Diego Ulissi je šestič v karieri zmagal na Dirki po Italiji. Foto: EPA
Diego Ulissi je šestič v karieri zmagal na Dirki po Italiji. Foto: EPA
Bob Jungels in Dani Pedrosa
Bob Jungels se je fotografiral z zvezdnikom razreda MotoGP Danijem Pedroso. Foto: EPA
Ulissi po dolgem šprintu dobil 11. etapo Gira

Kolesar Lampreja je imel v šprintu skupine treh tekmovalcev, ta se je izoblikovala v zadnjih kilometrih, več moči od Kostaričana Andreya Amadorja in Luksemburžana Boba Jungelsa, ki sta sicer napadala. Amador je drugi v skupnem seštevku in je zaradi dveh sekund bonifikacije več zaostanek za vodilnim Jungelsom znižal na 24 sekund.

Vodilna trojica je v razgibanem zaključku v cilj prišla 13 sekund pred zasledovalci. Najboljši Slovenec je bil Grega Bole na 37. mestu, ki je zaostal dobro minuto in pol. Primož Roglič je imel na 72. mestu več kot pet minut zaostanka za Ulissijem.

Ulissi pohvalil tudi Mohoriča
Ulissi, ki v šprintu večje skupine ne bi imel možnosti, je s pomočjo kolegov, predvsem Mateja Mohoriča, napadel in pri tem napadu stoodstotno uspel, saj je v šprintu pa nato ugnal oba soubežnika in v skupnem seštevku zavihtel med prvo deseterico.

"Na Giro sem prišel po etapno zmago, zdaj imam že dve. Pohvaliti moram ekipo, vsa je bila na visoki ravni, še Sacha Modolo je pomagal nadzorovati položaj, na vzponu pa sta zame največ naredila Matej Mohorič in Valerio Conti. Cela ekipa je bila fantastična, greh bi bil, če tega ne bi priznal. Vsi smo garali, vsi smo bili na koncu izmučeni, a za to tudi nagrajeni. V šprintu sem se bal Amadorja, a tudi on je imel enake težave z utrujenostjo kot jaz. Koristilo mi je poznavanje terena," je poudaril Ulissi, ki je dosegel 21. zmago v karieri, kar 17 jih je dosegel v Italiji, z dvema pa na drugem mestu sledi Slovenija, kjer je leta 2011 dobil tretjo etapo s ciljem na Golteh, kar mu je prineslo tudi skupno zmago. Leta 2015 je bil za nekaj časa suspendiral zaradi dopinga.

Jungels: Napad je najboljša obramba
"Vodstvo je bolje braniti z napadom kot z obrambo. Rožnata majica ti očitno da dodatno energijo, najprej sem želel le držati Amadorja, od katerega sem pričakoval napad, nato pa sem začutil moč in poskušal zmagati etapo. V hribih, ki se bližajo, bo težko držati najboljše, zato sem si rekel, poskušaj dobiti bonifikacijske sekunde, vsaka bo prišla še kako prav. Etape nisem dobil, toda tudi s tretjim mestom sem zadovoljen. Res je, da sem izgubil dve sekundi proti Amadorju, ki je v begu kar presenetljivo pomagal, a sem jih hkrati pridobil kar nekaj pred preostalimi favoriti," je dejal Jungels.
Odstopil tudi Dumoulin
Vrstijo se tudi številni odstopi. Pred dnevi sta odstopila Marcel Kittel in Fabian Cancellara, v torek je to storil eden favoritov za končno zmago Španec Mikel Landa, danes pa je med 11. etapo s kolesa stopil še Nizozemec Tom Dumoulin, ki je v uvodnih dneh nosil rožnato majico.

Kolesar ekipe Giant-Alpecin, ki je dobil uvodni prolog, je v zadnjih etapah trpel zaradi vnetja zadnjice, ker se stanje ni izboljšalo, se je odločil, da se ne bo več mučil. V skupnem seštevku je pred odstopom zasedal 29. mesto, zaostajal je 11 minut in 42 sekund.

Modena-Asolo, 211 km:                 
  1. D. ULISSI         ITA     4:56:32
  2. A. AMADOR         KOS         oba
  3. B. JUNGELS        NIZ    isti čas
  4. G. NIZZOLO        ITA       +0:13
  5. S. COLBRELLI      ITA            
  6. M. TRENTIN        ITA         vsi
  7. S. MODOLO         ITA            
  8. E. BATTAGLIN      ITA        isti
  9. T. WELLENS        BEL            
 10. A. VALVERDE       ŠPA         čas
 ...                                  
 37. G. BOLE           SLO        1:32
 72. P. ROGLIČ         SLO        5:08
 79. M. MOHORIČ        SLO        6:42
164. L. MEZGEC         SLO       17:45

 
Skupni vrstni red po 11. etapi:       
  1. B. JUNGELS        LUKS   45:16:20
  2. A. AMADOR         KOS       +0:24
  3. A. VALVERDE       ŠPA        1:07
  4. S. KRUIJSWIJK     NIZ    isti čas
  5. V. NIBALI         ITA        1:09
  6. R. MAJKA          POL        2:01
  7. I. ZAKARIN        RUS        2:25
  8. E. CHAVES         KOL        2:43
  9. G. BRAMBILLA      ITA        2:45
 10. D. ULISSI         ITA        2:47
 ...                                  
 76. P. ROGLIČ         SLO     1:03:18
106. M. MOHORIČ        SLO     1:16:05
144. L. MEZGEC         SLO     1:34:44
162. G. BOLE           SLO     1:44:28

Ulissi po dolgem šprintu dobil 11. etapo Gira