Izbor šport

Poudarki

  • Slaviša Stojanović in Bojan Prašnikar komentirata dogajanje v Prvi ligi TS
Slaviša Stojanović
Slaviša Stojanović je bil z Domžalami državni prvak v sezonah 2006/07 in 2007/08. Slovensko reprezentanco je vodil od oktobra 2011 do decembra 2012. Foto: www.alesfevzer.com
       V zadnjem času so dobili priložnost igralci, ki je na začetku niso. Prinesli so svežino, prodornost, imajo boljše globinske podaje, spremembe smeri, igrajo dosti bolj vertikalno. Trojček Zahović-Tavares-Mlakar je v zelo dobri formi, zelo pomembno je tudi, da med njimi ni egoizma. Vlada dobra harmonija, znajo si podati in ocenijo, kdo je v boljšem položaju.       
 Slaviša Stojanović o zmagovitem nizu Maribora
Ermin Šiljak in Bojan Prašnikar
Bojan Prašnikar je bil v svoji karieri tako trener Maribora kot Olimpije. Foto: BoBo
       Domžale, kot kaže, ne bodo tako trd oreh za Maribor, kot je kazalo še pred nekaj dnevi. Imele so dolg niz zmagovanja, ki je bil presenetljiv. Prej ali slej se vsak niz konča. Zgodilo se je v tem trenutku, Domžale so realno na tretjem mestu. Boj za vrh je za njih zaključen. Do konca bodo odločale malenkosti. Že en strel ali poškodba na nepravem mestu v ekipi lahko marsikaj spremenita.       
 Bojan Prašnikar

Domžale - Maribor prva v trilogiji tekem, ki bodo odločile prvaka

Prašnikar: Maribor trenutno lažje igra kot Olimpija
8. maj 2018 ob 07:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Maribor ima več izkušenj s tekmami, ko je treba igrati na izid, prav tako z igro pod pritiskom. Na drugi strani pa ima Olimpija priložnost, da prav na teh tekmah dozori kot ekipa," pred sklepnimi petimi krogi v Prvi ligi TS meni nekdanji selektor Slaviša Stojanović.

Državno prvenstvo v nogometu se preveša v odločilni del, ko prostora za spodrsljaje ni več. Maribor, ki zaostaja točko za Olimpijo, bo v sredo gostoval v Domžalah (ob 16.00), Olimpija v Velenju (20.00). "Maribor ima v sredo težek preizkus. Če ga bo uspešno prebrodil, bo imel 19. maja na derbiju proti Olimpiji doma zaključno žogo. Olimpija bo v Domžalah gostovala v zadnjem krogu. Mislim, da bosta vodilni ekipi na drugih tekmah težko izgubili točke, zato bodo odločilna ta tri srečanja. Če bo komu spodrsnilo na kakšni drugi tekmi, bo to usodno," je v pogovoru za MMC povedal Stojanović.

Tudi Bojan Prašnikar ocenjuje, da bo najbrž ključen derbi v Ljudskem vrtu: "Domžale, kot kaže, ne bodo tako trd oreh za Maribor, kot je kazalo še pred nekaj dnevi. Imele so dolg niz zmagovanja, ki je bil presenetljiv. Prej ali slej se vsak niz konča. Zgodilo se je v tem trenutku, Domžale so realno na tretjem mestu. Boj za vrh je za njih zaključen. Do konca bodo odločale malenkosti. Že en strel ali poškodba na nepravem mestu v ekipi lahko marsikaj spremenita."

"Ko Ibričića ni, so Domžale druga ekipa"
Stojanović poudarja, da bo v sredo veliko odvisno od tega, ali bo za Domžalčane igral Senijad Ibričić. Ta na zadnjih treh tekmah, ko so ravbarji izgubili v Celju in Novi Gorici, ni mogel pomagati soigralcem oziroma se je poškodoval že v 7. minuti dvoboja na stadionu Z'dežele.

