Matej Mohorič je še naprej v odlični formi, prejšnji teden je slavil na dirki BinckBank Tour, zdaj se mu podoben podvig nasmiha še na Dirki po Nemčiji. Foto: Reuters
Matej Mohorič je še naprej v odlični formi, prejšnji teden je slavil na dirki BinckBank Tour, zdaj se mu podoben podvig nasmiha še na Dirki po Nemčiji. Foto: Reuters

Dirka je zelo težka, vsi pridejo v najboljši formi in 'našpičeni'. To je najtežja dirka, ki sem jo vozil do zdaj.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar je na pragu velikega uspeha, skupne zmage na prestižni dirki Tour de l'Avenir. Pogačar že nekaj časa trka na vrata elite, med drugim je na letošnji Dirki po Sloveniji v skupnem seštevku osvojil četrto mesto. Foto: BoBo
Tadej Pogačar: "Na dirko pridejo vsi našpičeni"
Mohorič blizu skupne zmage na Dirki po Nemčiji

Potem ko je na 176 km dolgi etapi padec malo pred ciljem v Merzigu ustavil kar nekaj šprinterjev, je v boju za etapno zmago ostalo dvanajst kolesarjev. Mohorič je 100 metrov pred ciljem na polno pohodil pedala in za dolžino kolesa ugnal drugouvrščenega Nemca Nilsa Politta.

Mohorič, ki je prejšnji teden dobil dirko BinckBank Tour, je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in vodi šest sekund pred Maximilianom Schachmannom, ki je etapo začel v rdeči majici vodilnega.

V nedeljo lažja etapa, kot je bila današnja
"Očitno sem res v življenjski formi. Danes je spet ekipa opravila odlično delo. Na začetku smo pomagali Quick Stepu nadzorovati etapo, nato pa smo prevzeli pobudo pri lovljenju ubežnikov. Pred zaključkom pa me je v odličen položaj pripeljal Heinrich Haussler, jaz sem z odličnim sprintom le postavil piko na i. Še prej pa sem poskušal tudi z napadi na klanec, ki pa žal niso bili uspešni.

Jutri bo na sporedu razgibana etapa, mogoče lažja kot današnja, a nekoliko daljša. Bo napeto, bo naporno, a verjamem, da imamo dovolj močno ekipo, da vodstvo ubranimo. Verjamemo, da bodo imele tudi sprinterske ekipe, ki na dirki še niso zmagale, dovolj interesa za zmago, kar bi nam ustrezalo," je povedal Mohorič, ki je bil blizu etapne zmage že včeraj, a ga je za las ugnal Schachmann.

Štiridnevna Dirka po Nemčiji se bo v nedeljo končala z etapo od Lorscha do Stuttgarta.

Pogačar tretji na etapi s ciljem v Val d'Iseru
Odlično dirka tudi Tadej Pogačar, ki je na 55. dirki Tour de l'Avenir na pragu velikega uspeha, saj ima po predzadnji etapi v skupnem seštevku na 1. mestu več kot minuto prednosti pred najbližjimi zasledovalci.

Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum) je na dirki, ki med mladimi kolesarji velja za mini Tour de France, tudi v 9. etapi (89 km) kolesaril odlično, odgovarjal na napade in bil na zadnjem vzponu na Val d'Isere med najboljšimi. V cilj je (skupaj z Luksemburžanom Michelom Riesom) prišel na tretjem mestu, devet sekund za zmagovalcem etape, Špancem Fernandom Barcelom. Četrti je bil Avstralec Robert Stannard (+1:14).

Pogačar, ki bo od sezone 2019 vozil za ekipo UAE-Emirates, ima v skupnem seštevku 1:07 minute prednosti pred Riesom.

"Najtežja dirka do zdaj"
"Vso sezono smo se pripravljali na to dirko in naš trud se je izplačal. Že po ekipnem kronometru sem začutil, da sem dober. Da imam zares dobre možnosti za rumeno majico, pa sem spoznal na tisti kratki, 35 km dolgi sedmi etapi, ko sem bil tretji, kar mi je dvignilo moralo. Dirka je zelo težka, vsi pridejo v najboljši formi in 'našpičeni'. To je najtežja dirka, ki sem jo vozil do zdaj," je za Val 202 povedal Pogačar.

V nedeljo kolesarje čaka še razgibana 150,8 kilometra dolga etapa med Val d'Iserom in Saint-Colomban-des-Villardsom, Pogačar pa bo skupno zmago lovil brez dveh pomočnikov, saj sta Jerman in Penko odstopila.


Dirka po Nemčiji, 3. etapa, 176 km:   
  1. M. MOHORIČ         SLO    4:12:28
  2. N. POLITT          NEM           
  3. P. VANSPEYBROUCK   BEL        vsi
  4. J. SÜTTERLIN       NEM       isti
  5. N. VAN DER LIJKE   NIZ        čas
                                      
Skupni vrstni red po 3. etapi:         
  1. M. MOHORIČ         SLO   12:37:56 
  2. M. SCHACHMANN      NEM      +0:06 
  3. N. POLITT          NEM       0:10 
                                       

Dirka je zelo težka, vsi pridejo v najboljši formi in 'našpičeni'. To je najtežja dirka, ki sem jo vozil do zdaj.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar: "Na dirko pridejo vsi našpičeni"
Mohorič blizu skupne zmage na Dirki po Nemčiji