Namesto na smetišče za 10 centov nazaj v trgovine? Foto: EPA
Namesto na smetišče za 10 centov nazaj v trgovine? Foto: EPA
Borut Pahor, Roko Žarnić in Karl Erjavec
Premier Pahor je kot kandidata za Erjavčevega naslednika na ministrstvu za okolje izbral strokovnjaka, profesorja gradbeništva Roka Žarnića. Foto: MMC RTV SLO
odpadki
Za Žarnića so prednostne naloge ministrstva reševanje problema komunalnih odpadkov, izgradnja vodne infrastrukture, protipoplavna zaščita, racionalna raba energije, razvoj sonaravnih tehnologij in ukrepi za znižanje emisij. Prav tako bo veliko pozornosti namenil tožbi Evropske komisije proti Sloveniji zaradi nespoštovanja evropske zakonodaje, ki ureja izdajanje novih ali obnovljenih dovoljenj za industrijske obrate. Foto: MMC RTV SLO

Moje načelo je evolucija, ne revolucije, zato na ministrstvu ne želim postavljati zadev na glavo.

Roko Žarnić
Računsko sodišče
Glede očitkov Računskega sodišča o neizvedbi ukrepov na področju ravnanja z ločeno zbiranimi komunalnimi odpadki je Žarnić povedal, da je treba revizijsko poročilo najprej dobro preučiti, nato pa izvesti ustrezne ukrepe. Foto: MMC RTV SLO
Ministrski kandidat Žarnić se predstavi

Pristojni državnozborski odbor je potrdil kandidata za ministra za okolje Roka Žarnića. Konec tedna sledi še glasovanje na seji državnega zbora. Žarnič se je zdel primeren kandidat desetim članom odbora, proti njegovi kandidaturi pa sta glasovala dva poslanca.

V več kot triurni Žarničevi predstavitvi na seji odbora za okolje je bilo veliko povedanega tudi o njegovih hrvaških koreninah. Dejal je, da ni noben speči agent in da misli, da je lahko lojalen svojemu osnovnemu državljanstvu.
Žarnić se je vedno opredeljeval za Slovenca
V popisih prebivalstva se je vedno opredelil za Slovenca, po osamosvojitvi je dobil slovensko državljanstvo, leta 1998 pa je na željo pokojnega očeta prevzel tudi hrvaško državljanstvo, je glede svojega dvojnega državljanstva pojasnil Žarnić, profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo.

Kandidat DeSUS-a za novega ministra je še povedal, da je njegova mati Notranjka, oče pa je bil iz Makarske. Rojen je bil v Ljubljani, med 5. in 19. letom je živel v Zagrebu, od leta 1969 pa v Sloveniji. Premierju Borutu Pahorju je dejal, da ne bo kandidiral za ministra, če bo dvojno državljanstvo ovira.

S SNS-om želi dober dialog
Žarnić je pojasnil, da želi tudi s SNS-om vzpostaviti dober dialog. Očitki glede dvojnega državljanstva, ki prihajajo od prvaka SNS-a Zmaga Jelinčiča, so po njegovem "v interesu nabiranja političnih točk. Zato jih ne jemljem zlonamerno, ampak kot del posla".

"Mojo načelo evolucija, ne revolucija"
Žarnić je v uvodu predstavitve poudaril, da so se v zadnjem času "zadeve zelo hitro odvijale. Zato mi v tem kratkem času ni uspelo osvojiti vsega znanja, ki je potrebno za to službo". "Moje načelo je evolucija, ne revolucije, zato na ministrstvu ne želim postavljati zadev na glavo," je dejal Žarnić in članom odbora pojasnil, da se bo najprej seznanil s težavami, nato pa jih bo začel odpravljati.

Žarnić predstavil prioritete
Že zdaj pa je verjetni novi minister predstavil svoje prioritete. Med njimi so reševanje vprašanja komunalnih odpadkov, sanacija kakovosti zraka, zgradnja vodne infrastrukture, protipoplavna zaščita, racionalna raba energije, sonaravni razvoj tehnologij in ukrepi za znižanje emisij.

Glede očitkov Računskega sodišča o neizvedbi ukrepov na področju ravnanja z ločeno zbiranimi komunalnimi odpadki je Žarnić povedal, da je treba revizijsko poročilo najprej dobro preučiti, nato pa izvesti ustrezne ukrepe.

Prioriteta tudi tožba Evropske komisije
Prav tako bo veliko pozornosti namenil reševanju spornih vprašanj, povezanih s tožbo Evropske komisije proti Sloveniji zaradi nespoštovanja evropske zakonodaje, ki ureja izdajanje novih ali obnovljenih dovoljenj za industrijske obrate. Za reševanje tega vprašanja bo potreboval tudi politično podporo, je dejal.

"Znižanje zaposlenih težko dosegljivo"
Vladni načrt znižanja zaposlenih na ministrstvih za odstotek letno je na ministrstvu za okolje, kjer je trenutno zaposlenih 1486 ljudi, zelo težko dosegljiv, ker je to ministrstvo eno najbolj obremenjenih pri implementaciji evropskega pravnega reda, je tudi opozoril Žarnić.

Žarnić: Želel bi, da Kus ostane
Žarnićeva želja je, da bi državni sekretar Zoran Kus ostal na ministrstvu, saj je izreden strokovnjak. Slišal pa je, da bi Kus želel nadaljevati kariero v Bruslju, kar se mu tudi ne zdi slabo. "Dobro je imeti prijatelja pri sebi, še bolje, če ga pa imaš tudi drugje," je prepričan.

Predlog za imenovanje Žarnića za ministra je podal predsednik vlade Pahor, potem ko se je odločil med dvema kandidatoma, ki mu jih je predlaga DeSUS. Pahor meni, da bi Žarnić zaradi svojega znanja in izkušenj uspešno nadaljeval in končal projekte, ki so predvideni v programu dela vlade.

Glede na napovedi je pričakovati, da bo odbor za okolje in prostor kandidata potrdil, konec tedna pa bi nato sledilo še glasovanje v državnem zboru.

"Premišljen in odgovoren predlog"
Še pred današnjo razpravo je vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič dejal, da v stranki menijo, da gre za premišljen in odgovoren predlog DeSUS-a in presojo predsednika vlade. V LDS-u so bili zadovoljni, da je kandidat strokovnjak in so z zanimanjem pričakovali njegovo zaslišanje, pričakovanja ob zaslišanju pa so imeli tudi v Zaresu, saj so želeli dobiti ustrezne odogovore.

SNS že odrekel podporo
Poslanci SDS-a so dejali, da bi se raje seznanili s kandidatovim dosedanjim delom in se nato odločili, podobno so mislili v SLS-u, podporo Žarniću pa so že vnaprej odrekli v SNS-u. Prvak stranke Zmago Jelinčič meni, da nekdo, ki ima tudi hrvaško državljanstvo, ne more postati slovenski minister.

Če bo Žarnić na glasovanju v parlamentu dobil podporo, bo na mestu ministra za okolje nasledil Karla Erjavca, ki je še pred glasovanjem o razrešitvi odstopil 26. januarja. Naj spomnimo, da je Pahor predlog za Erjavčevo razrešitev podal, potem ko ga je k temu pozvalo Računsko sodišče, ki je ugotovilo, da Erjavec ni primerno izvedel ukrepov na področju ravnanja z ločeno zbiranimi komunalnimi odpadki.

Moje načelo je evolucija, ne revolucije, zato na ministrstvu ne želim postavljati zadev na glavo.

Roko Žarnić
Ministrski kandidat Žarnić se predstavi