Ali lahko Švedi premagajo urok domačega ledu? Zadnji gostitelj svetovnih prvenstev najvišjega razreda, ki je osvojil zlato, je bila Sovjetska zveza daljnega leta 1986 v Moskvi. Foto: Reuters
Ali lahko Švedi premagajo urok domačega ledu? Zadnji gostitelj svetovnih prvenstev najvišjega razreda, ki je osvojil zlato, je bila Sovjetska zveza daljnega leta 1986 v Moskvi. Foto: Reuters
Jevgenij Malkin
Na SP-ju ni lani najkoristnejšega igralca turnirja Jevgenija Malkina, ki je z 11 goli in 8 podajami popeljal Rusijo do 10 zmag in 4. samostojnega naslova svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Slovenija - Belorusija
Pomembna sprememba tekmovalnega sistema: lani sta iz elite izpadli najslabši moštvi vsake skupine, letos pa zaradi dejavnika Belorusija izpadeta najslabši reprezentanci s skupne lestvice. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Globe Arena, Stockholm
Letošnje prvenstvo bo drugič zapored potekalo v Hartwall Areni v Helsinkih in v Globusu v Stockholmu. V slednjem se bodo v arhitekturni mojstrovini za 13.500 gledalcev merili tudi "risi". Foto: EPA
Pred "risi" sedem težkih tekem na SP-ju

Po 64 tekmah v finski in švedski prestolnici bomo dobili nove, mogoče celo stare svetovne prvake. Stockholm in Helsinki so si bratsko razdelili dva zaporedna SP-ja elitne divizije, le da bo tokrat finalni del odigran v švedskem glavnem mestu, kjer bo v nedeljo, 19. maja, v Globe Areni tudi odigrana tekma za čislano zlato.

Rusi vladarji zadnje petletke

Naslov brani Rusija, ki je v zadnjih petih letih osvojila tri zlate medalje, temu pa dodala še eno srebro. Cilj selektorja Zinetule Biljaletdinova je jasen - ubranitev naslova, s tem povečati prednost pred Kanado na večni lestvici in predvsem konkurenci nagnati strah v kosti pred olimpijskimi igrami v Sočiju. Glavna zvezdniška vloga pripada Ilji Kovaljčuku in Aleksandru Radulovu, glavnina moštva prihaja iz domače lige KHL, medtem ko bosta v vratih Ilja Brizgalov in Sergej Varlamov imela avdicijo za ZOI.
Kaj lahko naredijo Slovaki letos?
Lani je po dolgem času presenetila Slovaška, ki se je zaustavila šele v finalu, a tokrat ne bo orjaka iz Trenčina Zdena Chare, prosti Marian Gaborik pa je moral na operacijo. Vendar zato ne manjka v KHL-u prekaljenih borcev, pri čemer jih kar osmerica igra za Slovan Bratislavo, tudi zimzeleni Miroslav Šatan. Češka po dveh bronih želi korak višje, pri čemer so sestavili zanimivo moštvo, zbrano z vseh vetrov, od NHL-a, KHL-a in drugih najmočnejših evropskih lig, najšibkejši pa so v vratih, medtem ko bi morala napad naprej vleči mlajša Jakub Voraček in Jiri Tlusty.

"Levi" doma, a s polovico debitantov
Finska je lani branila naslov, nato pa izgubila tekmo za 3. mesto. Selektor Jukka Jalonen, zlat v Bratislavi, se poslavlja in pri tem stavi na preverjena imena, ki igrajo ali na Finskem ali v KHL-u, pri čemer bo v dresu "Suomijev" kar deset debitantov, saj je izbiro narekovala letošnja forma, in ne pretekli dosežki.

Uigrani Švedi na popravnem izpitu
Lani so bili najbolj razočarani na Švedskem, zato na popravnem izpitu ne sme biti novega spodrsljaja. Par Marts je izbral jedro, ki ga je lahko uigral, kar so "tri krone" dokazale na zadnjem velikem turnirju na Češkem, kjer so zmagali in premagali tako Ruse, Fince kot Čehe. Okrepitev iz NHL-a je bolj malo: v napadu čudežni deček Gabriel Landeskog in v vratih, kjer vloga 1. vratarja pripada mlademu Jacobu Markstromu.
Američani znova velika neznanka
K veliki sedmerici sodita še severnoameriški sili. ZDA so sestavile na papirju eno najmanj zvenečih reprezentanc zadnjih let, še posebej v primerjavi z lansko postavo, ki pa se tudi ni mogla prebiti prek četrtfinala, kar bo tudi letošnji največji doseg izbrancev v Coloradu pred dnevi odpuščenega Joeja Sacca.
Napadalno zvezdniška moč za vrh
Kanada se je po razočaranjih zadnjih let velikopotezneje lotila sicer v domovini hokeja zapostavljenega prvenstva. Štiri leta brez medalje je preveč in "javorjevi listi" so v Stockholm poslali zborček napadalnih zvezd: Steven Stamkos, Taylor Hall, Claude Giroux in kapetan Eric Staal. Obramba je že manj zveneča in nima potencialnih olimpijcev, medtem ko bo v vratih skušal pritegniti pozornost Mike Smith.

Četrtfinale - uspeh za srednji razred

Med preostalimi reprezentancami na primer v Švici menijo, da imajo eno slabših reprezentanc zadnjih let, ko so skušali postati del "elitne osmerice". Glede na skupino in zbrane vse nosilce igre na tretji zaporedni četrtfinale meri Norveška. Latvija se zaveda padca kakovosti v zadnjih letih, a po drugi strani reprezentanca ni več samo Dinamo Riga. Številni iz t. i. srednjega razreda popravljajo vtis po ponesrečenih olimpijskih kvalifikacijah: Nemčija, Francija, Danska in Belorusija.
"Olimpijca" z željo po obstanku
Novinca oz. bolje rečeno povratnika med elito Avstrija in Slovenija pa imata dvojno nalogo - obstati med elito in dokazati, da preboj na olimpijske igre ni bil le preblisk. Pravega boja za obstanek ni več, štejejo le točke skupinskega dela s po 7 tekmami, a pri tem izpadeta moštvi z najslabšim izkupičkom na skupni lestvici (!), z izjemo Belorusije, ki je varna, ker drugo leto v Minsku gosti SP 2014.

Skratka dobrega hokeja ne bo manjkalo, pri čemer bodo svoj delež slave skušali okusiti tudi "risi", ki bodo sedmič med elito, a prvič v novem in napornejšem turnirju hokejske elite sveta.

77. SP v hokeju na ledu

1. DAN, Helsinki:

Petek ob 15.15:
FRANCIJA - SLOVAŠKA
Ob 19.15:
FINSKA - NEMČIJA

Stockholm, petek ob 16.15:
ČEŠKA - BELORUSIJA
Ob 20.15:
ŠVEDSKA - ŠVICA

Pred "risi" sedem težkih tekem na SP-ju