Diego Ulissi je dosegel že drugo etapno zmago za Lampre na letošnjem Giro. V sredo je na Abetoneju slavil Jan Polanc. Foto: EPA
Diego Ulissi je dosegel že drugo etapno zmago za Lampre na letošnjem Giro. V sredo je na Abetoneju slavil Jan Polanc. Foto: EPA
Alberto Contador
Alberto Contador bo imel veliko dela v soboto, ko je na sporedu ciljni vzpon na Campitello Matese (1430 m). Foto: EPA
Bole osmi v najdaljši etapi Gira

Na drugo mesto se je uvrstil Španec Juan Jose Lobato, tretji je bil Avstralec Simon Gerrans.

Skupaj z glavnino se je v cilj pripeljal tudi Luka Mezgec, ki je končal na 38. mestu, medtem ko je bil zmagovalec pete etape Jan Polanc 71. Za moštvenim kolegom Ulissijem je zaostal 17 sekund.

Ubežniki brez možnosti
V počasni etapi, v kateri so se kolesarji spopadali tudi s čelnim vetrom, je na začetku pobegnila četverica. Marco Bandiera (Androni Sidermec), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Pier Paolo De Negri (Nippo Vini Fantini) in Nikolaj Mihajlov (CCC Sprandi) si je privozila tudi že več kot deset minut prednosti. Zadnji ubežnik, ki ga je glavnina ulovila, je bil Mihajlov dvajset kilometrov pred ciljem.

Ulissi se je vrnil po dvomesečni kazni
V zadnjem kilometru je šprinterski vlak postavila ekipa ekipa Orica GreenEdge, ki je želela pripraviti čim boljše izhodišče Gerransu. Vendar ji je to le deloma uspelo, kajti podobno namero je imel tudi Lampre-Merida, med vodilnimi pa je bil tudi Grega Bole. Na koncu je imel največ moči Ulissi, za katerega je bila to prva zmaga po devetmesečni kazni zaradi jemanja nedovoljenih zdravil pri zdravljenju astme.

"Za mano so težki meseci in rad bi se zahvalil svoji družini in prijateljem, da so mi stali ob strani. Prav tako to velja za ekipo, ki je opravila odlično delo," se je nekoliko nepričakovane zmage, že druge za Lampre-Merido v treh dneh, veselil 25-letni Ulissi.

Contador z dvakrat izpahnjeno ramo stisnil zobe
Contador si je ob padcu na četrtkovi šesti etapi dvakrat izpahnil ramo. Član ekipe Tinkoff-Saxo se ni vdal, obljublja boj do konca, vendar je Giro še dolg. Španec je kakšnih 200 metrov pred ciljem padel, a se je pobral in prikolesaril skozi cilj, že takrat pa je bilo videti, da ima težave z levo roko. Po zdravniških pregledih je sam sporočil, da si je dvakrat izpahnil ramo, zlomil pa si ni nobene kosti. "Zdaj moramo držati pesti, da mi rama spet ne skoči ven in bom lahko zdržal vse bolečine," je razkril Contador, ki ima pred drugouvrščenim Fabiem Arujem v skupni razvrstitvi dve sekundi prednosti.

"Ramo sem si izpahnil ob padcu. Vstal sem, z izpahnjeno ramo, instinktivno sem si jo naravnal. Bal sem se, da imam zlomljeno ključnico, ki je za zdaj še nisem imel, ko sem hodil proti zmagovalnem odru pa je rama spet skočila ven. Od takrat res zelo boli," je povedal Španec, ki se ne misli vdati in odstopiti: "Vse bom dal od sebe, da ostanem tu. Od lanske zime sem delal veliko za to dirko in želim nadaljevati. Bomo videli, kako bo šlo."
Colli z zlomljeno nadlahtnico
Precej slabše jo je odnesel Italijan Daniele Colli, ki si je ob padcu (povzročil ga je nespretni fotograf, ki je aparat potisnil čez zaščitno ograjo) zlomil nadlahtnico in je moral na operacijo, čaka ga dvomesečno okrevanje.
Sobotna osma etapa bo potekala od Fiuggija do Campitella Mateseja. Ciljni vzpon prve kategorije bo zelo zahteven. Polanc bo etapo začel oblečen v modro majico najboljšega kolesarja na gorskih ciljih.

7. etapa, Grosseto-Fiuggi, 264 km:              
  1. D. ULISSI        ITA      7:22:21
  2. J. J. LOBATO     ŠPA          vsi
  3. S. GERRANS       AVS             
  4. M. BELETTI       ITA             
  5. E. BATTAGIN      ITA             
  6. S. COLBRELLI     ITA         isti
  7. F. FELLINE       ITA             
  8. G. BOLE          SLO             
  9. K. REZA          FRA             
 10. S. LAGUTIN       RUS          čas
 ...                                  
 38. L. MEZGEC        SLO        +0:03
 71. J. POLANC        SLO         0:17

Skupni vrstni red po 7. etapi:                           
  1. A. CONTADOR      ŠPA     27:48:00 
  2. F. ARU           ITA        +0:02 
  3. R. PORTE         AVS         0:20 
  4. R. KREUZIGER     ČEŠ         0:22 
  5. D. CATALDO       ITA         0:28 
  6. E. CHAVES        KOL         0:37 
  7. G. VISCONTI      ITA         0:56 
  8. M. LANDA         ŠPA         1:01 
  9. D. FORMOLO       ITA         1:15 
 10. A. AMADOR        KOS         1:18 
...                                    
 38. J. POLANC        SLO        17:32 
 79. G. BOLE          SLO        38:16 
121. L. MEZGEC        SLO      1:01:50 
                                       

Bole osmi v najdaljši etapi Gira