"Ibričić je glavni motor Domžal, on predstavlja možgane ekipe. Ko Ibričić igra, imajo več samozavesti in več kreacije. On postavlja in vodi igro, vidi soigralce, podaja in zabija gole. Ko njega ni, je Domžalam težje, so druga ekipa. Kolikor sem se pogovarjal z njimi, naj bi bil pripravljen za tekmo proti Mariboru. Bomo videli. Pričakujemo lahko drugačen tip tekme, kot je bila v Novi Gorici, kjer so Domžalčani prejeli štiri zadetke."

Nekdanji trener Domžal - v prejšnjem desetletju jih je dvakrat popeljal do naslova državnega prvaka - se strinja, da je izenačujoči zadetek Luke Zahovića 31. marca v 82. minuti derbija med Olimpijo in Mariborom v Stožicah obudil vijoličaste od mrtvih. Olimpija je tedaj zapravila priložnost, da s tekmo več pobegne na 13 točk.

"Tisto je bila Olimpijina zaključna žoga, ki je ni izkoristila. Maribor je bil v obdobju krize, izkazalo se je, da je tisti gol dvignil tako Zahovića kot ekipo. Od tistega trenutka se je vse obrnilo v njihovo smer, kar pa je bilo tudi pričakovati. Nemogoče je, da bi njihov negativni niz trajal tako dolgo."

Maribor trenutno učinkovitejši
Zakaj je Maribor po burnem začetku spomladanskega dela prvenstva, ko je doma na štirih tekmah osvojil le dve točki ter izgubil proti Domžalam (1:2) in Krškemu (0:2), nanizal sedem zmag zapovrstjo? "Na začetku pomladi jim ni uspevalo nič. Imeli so veliko smole, zgrešili veliko priložnosti in prejemali poceni gole. V zadnjem času so dobili priložnost igralci, ki je na začetku niso. Prinesli so svežino, prodornost, imajo boljše globinske podaje, spremembe smeri, igrajo dosti bolj vertikalno. Trojček Zahović-Tavares-Mlakar je v zelo dobri formi, zelo pomembno je tudi, da med njimi ni egoizma. Vlada dobra harmonija, znajo si podati in ocenijo, kdo je v boljšem položaju. Igra Maribora v napadu je v tem trenutku učinkovitejša kot Olimpijina," komentira Stojanović.

Tudi Prašnikar meni, da Maribor trenutno lažje igra kot Olimpija. "Ujeli so primerno formo in ta lahko na teh zadnjih tekmah odloča. V začetnih krogih se niso dobro kosali z imperativom zmage, zdaj pa se vidijo sadovi dobrega dela med pripravami. Kaže se moč ekipe, ki je dobro pripravljena, ima izkušnje in je dlje časa skupaj. V strnjenem urniku tekem imajo takšne ekipe veliko prednost. Olimpija se razmeroma precej muči in težko pride do zadetka, a je pokazala, da se to lahko hitro spremeni."

Bišćan dosleden v svoji filozofiji
Kateri so pa njeni aduti za končnico prvenstva? "Olimpija je čvrsta in disciplinirana. Ni toliko učinkovita v napadu, je pa učinkovita v obrambi. Zelo težko prejema zadetke. Na večini tekem ima več časa žogo v posesti kot tekmec in nadzira igro. Če bi imela še razpoloženega napadalca, bi bila razlika na lestvici malce večja. Abass se zdaj vendarle prebuja," odgovarja Stojanović.

Nekateri trenerju Igorju Bišćanu očitajo, da bi morala Olimpija igrati napadalneje. "Na to vsakdo gleda iz svojega zornega kota, toda edino, kar šteje, je, da je prvi. Našel je neko filozofijo in je v njej dosleden. V tem trenutku to deluje. Za Olimpijo pa je bilo vselej normalno, da se od nje zahteva, da igra napadalno in lepo. Na teh zadnjih tekmah ima priložnost, da dozori kot ekipa, da bo lahko samozavestneje vstopala tudi v naslednje projekte, ki jih ima pred sabo," se proti poletju v Evropi že ozira "Slave".

