Flyod Landis je leta 2006 postal prvi zmagovalec Toura, ki so mu zaradi zlorabe poživil odvzeli naslov zmagovalca najtežje in najprestižnejše kolesarske dirke na svetu. Foto: EPA
Flyod Landis je leta 2006 postal prvi zmagovalec Toura, ki so mu zaradi zlorabe poživil odvzeli naslov zmagovalca najtežje in najprestižnejše kolesarske dirke na svetu. Foto: EPA
Lance Armstrong
Lance Armstrong in Johan Bruyneel, ki zdaj upravljata moštvo RadioShack, sta ena najuspešnejših navez v zgodovini kolesarstva. Ali se za tem res skriva doping? Foto: EPA

Glavni pri tem početju naj bi bil po Landisovih besedah sedemkratni zmagovalec Dirke po Franciji Lance Armstrong. Landis je bil nekaj let eden izmed glavnih pomočnikov Armstronga in tudi njegov dober prijatelj. Po upokojitvi "kavboja iz Teksasa" je na francoski pentlji 2006 prišla velika ura za posebneža iz Pensilvanije.

Epska predstava po testosteronu
Po odličnih prvih dveh tednih je v 16. etapi zapadel v hudo krizo in izgubil izredno veliko časa. Naslednji dan je skoraj s solo pobegom strl tekmece in si privozil rumeno majico, s katero je prikolesaril tudi v Pariz. Kasneje se je izkazalo, da si je pri tem pomagal z umetnim testosteronom.

Priznanje prek e-pošte
Časnik Wall Street Journal je poročal, da je 34-letni Landis poslal več elektronskih pisem pristojnim uradnikom na Ameriško kolesarsko zvezo in na Mednarodno kolesarsko zvezo. Tako je 30. aprila Stephenu Johnsonu, predsedniku ameriške zveze, poslal pismo, v katerem je priznal sistematično zlorabo poživil.

Bruyneel ga je vpeljal v doping
Landis je dejal, da ga je Johan Bruyneel, tedaj trener Armstronga, vpeljal v jemanje steroidov, zlorabo krvnega dopinga in rastnega hormona. To se je zgodilo leta 2002 in 2003, ko je bil prvi dve leti v ekipi US Postal Service. Pri razumevanju delovanja dopinga mu je pomagal Armstrong.

"Želim imeti čisto vest"
Landis je v izjavi za mrežo ESPN dejal, da je poživila jemal večji del svoje športne poti, tudi leta 2006, ko je zmagal v Franciji. "Želim imeti čisto vest. Ne želim biti več del tega početja," je dejal Landis, prvi kolesar, ki so mu zaradi dopinga odvzeli naslov zmagovalca Dirke po Franciji.

Pred tem in tedaj je zatrjeval, da ni bil nikoli vpleten v doping. Na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (CAS) v Lozani se je celo pritožil, kar naj bi bila v pozitivnih testih odkrita previsoka vsebnost testosterona posledica laboratorijske napake, kar pa je CAS zavrnil.

Landis zadnji med obtoževalci Teksačana
Obtožb na račun Lancea Armstronga in njegov zgodovinski niz zmag na Dirki po Franciji je že za več knjig. Še posebej vneto so Teksačana preganjali francoski mediji, a mu niso nikoli uspeli dokazati ničesar. Ravno dokazovanje, da je čist, je eden izmed glavnih razlogov, da se je Armstrong vrnil iz upokojitve. Vsekakor bo nadaljevanje zgodbe o aferi Landis še pestro in tudi dolgotrajno.

Armstrong: S Floydovimi obtožbami ne bom izgubljal časa
Pričakovano se je hitro odzval Armstrong. "Ničesar mi ni treba skrivati. Pred ničemer mi ni treba bežati. Gre le za njegovo besedo proti moji. In jaz verjamem sebi, saj sem zaupanja vreden človek," je na prizorišču dirke po Kaliforniji dejal Armstrong, ki meni, da so Landisove besedne obtožbe le obupen poskus oprati ime, ki si ga je umazal v dopinških aferah. "Če pogledamo, za kakšen primer gre, njegove obtožbe niso vredne ne mojega ne vašega časa. Zgodovina je tukaj že povedala svoje," je o rojaku še dejal Armstrong.