Panjan je izpostavil, da v posameznih primerih nimajo dovolj pristojnosti za ukrepanje. Foto: BoBo
Panjan je izpostavil, da v posameznih primerih nimajo dovolj pristojnosti za ukrepanje. Foto: BoBo
Senko Pličanič
Pličanič je napovedal noveliranje sodne zakonodaje, po možnosti pa bodo pripravili tudi povsem nov zakon. Foto: BoBo

Panjan je v zvezi z afero o domnevno spornih stečajnih postopkih pojasnil, da so se obrnili na komisijo (KPK), zato da bo lahko ugotavljala, ali je prejemanje daril na zasebni zabavi zunaj delovnega časa korupcija.

Če bo KPK ugotovil kršitve, bo sodišče o tem obvestilo sodni svet, kjer so možnosti za uspeh večje kot pri disciplinskem postopku, ki ga Panjan ne izključuje. Disciplinski postopek je sicer mogoč le zoper ljudi, ki so jih na posnetku razkrili novinarji, a le še do začetka prihodnjega leta.

Hkrati personalni svet višjega sodišča zoper tri sodnike že pripravlja oceno sodniške službe. Ocena naj bi bila znana v približno mesecu dni. Dva od teh sodnikov se sicer s stečajnimi postopki ne ukvarjata več, ena sodnica pa ima še nekaj zadev v sklepni fazi, je dodal Panjan.

Nova zakonodaja, večje pristojnosti
O omenjeni aferi je Panjan danes spregovoril tudi z ministrom Senkom Pličaničem. Spomnil je, da je na Zbornico upraviteljev Slovenije poslal predlog za uvedbo disciplinskih postopkov zoper sedem stečajnih upraviteljev in da je to tudi vse, kar je v njegovi pristojnosti, to pa se mu ne zdi ustrezno. Pojasnil je, da ministrstvo izdaja dovoljenja stečajnim upraviteljem, ko gre pa za odločanje o odvzemih, so njihove pristojnosti zelo omejene.

Pravosodni minister se je tukaj navezal na reformo sodne zakonodaje, ki predvideva kar nekaj sprememb, med drugim tudi zakonodaje s stečajnega področja. Napovedal je, da si bo prizadeval za večje pristojnosti pravosodnega ministrstva, ko bo šlo za nadzor nad stečajnimi upravitelji in njihovo sankcioniranje, hkrati pa napoveduje še večjo vlogo upnikov pri prenosu svojih terjatev v lastniške deleže družb v stečaju.


V oddaji Odkrito so minister Senko Pličanič, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič z voditeljico Tanjo Gobec razpravljali o težavah sodne veje oblasti.

Odkrito o nepravilnostih in prikrivanjih v sodstvu
Odkrito o nepravilnostih in prikrivanjih v sodstvu