Foto:
Foto:
Avtomobil, s katerim se je Hatem Karim peljal, ko so nanj streljali neznani napadalci.
Ameriški marinci se pripravljajo na napad na upornike v Ramadiju.
Začasni iraški predsednik se ne strinja z ameriškim načinom urejanja razmer.
Iraški uporniki v Ramadiju se pripravljajo na napad ameriške vojske.

Število ameriških vojakov v Iraku se bo s prihodom novih in preložitvijo vrnitve nekaterim enotam, povzpelo na 142.000, največ po lanskem poletju.

Medtem so po Iraku začeli z registracijo volivcev za parlamentarne volitve. Prvi so se lahko registrirali prebivalci okrajev blizu Bagdada. Ker oblasti nimajo podatkov o prebivalstvu si pomagajo s kuponi ZN-a za razdeljevanje hrane. Na ta način naj bi registrirali 24 milijonov volivcev.

V Bagdadu ubit visoki politik
Na jugu Bagdada je bil ubit namestnik guvernerja mesta, njegova stražarja pa sta bila ranjena. Hatem Karim je bil ubit v bagdadski četrti Dora, ko se je peljal v službo, nanj pa so streljali iz mimovozečega avtomobila.

Odgovornost za napad je na neki islamistični spletni strani prevzela skrajna iraška skupina Ansar Al Suna. To je usoda vseh, ki sodelujejo in podpirajo križarje proti muslimanom in svetim bojevnikom, so zapisali skrajneži, ki so odgovorni za več ugrabitev v Iraku.

Iraški uporniki pogosto napadajo iraške politike, ki jih imajo za izdajalce zaradi sodelovanja z Američani.

Spopadi v Ramadiju
V srditih spopadih med uporniki in ameriško vojsko v uporniškem mestu Ramadi zahodno od iraške prestolnice so bili ubiti trije ljudje. Spopadi potekajo v vzhodnem delu Ramadija, uporniki pa so na položaje ameriške vojske izstrelili več granat, kljub silovitemu ameriškemu bombardiranju. Priče poročajo, da so videle goreti ameriško vojaško vozilo. Ameriške sile se sicer pripravljajo na obsežno ofenzivo proti upornikom v Ramadiju in bližnji Faludži.

Javar proti napadu na Faludžo
Začasni iraški predsednik Gazi Al Javar je obsodil načrt ameriške vojske, ki se pripravlja na obsežen napad na Faludžo.

Javar je za kuvajtski časnik Al Kabas dejal, da popolnoma nasprotuje ideji, da bi razmere v Faludži uredili z vojaško operacijo. Koalicija se sooča s krizo, podobno kot bi nekdo ustrelil konja v glavo, zato ker je na njej pristala muha. Konj bi umrl, muha pa odletela, je slikovito pojasnil Javar.

Dotaknil se je tudi jutrišnjih predsedniških volitev v ZDA in dejal, da bo politika do Iraka ne glede na izid najverjetneje ostala enaka.

Napad na hotel v Tikritu
V nedeljo so uporniki izstrelili dve granati na Tikrit severno do Bagdada. Ena od granat je zadela hotel, v katerem so nastanjeni šiitski delavci z juga Iraka, in ubila 15 ljudi, osem pa je ranjenih. Hotel stoji 800 metrov od ameriškega vojaškega oporišča in 200 metrov od mošeje, kjer je bilo konec večernih molitev, ko je priletela granata.