Jani Brajkovič letos ni imel pritiska izida na Dirki po Franciji, kljub vsemu pa bo verjetno ob vsej tej smoli globoko razočaran. Foto: EPA
Jani Brajkovič letos ni imel pritiska izida na Dirki po Franciji, kljub vsemu pa bo verjetno ob vsej tej smoli globoko razočaran. Foto: EPA
Andre Greipel
Andre Greipel je danes takole ponosno dvignil roke v zrak. Foto: EPA
Daryl Impey
Daryl Impey je kot prvi Južnoafričan v zgodovini Toura oblekel rumeno majico. Foto: EPA
Neverjetna smola Brajkoviča na Touru

Brajkovič je na etapi od Aix-en-Provenca do Montpellierja po padcu med vožnjo v glavnini obsedel na cesti. Imel je zlasti velike težave s koleni, pa tudi okrvavljen komolec. A čas ravno na Dirki po Franciji ne čaka nikogar, tako da si je 29-letnik pridelal ogromen zaostanek skoraj 11 minut, v skupnem seštevku pa zdaj za rumeno majico zaostaja 11:44.

Brajkovič na Twitterju: Jutri mi ne dovolijo štartati
Brajkovič resnično nima sreče na Dirkah po Franciji, med drugim je letos že na uvodni etapi padel, leta 2011 pa padel na peti etapi Toura in takrat zaradi zlomljene ključnice končal dirko. Tudi tokrat ne bo mogel nadaljevati Toura, na Twitterju je zapisal: "Svojo pogodbo za sezono 2013/14 sem pustil na cesti, 12 kilometrov pred ciljem. Jutri mi ne dovolijo štartati. Velika zahvala medicinskemu osebju na Dirki po Franciji. Neverjetni ljudje!" Brajkovič ima globoko rano na levem kolenu, zaradi zdravstvenega stanja pa tako tudi ne bo mogel nastopiti na jutrišnji etapi od Montpellierja do Albija. Novico je pozneje potrdila tudi njegova ekipa Astana.

Peta etapna zmaga za Greipla
176,5 km dolgo etapo je sicer na koncu v ciljnem šprintu dobil Andre Greipel pred Petrom Saganom in Marcelom Kittlom. To je bila peta etapna zmaga na Touru za 30-letnega Nemca: "V ospredje smo se prebili približno dva kilometra pred ciljem in mislim, da vsem pokazali, kako močni smo danes."

Van den Broeck odstopil
Belgijski kolesar Jurgen Van den Broecke, moštveni kolega Greipla, je moral predčasno zapustiti Dirko po Franciji. Razlog je poškodba kolena, kolesar ekipe Lotto-Belisol se je poškodoval v sredo v skupinskem padcu ob koncu pete etape v Marseillu. 30-letni Belgijec je lanski Tour končal na četrtem mestu, četrti je bil tudi leta 2010, letos pa je želel stopiti vsaj stopničko višje. A visoko uvrstitev mu je tako kot leta 2011 preprečila poškodba.

Tokrat poraz Cavendisha v ciljnem šprintu
Včerajšnji zmagovalec Mark Cavendish je zasedel četrto mesto. 28-letni Britanec je sicer prav tako imel težave, potem ko je približno 30 km pred ciljem padel, a vseeno čudežno nadoknadil 30 sekund zaostanka. V zadnjih 100 metrih mu je zmanjkalo moči.

Po novem v rumeni majici Impey
Rumena majica vodilnega v skupnem seštevku je zamenjala lastnika, po novem je to Južnoafričan Daryl Impey. Drugi je Edvald Boasson Hagen, tretji pa Simon Gerrans. "Zame je to velik uspeh, prav tako za vso ekipo. Danes je precej pihalo, zdi se mi, da je bila etapa daljša, kot je dejansko bila, res je bilo stresno. A rumena majica je zame fantastičen uspeh. Zdaj sem postavil Južnoafriško republiko na kolesarski zemljevid, majico bom nosil z vsem spoštovanjem," je dejal Impey.

Dirka po Franciji, 6. etapa


Aix en Provence-Montpellier, 176 km:
1. A. GREIPEL NEM 3:59:02 2. P. SAGAN SLK 3. M. KITTEL NEM vsi 4. M. CAVENDISH VB 5. J. J. LOBATO ŠPA 6. A. KRISTOFF NOR isti 7. J. J. ROJAS ŠPA 8. D. VAN POPPEL NIZ 9. R. FERRARI ITA 10. S. DUMOULIN FRA čas ...
110. K. KOREN SLO +0:05
190. J. BRAJKOVIČ SLO 10:48


Skupni vrstni red po 6. etapi:

1. D. IMPEY JAR 22:18:17
2. E. BOASSON HAGEN NOR +0:03
3. S. GERRANS AVS 0:05
4. M. ALBASINI ŠVI isti čas
5. M. KWIATKOWSKI POL +0:06
6. S. CHAVANEL FRA isti čas
7. C. FROOME VB 0:08
8. R. PORTE AVS isti čas
9. N. ROCHE IRS 0:14
10. R. KREUZIGER ČEŠ isti
11. A. CONTADOR ŠPA čas
...
74. K. KOREN SLO 6:17
90. J. BRAJKOVIČ SLO 11:44
Neverjetna smola Brajkoviča na Touru