Marco Pantani je bil leta 1998 na vrhuncu moči, po izključitvi z Dirke po Italiji leta 1999 pa je šla njegova pot strmo navzdol. Foto: EPA
Marco Pantani je bil leta 1998 na vrhuncu moči, po izključitvi z Dirke po Italiji leta 1999 pa je šla njegova pot strmo navzdol. Foto: EPA

14. februarja 2004 so enega izmed najbolj priljubljenih kolesarjev vseh časov našli mrtvega v hotelu v Riminiju, preiskavo o smrti pa so znova začeli leta 2014. Sodišče v Riminiju je že junija 2016 ugotovilo, da ni nobenih dokazov o umoru Pantanija. Antonio De Rensis, odvetnik kolesarjeve družine, se je zatem pritožil na vrhovno sodišče.

Pantanijeva družina je trdila, da je neka tretja oseba odgovorna za smrt, preiskovalci pa verjamejo, da sta pirata v smrt pahnili dolgoletno uživanje drog in slabo psihično stanje, v katerega je padel leta 1999, ko so ga izključili z Dirke po Italiji. Pantani je bil tistega leta v rožnati majici vodilnega in le eno gorsko etapo do konca dirke pozitiven na dopinškem testu.

Blestel je leta 1998, ko je najprej v velikem slogu dobil Dirko po Italiji. V zadnjem tednu je nadomestil pet minut zaostanka za Alexom Züllejem v treh zaporednih gorskih etapah. Povzročil je pravo evforijo v Italiji, ki se je le še nadaljevala julija, ko je zmagal tudi na Dirki po Franciji. Jan Ullrich je imel že veliko prednost, a je v etapi na Les Deux Alpes izgubil kar devet minut in Pantani je v močnem nalivu dosegel uspeh kariere. Od leta 1998 nihče več ni ponovil dvojčka Giro-Tour.