v državni zbor, ali gre za tako zadevo, ki bi sploh zahtevala take preiskave, ali so pravilno obveščali pristojne. Neuradno zna biti ministrica, ne le zaradi tega, ampak na splošno zaradi svojega dela, v težavah.
DZ potrebuje svoj zakon
Vodja poslanske skupine ZaAB-a Jani Möderndorfer je tako v povezavi s hišno preiskavo v prostorih poslanske skupine pred dnevi na predsednika DZ-ja že naslovil protest zaradi "grobega posega v avtonomijo DZ-ja, oviranja delovanja DZ-ja in poslansko imuniteto". Poudaril je, da so si bili kljub različnim stališčem in pogledom vodje poslanskih skupin na današnjem posvetu enotni, da na takšen način preiskave ne morejo več potekati.

Kako pa bo DZ ravnal, bo jasno šele, ko bodo dobili vsa pojasnila, je po sestanku dejal Brglez. Ob tem je dodal, da bi na zapisniku moralo biti navedeno, da se s postopkom ne strinja, je pa priznal, da pravega protokola glede tega v DZ-ju ta trenutek ni.
Tudi Möderndorfer je opozoril, da je DZ pravzaprav edini organ, ki sploh nima svojega zakona in bi treba določene stvari urediti in razmejiti odnose do drugih dveh vej oblasti. S tem se je strinjal tudi Brglez, ki dolgoročno rešitev vidi v nekem nadzakonu s policijskim pooblastilom in ki bi jih urejal v odnosu do vseh drugih državnih organov. Kratkoročno reševanje težav pa predsednik DZ-ja veže na ugotavljanje, kaj se je zgodilo in kako to ravnanje presojajo tisti, ki so pravzaprav zanj odgovorni.
Bo morala oditi še ena ministrica?
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa težko verjame, da ministrica za notranje zadeve "ni vedela, kaj se v državi dogaja". Če je bilo vse prav, je pač bilo, "a tu ni bilo vse O. K.", je prepričan. Na vprašanje glede odgovornosti v tem primeru pa je odvrnil, da če se zgodijo napake, verjetno odgovarja "tisti, ki je najvišji".
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem dejala, da bodo počakali na pojasnila ministrice. V primeru kakršnih koli nejasnosti ali napak v okviru procesa ali zlorabe pristojnosti pa bodo po njenih besedah zahtevali takojšnjo odgovornost in sankcije. Izključila ni niti možnosti odstopa ministrice. Govoriti o interpelaciji, pa je še prezgodaj, je dodala.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je v izjavi za medije po današnji seji sveta stranke opozoril, da so preiskave v prostorih vlade in DZ-ja odmevale tudi v Bruslju. "Bojim se, da se tu dogajajo neke dimne zavese in da so v ozadju neke druge zgodbe," je dejal. Ob tem je spomnil na to, kako težka in dolga je bila seja vlade, na kateri so govorili o nadzornikih Slovenskega državnega holdinga. "Tukaj se pač zdaj soočajo različni izjemno močni interesi, ki imajo namen tudi prestrašiti vlado ali pa jo celo destabilizirati," je ocenil.

Kriminalistične preiskave predramile politike
Kriminalistične preiskave predramile politike