Foto:
Foto:

V operaciji naj bi zasegli več kot pol tone amonijevega nitrata, ki se uporablja tudi za izdelavo eksploziva.

Iz Scotland Yarda so sporočili, da je operacija potekala pod njihovim vodstvom, osumljence pa naj bi priprli v skladu s protiterorističnim. Šlo naj bi za britanske državljane, stare med 17 in 32 let, v operaciji pa je sodelovalo okoli 700 pripadnikov protiterorističnih enot. Velika Britanija je sicer že od božiča v visoki protiteroristični pripravljenosti.

Aretacije niso povezane z Madridom
Po besedah britanskega koordinatorja za boj proti terorizmu Petra Clarkea so aretacije del operacije proti terorističnim aktivnostim in niso povezane z napadi v Madridu. V skladu z zakonom lahko osumljence zadržujejo v priporu teden dni brez izdaje obtožnice. Doslej so na njegovi podlagi v Veliki Britaniji aretirali okoli 500 ljudi, vendar pa so bili le redki dejansko obtoženi ali obsojeni.

Amonijev nitrat naj bi bilo sicer pogosto uporabljeno gnojilo, če pa ga zmešamo s kurilnim oljem, postane močno razstrelivo. Takšno vrsto razstreliva so med drugim uporabili v terorističnih napadih na Baliju oktobra 2002, v katerih je življenje izgubilo 192 ljudi, večinoma tujih turistov.