Prašnikar dodaja: "Tudi Maribor je imel dva napadalca, pa ni mogel dati gola. Večji pomen ima forma kot pa sami sistemi oziroma načini igranja." Olimpija je po treh zaporednih remijih v preteklem tednu z 2:0 premagala Aluminij in Triglav.

VIDEO
Žoga je okrogla: državno nogometno prvenstvo
VIDEO
Olimpija v finiš prvenstva s točko naskoka pred Mariborom
VIDEO
Olimpija že do odmora strla Triglav
VIDEO
Prerojena Gorica izločila Domžale iz boja za naslov
VIDEO
Tavares z dvema goloma na vrhu lestvice strelcev
Matej Rijavec
Prijavi napako
Komentarji
ElTorro
# 08.05.2018 ob 08:28
V glavnem, pod črto smo od strokovnjakov izvedeli, da bodo odločile te tri tekme, razen če bo odločila katera četrta.
lookaaa
# 08.05.2018 ob 07:27
Naj zmaga najboljsi. Bo pa se zelo zanimivo. Zame MB prvi favorit, a dejansko se lahko tudi oni hitro opecejo. So pa v naletu!

kdorkoli bo, naj bo zasluzeno.
Lesinar
# 08.05.2018 ob 09:17
Ne razumem pa kateri pametnjakovič je določil uro tekme, torej16:00, pa še na delovni dan, na stadionu z žarometi??? Idiotizem brez primere. Pa za koga se igra nogomet?

Če pa je ob 18:00 čas za Svet
barto_
# 08.05.2018 ob 08:52
IMO je MB sedaj favorit. S točko v Domžalah in zmago na derbiju, na katerem bo stadion nabit do zadnjega kotička, bo prvak.
Ne razumem pa kateri pametnjakovič je določil uro tekme, torej16:00, pa še na delovni dan, na stadionu z žarometi??? Idiotizem brez primere. Pa za koga se igra nogomet?
barto_
# 08.05.2018 ob 09:19
Pa še ena zanimivost. MB je, več kot zasluženo, tudi uradno postal najboljši klub ex yu.
Nova lestvica: https://www.uefa.com/memberassociations/
uefarankings/club/index.html
(64. MB, 77. Dinamo, 79. Partizan). Vsa čast.
anny22
# 08.05.2018 ob 09:20
Super, da je boj do zadnjega diha. Postane zanimivo.
krumpek
# 08.05.2018 ob 08:09
bo imel 19. maja na derbiju proti Olimpiji doma zaključno žogo
Mislim, da bosta vodilni ekipi na drugih tekmah težko izgubili točke

Jaki strokovnjak ta Slabiša. Pozablja , da Maribor v zadnjih treh tekmah poleg Olimpije igra tudi z Gorico in Celjem ,ki se bosta (najverjetneje) do konca borili za 4.mesto ki vodi v Evropska tekmovanja ??

