Gorazd Penko je navdušen ob dejstvu, da bo start v Sloveniji. Foto: Aleš Fevžer
Gorazd Penko je navdušen ob dejstvu, da bo start v Sloveniji. Foto: Aleš Fevžer

V Sloveniji bo poleg petkovega prologa še sobotna prva etapa iz Kamnika do Ljubljane. Giro Rosa, sicer desetdnevna kolesarska dirka, ki velja za najtežjo na koledarju ženskih preizkušenj, bo sploh prvič v zgodovini gostoval zunaj italijanskih meja.

V četrtek bo ob 21.00 uradno odprtje in predstavitev ekip na Kongresnem trgu. Prolog v dolžini dveh kilometrov se bo začel v petek ob 19.00 v središču Ljubljane (na Slovenski cesti). Naslednji dan bo v Kamniku ob 12.00 start prve etape v Kamniku. Ta etapa poteka v nasprotni smeri po trasi malega Maratona Franja in se po 102,5 km zaključi v BTC City Ljubljana. Prologu in prvi etapi po Sloveniji sledi še osem etap po Italiji, ki se bodo zaključile v nedeljo, 12. julija, v San Domenico di Varzo.

"Komaj leto dni po ustanovitvi ženske ekipe BTC City Ljubljana bodo naša dekleta del prestižne rožnate dirke, in to na domačih tleh. To je izjemen dosežek ne le za tekmovalke, ampak za vse partnerje in soorganizatorje, ki si prizadevajo za organizacijo vrhunskega dogodka po standardih Mednarodne kolesarske zveze. Veselimo se, da bo Slovenija dva dni čutila to izjemno žensko kolesarsko energijo," je zadovoljen Gorazd Penko, športni direktor in trener ekipe BTC City Ljubljana.

Na dirki bo nastopila tudi prva in trenutno edina profesionalna ženska kolesarska ekipa BTC City Ljubljana, ki je bila ustanovljena leta 2014. Članice ekipe BTC City Ljubljana so se lani prvič v zgodovini pomerile na prestižnem tekmovanju Gira Rosa. V prvi tekmovalni sezoni so skupno dosegle izvrstno 16. mesto ekipe na lestvici Mednarodne kolesarske zveze in 15. mesto ekipe v svetovnem pokalu med 31 ekipami. Ljubljančanke so za letošnjo sezono dobile tudi povabilo na dirko po Franciji in dirko po Španiji.