Daniele Bennati je bil najmočnejši v ciljnem šprintu. Slavil je svojo prvo etapno zmago po lanskI Vuelti, ko je dobil 20. etapo. Foto: Reuters
Daniele Bennati je bil najmočnejši v ciljnem šprintu. Slavil je svojo prvo etapno zmago po lanskI Vuelti, ko je dobil 20. etapo. Foto: Reuters
Alberto Contador
Alberto Contador je brez težav zadržal rdečo majico vodilnega. Foto: Reuters
Jan Bakelants
Ob padcu jo je skupil belgijski kolesar Jan Bakelants. Foto: Reuters

Etapa od mesta Aguilar de Campoo do Valladolida je bila z 204 km najdaljša na letošnji izvedbi Vuelte in večinoma ravninska, tako da je bilo jasno, da ubežniki nimajo možnosti in da bo o zmagovalcu odločal šprint glavnine.

Kazalo je, da je ekipa Sky svojega šprinterskega aduta Bena Swifta pripeljal v idealen položaj, toda Britanec je morda prehitro začel šprint. Po desni je iz zavetrja skočil izkušeni Daniele Bennati in slavil svojo četrto etapno zmago na Vuelti.

Verjetno si 31-letni Bennati ni mislil, da bo moral po lanskem slavju na 20. etapi Vuelte na novo etapno zmago čakati eno leto. Uspeh je posvetil pokojnemu kolesarju Wouterju Weylandtu, ki je v Valladolidu dobil šprint leta 2008. Belgijec je bil njegov moštveni kolega.

"Šprint je bil zelo težak. Morda mi je dal prav Wouter dodatno moč. Moj vzdevek je Panter in panterji so tisti, ki v borbi zadnji ugriznejo," je bil slikovit Bennati.

John Degenkolb, ki je na letošnjem španskem krogu dobil že štiri šprinte, v zaključku ni bil v dobrem položaju in je lahko izvlekel le peto mesto.

Dolgo je bila v begu peterica (Luis Angel Mate, Gatis Smukulis, Martijn Keizer, Brent Bookwalter in Gustavo Cesar Veloso), ki si je privozila skoraj pet minut prednosti, toda 17 kilometrov pred koncem je bilo njihovega bega, v katerem niso ravno zgledno sodelovali, konec.

V skupnem seštevku na vrhu ni sprememb. Rdečo majico vodilnega je zadržal Španec Alberto Contador, ki je v sredo v nepozabni akciji "slekel" Joaquima Rodrigueza.


Aguilar de Campoo-Valladolid, 204 km:
1. D. BENNATI ITA 4:17:17 2. B. SWIFT NEM 3. A. DAVIS AVS vsi 4. L. MONDORY FRA 5. J. DEGENKOLB NEM 6. D. VIGANO ITA isti 7. M. BRESCHEL DAN 8. K. DE KORT NIZ 9. M. DOCKER AVS čas 10. G. RAST ŠVI +0:09
...
35. A. VALVERDE ŠPA +0:10
37. J. RODRIGUEZ ŠPA isti
47. A. CONTADOR ŠPA čas
Skupni vrstni red po 18. etapi:
1. A. CONTADOR ŠPA 72:25:21
2. A. VALVERDE ŠPA +1:52
3. J. RODRIGUEZ ŠPA 2:28
4. C. FROOME VB 9:40
5. D. MORENO ŠPA 11:36
6. R. GESINK NIZ 12:02
7. L. TEN DAM NIZ 12:55
8. A. TALANSKY ZDA 13:06
9. I. ANTON ŠPA 13:49
10. B. INTXAUSTI ŠPA 14:10