Andre Greipel je na Giru dobil tudi peto in sedmo etapo. Foto: EPA
Andre Greipel je na Giru dobil tudi peto in sedmo etapo. Foto: EPA
Bob Jungels
Bob Jungels ostaja v rožnati majici, konec tedna pa ga čakajo težke preizkušnje. Še posebej sobotna etapa v Dolomitih bo premešala vrstni red v skupnem seštevku. Foto: EPA
Greipel potrdil premoč v šprintu
V petek Giro pod Matajurjem in v Čedadu

Na 182 km dolgi preizkušnji od Noaleja do Bibioneja je Greipel v skupinskem šprintu premagal Avstralca Caleba Ewana in Italijana Giacoma Nizzola.

Luksemburžan Bob Jungels ima 24 sekund naskoka pred Kostaričanom Andreyem Amadorjem in dobro minuto pred njegovim moštvenim kolegom Alejandrom Valverdejem.

Tekmovalna žirija se je zaradi močnega naliva, ki je kolesarje motil večji del etape, odločila, da zadnji krog po Bibioneju ne šteje za skupni seštevek. Čas so merili že ob prvem prečkanju ciljne črte.

Greipel pred Dolomiti zapušča Giro
Glavnina je 23 kilometrov pred ciljem ujela ubežnika Daniela Ossa in Mirca Maestrija, kolesarji Lotta pa so nato narekovali ritem in pripravili izhodišče za ciljni šprint Greipla.
"Naredili smo načrt, kako bodo potekale stvari v zadnjem kilometru, in izšlo se je po naših pričakovanjih. Jurgen Roelandts je prišel prvi v zadnji ovinek, potegnil sem iz njegovega zavetrja in s prvega mesta prišel do cilja," je bil nasmejan Greipel, ki se je veselil tretje zmage na letošnjem Giru, skupno pa jih ima že 20 na treh največjih etapnih dirkah. Toliko jih je zbral tudi njegov legendarni rojak Erik Zabel. V odličnega šprinterja se razvija tudi njegov sin Rick Zabel, ki je končal na 9. mestu.
"Žal mi je, da zapuščam Giro, a čakajo me še drugi izzivi. Dosegel pa sem veliko več, kot sem pričakoval," je še dodal Greipel.

Prek Matajurja in Porčinja do Čedada
Na petkovi etapi med Palmanovo in Čedadom (170 km) se ob cestah obeta veliko število slovenskih ljubiteljev kolesarstva. Slovenci v zamejstvu želijo ob tej priložnosti opozoriti, da so v teh krajih zgodovinsko prisotni tudi Slovenci. Tako se bodo zbrali pri gorskem cilju v vasi Matajur (950 m nadmorske višine). Nekateri bodo že v noči na petek prenočili v koči na Matajurju. Kolesarji bodo šli mimo okoli 14. ure, cesta pa bo zaprta že nekaj ur pred prihodom dirke. Iz Posočja se lahko pride do vasi Matajur (Montemaggiore) peš čez hrib ali z Livka, z avtom pa iz Marsina (Mersino).
Etapa, katere štart v Palmanovi bo ob 12.15, bo sicer imela kar štiri vzpone na visokogorske prelaze Beneške Slovenije. Med njimi izstopa že omenjeni vzpon iz Špetra Slovenov do vasi Matajur (povprečni naklon 9,3 odstotka), nato pa bodo kolesarji ob meji nadaljevali do Kraja (Crai, 813 m) pod Kolovratom. Odločilen bo najbrž vzpon v Porčinj (Cima Porzus, 910 m) 31,5 km pred ciljem z 8,2-odstotnim povprečnim naklonom. Skupno bodo morali "preplezati" kar 3400 metrov nadmorske višine. Po vzponih in spustih sledi cilj v Čedadu, središču Beneških Slovencev. Skozi Čedad bodo kolesarji peljali kar trikrat (okoli 13.00, 15.30 in na koncu med 17.00 in 17.30).


Mezgec na 24. mestu, Roglič dvakrat padel

Od četverice Slovencev je bil najboljši Luka Mezgec (Orica GreenEdge) na 24. mestu, 25. je bil Matej Mohorič (Lampre-Merida), 119. pa Grega Bole (Nippo Vini-Fantini), vsi so končali v času zmagovalca. Štiri minute je zaostal 180. Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), ki je na okrepčilni postaji in takoj za njo dvakrat padel in moral dvakrat menjati kolo.

Sledita dve težki etapi
V petek čaka kolesarje razgibana in zahtevna 170 km dolga 13. etapa, katere večji del bo v Beneški Sloveniji. Potekala bo od Palmanove do Čedada, karavana pa bo prečkala tudi slovenske vasi Sovodnje, Špeter, Matajur, Dreka, Fojda, Ahten in Porčinj.
Favoriti bodo na veliki preizkušnji v soboto, ko je na sporedu kraljevska etapa letošnjega Gira čez prelaza Pordoi (2.239 m) in Giau (2.236 m).

12. etapa, Noale-Bibione, 182 km:
  1. A. GREIPEL        NEM     4:16:00
  2. C. EWAN           AVS            
  3. G. NIZZOLO        ITA            
  4. S. MODOLO         ITA         vsi
  5. A. PORŠEV         RUS            
  6. M. HOFLAND        NIZ            
  7. I. SAVICKI        RUS            
  8. H. HAUSSLER       AVS        isti
  9. R. ZABEL          NEM            
 10. S. COLBRELLI      ITA            
 ...                                  
 24. L. MEZGEC         SLO            
 25. M. MOHORIČ        SLO         čas
119. G. BOLE           SLO            
180. P. ROGLIČ         SLO       +4:14


 
Skupni vrstni red po 12. etapi:        
  1. B. JUNGELS        LUKS   49:32:20 
  2. A. AMADOR         KOS       +0:24 
  3. A. VALVERDE       ŠPA        1:07 
  4. S. KRUIJSWIJK     NIZ    isti čas 
  5. V. NIBALI         ITA        1:09 
  6. R. MAJKA          POL        2:01 
  7. I. ZAKARIN        RUS        2:25 
  8. E. CHAVES         KOL        2:43 
  9. G. BRAMBILLA      ITA        2:45 
 10. D. ULISSI         ITA        2:47 
 ...                                   
 82. P. ROGLIČ         SLO     1:07:32 
105. M. MOHORIČ        SLO     1:16:05 
143. L. MEZGEC         SLO     1:34:44 
160. G. BOLE           SLO     1:44:28 

Greipel potrdil premoč v šprintu
V petek Giro pod Matajurjem in v Čedadu