Veliko veselje Slovencev v Erzurumu. Foto: futsal.si
Veliko veselje Slovencev v Erzurumu. Foto: futsal.si
Andrej Dobovičnik
Selektor Andrej Dobovičnik je s svojimi varovanci prvič premagal Ukrajince. To je obliž na rane, ki jih je lani povzročil nesrečen poraz v dodatnih kvalifikacijah za SP proti Čehom. Foto: futsal.si

Pet zadetkov je dosegel Kristjan Čujec. Lani je Ukrajina na evropskem prvenstvu v Zagrebu Slovence premagala s 6:3. "To je bila prava tekma, kot je to vedno z Ukrajinci. Malce smo spremenili taktiko, dovolili smo jim, naj igrajo kar oni. Bistveno je bilo, da smo prvi zadeli. Hitro so naredili prekrške, kar smo s pridom izkoristili. V drugem polčasu smo ohranili mirnost in pripeljali tekmo varno do konca," je dejal Čujec, član italijanskega kluba Pesarofano.
Slovenija, ki je bila v sredo s 5:3 boljša od Turčije, bo četrtič (tretjič zapored) nastopila med evropsko elito. Do zdaj so Slovenci nastopili na prvenstvih stare celine v Italiji (2003), na Madžarskem (2010) in Hrvaškem (2012). V soboto se bodo pomerili še z Anglijo. Drugouvrščene ekipe in najboljša tretjeuvrščena iz sedmih kvalifikacijskih skupin bodo septembra igrale v dodatnih kvalifikacijah.
Po prvem polčasu 4:1
Slovenijo je v vodstvo popeljal Rok Mordej v 6. minuti, a veselje ni trajalo dolgo, saj je ob koncu 7. minute izenačil Dmitro Sorokin. Toda v nadaljevanju so bili Slovenci izjemno učinkoviti in prvi polčas dobili s 4:1. Čujec je v 11. minuti zadel za 2:1, v 14. za 3:1, v 19. pa še enkrat. Tudi drugi del se je za Slovenijo začel odlično, saj je Alen Fetić v 24. minuti vodstvo povišal na 5:1. Mordej je ob začetku 30. minute zadel za 6:1, še v isti minuti pa Čujec za 7:1. Ukrajinci so z zadetkoma Dmitrija Kločka in Jevgena Valenka malce znižali zaostanek, Čujec pa je imenitno predstavo kronal v 37. minuti in postavil končni izid.
Dobovičnik: Kako ne bi bili veseli!
"To je bila fenomenalna tekma, naša igra pa kot poezija. Povedli smo, potem resda dobili poceni gol za 1:1, a nadaljevanje je bilo odlično in suvereno. Ukrajincem smo vse vrnili še z obrestmi. Jaz sem namreč proti njim izgubil še kot igralec v Zagrebu. Mislim, da je bila to naša najboljša tekma. Odigrali smo jo v pravem trenutku. Menim, da res ne bi bilo prav, da bi izgubili. Zmagal je naš motiv, fantje so bili pravi v glavah, želeli so si to tako kot jaz. Vsa čast, to je njihova zmaga, nimam česa reči. Zelo sem vesel. Kako ne bi bili veseli! Do zdaj smo premagovali ekipe, ki so bile v našem rangu ali slabše. Zdaj so fantje naredili odločilen korak naprej in ugnali ekipo, ki je bila v polfinalu evropskih in svetovnih prvenstev. Fantje so dozoreli in so zdaj pripravljeni za velike stvari in dosežke. Premorejo pa tudi zvrhano mero mirnosti," je bil takoj po tekmi vzhičen selektor Andrej Dobovičnik.
Kvalifikacije za EP 2014, 2. krog:
SLOVENIJA
- UKRAJINA
8:3 (4:1)
Mordej 6., 30., Čujec 11., 14., 19., 30., 37., Fetić 24.; Sorokin 7., Kločko 30., Valenko 35.

TURČIJA - ANGLIJA
4:3 (2:2)