Vladislav Namestnikov je začel veliki preobrat Rusov. Foto: Reuters
Vladislav Namestnikov je začel veliki preobrat Rusov. Foto: Reuters

Vedeli smo, da ne smemo izgubiti! Če bi izgubili, bi izpadli s turnirja. V drugi tretjini smo igrali odlično, naši 'penalty killerji' so svoje delo opravili z odliko. Vsi smo se žrtvovali in dosegli ugoden rezultat.

Aleksander Ovečkin
Auston Matthews
Auston Matthews (desno) je Severno Ameriko v prvi tretjini popeljal v vodstvo. Foto: Reuters

Dobrih šest minut so Rusi potrebovali, da so nasprotniku nasuli štiri gole v drugi tretjini, predtem pa so po prvem delu zaostajali z 0:1.

Hokejisti Severne Amerike U-23, ki so na prvi tekmi turnirja s 4:1 odpravili Fince, so obračun začeli silovito. Ves čas so pritiskali na vrata Sergeja Bobrovskega, pritisk se jim je izplačal v 6. minuti, ko se je med strelce vpisal Auston Matthews. Zelo obetaven član Toronto Maple Leafsov je po podaji Connorja McDavida ob drugi vratnici podstavil palico.

Popoln polom domače ekipe
A veselje ruskih nasprotnikov ni trajalo prav dolgo. V drugi tretjini je sledila hladna prha, po kateri so se znašli v visokem zaostanku. Rusi, ki so v prejšnjih 90 minutah turnirja dosegli zgolj zadetek, so začeli na vrata Matta Murrayja streljati s polnimi naboji. Najprej je v 30. minuti izid poravnal Vladislav Namestnikov, potem ko se je plošček od vratnice in drsalke vratarja odbil v mrežo. Zgolj 50 sekund pozneje je za preobrat poskrbel Nikita Kučerov, ki je srečno odbiti plošček 'iz prve' pospravil v mrežo. Jevgenij Kuznecov je vodstvo Rusije povišal na 3:1. Center Washington Capitalsov je mojstrsko prodrl po desni strani, pridrsal do gola in hladnokrvno zaključil s strelom iz zapestja. Polom Severne Amerike je bil popoln v 36. minuti, ko je s strelom iz obrata Murrayja premagal še Tarasenko.

Še pred koncem tretjine je zaostanek na -2 znižal Morgan Reilly, na začetku zadnje tretjine je v igri z igralcem več zadel še Ryan Nugent-Hopkins, a za morebitno vrnitev je ekipi zmanjkalo moči in časa.

Kuznecov: Počutimo se kot družina
Po porazu s Švedsko so morali Rusi nujno dobiti tekmo. Tega so se zavedali vsi hokejisti. "Vedeli smo, da ne smemo izgubiti! Če bi izgubili, bi izpadli s turnirja. V drugi tretjini smo igrali odlično, naši 'penalty killerji' so svoje delo opravili z odliko. Vsi smo se žrtvovali in dosegli ugoden rezultat," je po tekmi dejal Aleksander Ovečkin, Kuznecov je dodal: "Uspelo nam je in počutimo se kot družina."

Svetovni pokal, Toronto

Skupina B, 2. krog:
SEVERNA AMERIKA U-23 - RUSIJA
3:4 (1:0, 1:4, 1:0)
Matthews 6., Reilly 38., Nugent-Hopkins 44.; Namestnikov 30., Kučerov 31., Kuznecov 34., Tarasenko 36.

Obrambe: Bobrovsky 43; Murray 15, Gibson 6

Danes ob 21.00:
FINSKA - ŠVEDSKA


3. krog, sreda ob 21.00:
SEVERNA AMERIKA U-23 - ŠVEDSKA

Četrtek ob 21.00:
FINSKA - RUSIJA

Lestvica:             * x          
ŠVEDSKA          1  1 0 0 0  +1  2 
SEVERNA AMERIKA  2  1 0 0 1  +2  2 
RUSIJA           2  1 0 0 1   0  2 
FINSKA           1  0 0 0 1  -3  0 
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih
x - poraz po podaljšku/kaz. strelih
                                   

Vedeli smo, da ne smemo izgubiti! Če bi izgubili, bi izpadli s turnirja. V drugi tretjini smo igrali odlično, naši 'penalty killerji' so svoje delo opravili z odliko. Vsi smo se žrtvovali in dosegli ugoden rezultat.

Aleksander Ovečkin