S Celjem je itak derbi, Gorica pa je bila na gostovanjih vedno trd oreh...Rezultati zadnjih 5 tekem Maribora in Gorice v Ljudskem vrtu : 2:1 , 2:2, 1-0, 0-0, 2-3
marjan1953
# 08.05.2018 ob 08:50
O prvaku bosta odločala razpleta tekem v Domžalah.
Gost 111
# 08.05.2018 ob 08:55
Naj zmaga boljša ekipa upam da bo to Mb !!
Da bo prav derbi odločal o prvaku bi bil za naš nogomet kar praznik nogometa !
Dobro bi bilo da prenehamo z nizkimi udarci tu na portalu predvsem žaljivke ki nimajo z nogometom nič skupnega !
Prvenstvo dolgo ni bilo tako zanimivo tako da uživajmo na polno in neglede kdo bo prvak bomo v EU tekmovanjih navijali za naše !
Lesinar
# 08.05.2018 ob 07:32
Gitarista
DirtySanchez
# 08.05.2018 ob 11:10
Brezveze kalkulirate, tak al tak smo vse kupli.
rs23
# 08.05.2018 ob 10:46
19. maja mi ni jasno, kdo bo igral prej? Bi se lahko na NZS dogovorili, da MB-Olimpija zaigrajo istočasno?
ElTorro
# 08.05.2018 ob 09:19
@raknac
Maribor ima Celje in Gorico, Olimpija ima Rudar.
Če Maribor dobi derbi, lahko eno od teh dveh tekem odigra tudi neodločeno, pa mu je to še zmeraj dovolj.
tedy123
# 08.05.2018 ob 14:55
re:
...ma, sramota, da je tekma v Domžalah v sredo ob 16., pa ne mi, da TV uravnava urnik in podobne nebuloze, popolno pomanjkanje občutka za redke priložnosti, da vse skupaj izpade bolj zanimivo in odmevno... !???
BrackoSpeli
# 08.05.2018 ob 09:45
v igri še je 15 točk za vse 3, Domžale skoraj zagotovo na 3. mestu, Olimpija in Maribor pa bodo predvsem štele tekme s "tamanjšimi", ni to mrtvi tek kot v Španiji Real in Barca, da bi male premagovala kot za šalo
ROBI123
# 08.05.2018 ob 08:34
Mirno in preudarno nad tekmece! Naša pot je vijolčna, kot sveti se nebo, ni predaje ko ti pojemo!
fruci
# 08.05.2018 ob 12:00
Vsaka tekma je zgodba zase. Tako je za naslov prvaka pri sedanji razliki lahko odločilna prav vsaka. Po porazu lahko na naslednji presežeš samega sebe, lahko pa po nizu, ko dosežeš veliko golov na vsaki tekmi, sploh ne zadeneš.

Glede na veliko število mnenj bo kdo gotovo zadel.
caree
# 08.05.2018 ob 10:29
Kobalt,

To pomeni , da smer igre poteka bolj v smeri (nasprotnikovega, da ne bo pomote :) gola in manj s podajami, driblingom v stran, v smeri avt linije ali v sredino.
raknac navi
# 08.05.2018 ob 10:27
joy ti si se enkrat vse zracunaj. Remi na derbiju mariboru ne bo dovolj..
raknac navi
# 08.05.2018 ob 08:54
Maribor nima sans, da na preostalih tekmah odnese vse tocke. Imeli so lazji razpored. Sedaj jih pa cakajo vse ta boljse ekipe.
qwertz
# 08.05.2018 ob 13:00
Zdi se, da ste vsi pozabili na eno malenkost: NkMb lahko še eno tekmo remizira, če seveda zmaga na derbiju....
slovenc pa pol
# 08.05.2018 ob 12:47
Olimpija !!!
realist65
# 08.05.2018 ob 22:03
Maribor sedaj napad ima, obrambe pa še ne. Sedaj je samo odvisno koliko golov je sposoben napad dati in "pokriti" obrambo oz. njihove gole ???
Supo
# 08.05.2018 ob 10:42
caree

