Belorusi se uigravajo za prihodnje leto, ko gostijo prvi SP v svoji zgodovini, Slovencem pa bi prve točke prišle še kako prav v boju za obstanek. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Belorusi se uigravajo za prihodnje leto, ko gostijo prvi SP v svoji zgodovini, Slovencem pa bi prve točke prišle še kako prav v boju za obstanek. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Slovenija - Belorusija, risi
Na "pravih" tekmah je Belorusija petkrat premagala Slovenijo, a nazadnje so "risi" ugnali "bizone" na olimpijskih kvalifikacijah s 4:2. Zmagoviti gol je s kazenskega strela dosegel kapetan Tomaž Razingar. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Žiga Jeglič
Žiga Jeglič je proti Norveški dosegel svoj drugi gol med elito, skupno pa je levo krilo 1. napada na 57 tekmah v dresu Slovenije zbral že 49 točk (18+31). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Lukas (Avstrija) in Aleksander Kulakov (Belorusija)
Od veteranov v beloruski izbrani vrsti je ostal Aleksander Kulakov, ki je v Vojensu znižal na 1:2. Foto: Reuters
Vitalij Koval (Belorusija) na SP-ju 2012
Belorusija je članica elitne divizije neprekinjeno že od leta 2003. V tem obdobju so dvakrat igrali v četrtfinalu in leta 2006 s 6. mestom dosegli največji uspeh. Na zadnjih dveh SP-jih pa so s 14. mestoma komaj obstali. Foto: EPA
Slovenci za nedeljsko kosilo z Belorusi

Slab in nezbran začetek je pokopal upe slovenske hokejske reprezentance na prvi tekmi svetovnega prvenstva elitne divizije, a poraz z Norveško (1:3) je že preteklost, saj je tu že obračun z dobro znanim tekmecem. Prevetrena in pomlajena Belorusija je željna maščevanja za klofuto na Danskem, hkrati pa so "bizoni" neobremenjeni z bojem za obstanek, ki jim je kot gostiteljem SP-ja 2014 avtomatično zagotovljen.

Boj za obstanek
Iz elitne divizije ne izpadeta avtomatično zadnjeuvrščeni moštvi skupin v Stockholmu in Helsinkih, temveč najslabše uvrščeni reprezentanci s skupne lestvice (izjema je Belorusija z zagotovljenim obstankom). Zato bo za Slovenijo posredno zelo pomembna tudi druga nedeljska opoldanska tekma v Helsinkih med Francijo in Avstrijo.


Belorusi z mislimi pri svojem SP-ju
"Vzel bom vse, kar je bilo pozitivnega, in skušal fante čim bolje pripraviti na drugo tekmo,"
je po porazu brez osvojenih točk razmišljal selektor Matjaž Kopitar, ki je tudi izpostavil neprijetno dejstvo, da je Belorusija prvo tekmo proti Češki (0:2) odigrala že v petek zvečer in je bila vso soboto prosta.

"Belorusi imajo to svetovno prvenstvo bolj za uigravanje nove reprezentance. So zelo sproščeni, kar je njihova velika prednost. Mi se moramo s tem spopasti in jih premagati, vsekakor pa bo težko. Ob zmagah ne smemo biti preveč evforični in ob porazih ne smemo biti preveč razočarani," je Kopitar ocenil nasprotnika, ki je po neuvrstitvi na olimpijske igre obdržal selektorja Andreja Skabelko in povsem prevetril ter pomladil izbrano vrsto.

Jeglič: Zelo trdo in zelo zbrano od začetka
Slovenija je bila Norveški enakovredna pri strelih (22:25), a več kot enega gola ni zmogla doseči. Težave z doseganjem zadetkov je imela izbrana vrsta že skozi celotno pripravljalno obdobje, so se "risi" ujeli v krč neučinkovitosti? Edini strelec Žiga Jeglič odgovarja: "Ni dobro, da govorimo o neučinkovitosti, saj če ti to pride v glavo, je še slabše."

25-letni krilni napadalec je raje spregovoril o pristopu, ki bo prinesel prepotrebne točke: "Belorusi se nam bodo najverjetneje želeli maščevati za tisti poraz v Vojensu. Mi moramo iti v tekmo zelo trdo in zelo zbrano že od samega začetka. Samo tako jim bomo lahko parirali in jih premagali tako kot na Danskem."

Muršaka ne bo v Stockholm
Na odločilni 5. tekmi 1. kroga končnice v Ligi AHL je Grand Rapids s 7:0 razbil Houston in se uvrstil v polfinale Vzhoda. Jan Muršak je prispeval gol za 4:0. S tem je pokopan načrt, po katerem bi Pesničan v primeru izpada priletel na Švedsko in okrepil "rise" v boju za obstanek med elito.


Prevetreni in pomlajeni "bizoni"

Po polomu v Vojensu je v Belorusiji, kjer režim Aleksandra Lukašenka izredno veliko vlaga v hokej, ki mu pripisujejo vlogo nacionalnega športa, zavel nov veter. Skabelka ima kot legenda beloruskega hokeja kljub neuspehu proste roke in je tako sestavil skoraj povsem drugo reprezentanco. Če je bilo februarja med "bizoni" kar 17 igralcev iz KHL-a, jih je tokrat le 10, od tega šest iz Dinamo Minska, skupno pa je v Stockholm prišlo le deset znancev iz Vojensa.

Priložnost - obramba, polna novincev
A sproščeni "bizoni" so se na petkovi tekmi s Češko izkazali in izgubili le z 0:2 (v strelih 21:36), pri čemer so oba gola prejeli ob številčni podrejenosti, prvega celo z dvema igralcema manj. Za najboljšega moža je bil izbran 23-letni vratar Viktor Belinski, debitant na velikih tekmovanjih. V obrambi so kar štirje novinci, še najizkušenejši je 7. branilec Oleg Goroško, največ pa je odigral 20-letni Roman Graborenko, ki se kali AHL-u. V napadu gre za zmes nekaterih izkušenejših, kot je novi kapetan Konstantin Kolcev, in mlajših, kot je Andrej Stas.

"Prave" tekme Slovenije in Belorusije:
- Svetovno prvenstvo skupine C 1994:
Slovenija - Belorusija 3:6
- Svetovno prvenstvo skupine C 1995:
Slovenija - Belorusija 4:5
- Svetovno prvenstvo elite 2003:
Slovenija - Belorusija 3:4
- Kvalifikacije za olimpijske igre 2006:
Slovenija - Belorusija 2:7
- Svetovno prvenstvo elite 2011:
Slovenija - Belorusija 1:7
- Kvalifikacije za olimpijske igre 2014:
Slovenija - Belorusija 4:2

Ob tem je bilo odigranih še šest prijateljskih tekem, od katerih je dve dobila tudi Slovenija, skupna razlika v golih pa je 33:52 v korist Belorusije.



SKUPINA STOCKHOLM

Nedelja ob 12.15:
SLOVENIJA - BELORUSIJA

Ob 16.15:
ŠVICA - KANADA

Ob 20.15:
NORVEŠKA - DANSKA

SKUPINA HELSINKI

Nedelja ob 11.15:
FRANCIJA - AVSTRIJA

Ob 15.15:
NEMČIJA - RUSIJA

Ob 19.15:
LATVIJA - ZDA

Slovenci za nedeljsko kosilo z Belorusi