Ljubljančan je premagal Štajerca: Andrej Hebar je z natančnim strelom izenačil izid na 2:2, jeseniški preobrat pa je končal Alexander Dück. Foto: Iztok Novak
Ljubljančan je premagal Štajerca: Andrej Hebar je z natančnim strelom izenačil izid na 2:2, jeseniški preobrat pa je končal Alexander Dück. Foto: Iztok Novak
Hokejisti Acronija Jesenic
Železarji se veselijo izjemno pomembne zmage, zdaj so znova v boljšem položaju. Foto: Iztok Novak
Aleš Mušič
Veselje Aleša Mušiča po prvem zadetku. Foto: Iztok Novak
Žiga Pance
Mladi Žiga Pance je podajo pred gol mojstrsko spremenil v vodstvo z 2:0. To je bil njegov prvi gol v finalni seriji. Foto: Iztok Novak
Rok Tičar
Rok Tičar je dosegel tretji gol v finalni seriji. Foto: Iztok Novak

Četrta tekma finala državnega prvenstva se je v Tivoliju končala z zmago Acronija Jesenic z 2:3, čeprav so železarji že po sedmih minutah zaostajali z 2:0 in se morali sredi prve tretjine braniti z dvema igralcema manj. Toda spet so pokazali gorenjsko trmo in v zadnji tretjini z zadetkoma Andreja Hebarja (izbran je bil za najboljšega igralca tekme) in Aleksandra Dücka izkoristili utrujenost Olimpijinih igralcev, ki v zadnjih minutah niso bili več nevarni. Naslednja tekma v sredo na Jesenicah.

Žiga Pance prvič zadel v finalni seriji
Olimpija je odlično začela in že po sedmih minutah vodila z 2:0. Pri prvem zadetku je imela precej sreče, saj je Miha Rebolj po strelu Aleša Mušiča plošček z drsalko nesrečno potisnil v mrežo. Drugi zadetek je bil delo mladega Žige Panceta, ki je po podaji pred gol iz ritma vrgel vratarja Dova Grumeta Morrisa, nato pa rutinirano zadel.

Elikova akcija za 2:1
Sledilo je štiriminutno obdobje številčne premoči Olimpije (v prvi tretjini so imele Jesenice 12 minut več izključitev, Damjan Dervarič je dobil celo kazen igre), vendar so se znali železarji tudi ob dveh igralcih manj ubraniti in takoj vrniti udarec. Ob "power playu" so v 14. minuti izkoristili napako Olimpijine obrambe. Todd Elik je pridrsal izza gola in podal Roku Tičarju, 20-letnik pa je mirno znižal rezultat.

Brez zadetkov v drugi tretjini
V drugi tretjini se izid ni spremenil, vseeno pa je okrog 2.500 gledalcev videlo dober hokej z veliko akcije. Več priložnosti so imeli gostitelji. V jeseniških vratih je bil zanesljiv Grumet Morris, ki je na koncu zbral 33 obramb. Ustavil je tudi lep prodor Anžeta Ropreta v 38. minuti. Jeseničani so si v prvih 40 minutah prislužili za 32 minut izključitev.

Odločil nemški branilec
Izenačujoči gol je v 46. minuti ob igri štiri na štiri dosegel Andrej Hebar. Z leve strani je s šestih metrov sprožil strel in matiral Matijo Pintariča. Jeseničanom je v 57. minuti zmago zagotovil branilec Aleksander Dück, ki je bil na krilnem položaju nepokrit in je z močnim strelom presenetil Pintariča, ki je gol prejel ob levi vratnici.

Prejšnje tekme finala:
1. Jesenice - Olimpija 8:7
2. Jesenice - Olimpija 1:4
3. Olimpija - Jesenice 3:2

Makrov znova v rdečem dresu
Tilia Olimpija je igrala brez Matta Higginsa, ki je na prejšnji tekmi obnovil poškodbo kolena. V ekipo Jesenic se je vrnil Andrej Makrov, potem ko ga je klub zaradi neprimernega vedenja suspendiral za eno tekmo. Obeta se zanimivo nadaljevanje, saj je izid v finalni seriji prvič po sezoni 2001/02 izenačen na 2:2.

Izjave po tekmi:
Igor Cvetek:
"Tekme ne moreš zmagati, če odigraš samo deset minut. Začeli smo odlično, nato pa se je ritem ustavil. Nismo izkoristili priložnosti. Ni nam šlo, nehote smo se podali preveč v obrambo, ampak proti ekipi kot so Jesenice ne moreš tako igrati 50 minut, ne da bi prejel gola. Danes je bila to naša napaka. Treba bo zmagati še dve tekmi. Če želimo osvojiti naslov, moramo vsaj še enkrat zmagati na Jesenicah. Pokazati moramo takšno igro kot na drugi in tretji tekmi, potem se ni bati, kdo bo prvak."

Matija Pintarič: "Po vodstvu nismo več igrali tako agresivno. Še vedno smo vodili po dveh tretjinah, na koncu pa smo naredili ogromno neumnih prekrškov. To moramo popraviti na naslednjih tekmah. Ni nam zmanjkalo moči, dobili smo 'power play' gol, kar nas je pokopalo. Pa naš slab 'power play', kar me je nekoliko presenetilo. Tekma na Jesenicah je morda celo priložnost za nas, ker bomo šli tja bolj boja željni. Želja pa je ogromna, to je najmanjša težava."

Andrej Hebar: "Spet smo na začetku dobili dva zadetka. Nismo konstantni vseh 60 minut. To bo treba odpraviti. Pa tudi izključitve, ker nas to tepe. Če bomo igrali tako, da bomo imeli tretjega igralca zadaj, lahko osvojimo zvezdico, če pa bomo imeli veliko izključitev, nam to ne bo uspelo."

Miha Rebolj: "Tekma je bila podobna kot v petek, s to razliko, da smo zmagali mi. Celo tekmo smo se borili, v prvi tretjini je imela sicer Olimpija igro v svojih rokah. Odločili smo se, da danes iz Tivolija ne odidemo brez zmage. To smo naredili, zmagali smo in izenačili serijo. Zdaj imamo psihološko prednost in igramo na domačem igrišču. Če bomo igrali tako kot na zadnjih dveh tekmah, uspeh ne sme izostati."

4. tekma finala:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE
2:3 (2:1, 0:0, 0:2)
2.400; Mušič 5., Pance 7.; Tičar 14., Hebar 46., Dück 58.

Izid v zmagah je 2:2. Moštvi igrata na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1. Peta tekma bo v sredo ob 19.00, šesta v petek, morebitna sedma pa v nedeljo.