Ne bo držalo.
Če maribor remizira in Olimpija zmaga bo +3 za Olimpijo. Če maribor izgubi in Olimpija zmaga bo +4 za Olimpijo.
Lep pozdrav
ROBI123
# 09.05.2018 ob 00:01
Vemo, kaj iščemo v Domžalah - zmago! Po tej zmagi za Olimpijo nič več ne bo kot je bilo!!!! Maribor moj, ponosni Štajerci s teboj!!!
ROBI123
# 08.05.2018 ob 23:25
Ma, ne morem verjeti, da je Olimpija prosila za prestavitev tekme???? Tekmo v nedeljo so končali okoli 19h, tekmo v sredo začnejo ob 20.00h!!! Imajo uro več kot tri dni počitka!!! Se niso sposobni regenerirati????? Kako nas lahko tak klub zastopa v Evropi, če ne pozna ritma sreda-sobota???
Pa če je kdo v jeseni samo omenil morebitno utrujenost igralcev Maribora zaradi nastopov v Ligi Prvakov, se je takoj vsul plaz kritik v stilu saj so profesionalci, naj vzdržijo..... Primerjati tekme Lige Prvakov s slovenskim prvenstvom, prosim vas lepo, vodstvo Olimpije....?????
nogometaš 2
# 08.05.2018 ob 21:34
Vsi samo govorite da gre ju3 Olimpija na +3 ali +4 ...kaj pa če se zgodi kaj nepričakovanega in MB zmaga in Olimpija izgubi . In je pol MB na +2 ! ..če prav je najbolj verjetno mb in Olimpija da zmagata .
Supo
# 08.05.2018 ob 13:55
Caree
Potem bo jutri +4, no vidiš pa sva se le uskladila :)
raknac navi
# 08.05.2018 ob 08:56
Maribor prek Gorice in Celja ne bo odsel s polnim izkupickom. Prevec se gleda samo na tekmi proti Domzalam in Olimpiji. In se podcenjuje ostale tekme. Mascevanje sledi. Kot vedno za prepotentnost.
daco1
# 08.05.2018 ob 21:35
Vse dileme bo rešil Luka in postal bo naj strelec lige.
Janko1973
# 08.05.2018 ob 19:42
Javno pozivam vse prisotne k športnemu komentiranju, Piece, ljubav, bog.
Bivši uporabnik
# 08.05.2018 ob 17:25
"Ker je že več ali manj jasno da se tudi Domžale ne bodo pretrgale proti štajercem in nadaljevale s prakso Triglava, Gorice, Velenje in Ankarana, "

Nisi pozabil Krškega? Ali Krško več ni klub, ki bi puščal Mariboru? Zanimivo, vsi klubi v ligi pustijotekmo proti Mariboru, proti Olimpiji pa se raztrgajo... To so taki izgovori kot Štajerci in sodniki...
Bivši uporabnik
# 08.05.2018 ob 13:33
Samo eno drži.

Zanesljivo ne bo tako kot napoveduje Stojanović.
Kobalt
# 08.05.2018 ob 13:00
@caree

Hvala za strokovno utemeljitev, mi je zdaj bolj jasno.

Maribor bo izgubil :)

Čeprav tale tvoj komentar ne potrjuje tvoje strokovnosti :))
RUBEŽ
# 09.05.2018 ob 13:13
Pa kaj se oglaša samooklicani trener Stojanović? Lol od trenerja.
pinkfranc
# 09.05.2018 ob 12:18
zadnji kiks Domžal naj ne zvede nikogar, da so Domžale padle!
Obratno pač, to samo potrdi, da so se Domžale šparale za to tekmo!

In ko so Domžale 100% doma, jih tudi kak močnejši Evropski klub ne premaga ... tako da MB bo to tekmo zelo zelo težko odnesel celo kožo oz. če že, bo treba veliko zegna ... Domžale bodo napaljene do konca!
pinkfranc
# 09.05.2018 ob 12:15
BrackoSpeli
# 08.05.2018 ob 09:45
v igri še je 15 točk za vse 3, Domžale skoraj zagotovo na 3. mestu, Olimpija in Maribor pa bodo predvsem štele tekme s "tamanjšimi", ni to mrtvi tek kot v Španiji Real in Barca, da bi male premagovala kot za šalo


ti mali bi bili v Sloveniji na prvem mestu ...
Džimi Hendriks
# 08.05.2018 ob 22:22
+Sokrat Biščan
ali
-Dominator Darko
bicesniga
# 08.05.2018 ob 21:15
lol so glasni spet...pol bo pa spet po medijih naj stopmo skup ljubitelji in jih čez cesto nosimo...
Rafalčič
# 08.05.2018 ob 16:56
maribor šampion
Janko1973
# 08.05.2018 ob 14:19
Vsak dan jim ponavlja, pa še vedno ne ve kaj...
Janko1973
# 08.05.2018 ob 14:17
Blaž Vrhovec:''Mislim, da nam trener vsak dan ponavlja, da ne smemo gledat drugih...''
Kolupaila
# 08.05.2018 ob 13:27
Maribor mora nujno zmagati tekmo z Olimpijo. Z Domžalami ali enem izmed tekmecev lahko tudi v takem primeru igra neodločeno, vse ostale tekme pa mora zmagati obvezno. Trenutna igra in realizacija ter samozavest Maribora je bistveno boljša kot pri Olimpiji, tukaj se popolnoma strinjam s Stojanvičem, ki je zelo pošteno ocenil situacijo. Vendar je pot do naslova, kljub vsem dejstvom težja kot v primeru Olimpije. Če MB že jutri spodleti v Domžalah pa je Olimpija bržkone že prvak.
Tekme MB-ja:

Domžale Gost. remi/zmaga
Krško Gost. zmaga
Olimpija Doma ???
Celje Gost. ???
Gorica Doma. zmaga

Olimpija, kljub vidno slabši in nepovezani igri, igra na rezultat in se nanaša na srečo ter dnevno kvaliteto posameznikov, njena pot do naslova je na prvi pogled lažja. Zelo pomembna bo jutrišnja tekma v Velenju, kjer jih zmaga že pelje blizu k naslovu.

Rudar Gost. zmaga drugače 11 m v 93 min
Ankaran doma zmaga
Maribor Gost. ???
Krško Doma zmaga
Domžale Gost. ??? Tukaj se nagibam k lahko zmagi nad Domžalam zaradi že v naprej znanega rezultata, dvoim
caree
# 08.05.2018 ob 10:32
Supo,

Jutri zvečer bo vsaj +3 ali +4 za Olimpijo.


Olimpija ima sedaj +1, tako da bo jutri zvečer lahko +2 ali pa +4 (brez vsaj).
Yeru
# 08.05.2018 ob 10:25
In tekma ob 16ih saj smo tako vsi nezaposleni in levza kaj bi omogocili komu da gre na tekmo ki bo odlocala.. Naj jo dajo ob 11ih dopoldne pa bo...
Janko1973
# 08.05.2018 ob 14:25
To je tako, kot je Primož Gliha svojim mladincem tisoč in enkrat dejal da lahko uspejo le skupaj...
damjannoo
# 08.05.2018 ob 14:09
Biščan trener. To mi ne bo šlo nikoli iz glave
ElTorro
# 08.05.2018 ob 11:24
Ce ce ce ce
Ampak ce v preostalih treh tekmah izgubi eno tekmo, mu niti zmag na derbiju ne pomaga. Kar se mene tice je to najbolj realen scenarij


In če Olimpija igra eno od svojih neodločeno, je to spet dovolj.

Če, če, če...

Moja napoved je, da Maribor do konca sezone ne bo izgubil nobene tekme več. Za osvojitev naslova pa bo potreboval zmago proti Olimpiji in vsaj neodločen izid proti Domžalam.
miket
# 08.05.2018 ob 09:30
Je bolj verjetno, da bo vprašanje prvaka razrešeno še pred derbijem. Domžale, Celje, Gorica ... Domžale se bodo hitro pobrale, Celje in Gorica pa sta v naletu. Derbi bo služil le proslavi naslova sredi Mb :)
caree
# 08.05.2018 ob 07:46
"Maribor ima več izkušenj s tekmami, ko je treba igrati na rezultat.."

A se ne igra na rezultat, ko se igra na izpadanje in imaš iz prve tekme ugoden rezultat?
Tukaj nebo nobena ekipa igrala na rezultat ampak na zmago...
Kazalo