Košarkarji Krke so četrtič zapored postali državni prvaki. Tokratno slavje je bilo nekaj posebnega, saj se s tem naslovom od aktivnega igranja poslavlja Matjaž Smodiš. Foto: Aleš Fevžer
Košarkarji Krke so četrtič zapored postali državni prvaki. Tokratno slavje je bilo nekaj posebnega, saj se s tem naslovom od aktivnega igranja poslavlja Matjaž Smodiš. Foto: Aleš Fevžer

Izgubili smo. Krka je bila boljša. To je to. Igrali so dobro, mi pa še zdaleč ne tako, kot smo na tretji tekmi. Za nami je dolga sezona s kar nekaj vzponi in padci, kar je za mlado ekipo tudi normalno. Toda nekateri padci so bili zelo globoki, kakršen je bil tudi ta na koncu prvenstva. Vendar pa je tudi nekaj lepih spominov.

Kapetan Olimpije Teemu Rannikko
Teemu Rannikko
Teemu Rannikko se je pred letošnjo sezono vrnil v Ljubljano. Finec je bil tudi kapetan Olimpije letos, a je že pred sezono imel ogromno težav s poškodbami. Pred sezono je bil tudi na operaciji, težave pa so se nadaljevali skozi vso leto in ob koncu sezone izkušeni ostrostrelec ni bil pravi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Komentar po finalu košarkarskega prvenstva
Smodiš zrežiral šesti naslov Krke
Zadnja minuta tekme v Stožicah in slavje Krke

gendarni Matjaž Smodiš, ki s tem uspehom tudi končuje bogato kariero.

"Smoki" je pred 13 leti Krko popeljal do prvega naslova državnega prvaka, ko je bil na začetku sijajne kariere, ki pa jo je tako uspešno tudi končal. V Stožicah je ob odličnem metu (5/6 za dve, 3/4 za tri) dal 21 točk in bil zasluženo izbran za MVP-ja finalne serije: "Bil je pravi boj od prve do zadnje minute. Povsem zasluženo smo prišli do četrtega naslova zapored. Hvala lepa vsem navijačem in ljudem iz kluba za idealen konec ene dolge, naporne in uspešne kariere."

Ob koncu kariere pa je Smodiš, ki je bil ob koncu tudi kapetan Krke, pokomentiral še sojenje, ki po njegovem mnenju ni bilo na pravi ravni, merilo pa ni bilo enak za obe moštvi: "V petek smo dobili hladno prho od Olimpije, kar nas je zbudilo. Vedeli smo, da moramo enostavno odigrati čvrsto in moško tekmo. Olimpija je mlada ekipa in vedeli smo, da če se ji postavimo po robu ter pokažemo prave zobe, nas bo težko, kljub fenomenalni podpori vseh treh mož v sivem in tudi drugih, premagala. Ker sem končal kariero, mi končno ni treba biti tiho in lahko povem, kaj si mislim. To je katastrofa. Marsikje sem bil, vendar to je res katastrofa. Da nekomu lezejo, po domače rečeno vsi vemo, kam, je sramota vseh sramot. Ampak vsa čast. Olimpiji želim, da se pobere in postane vrhunska ekipa, da bo Slovenija imela tudi v Evroligi čim prej vrhunskega predstavnika. Mogoče tudi ob tej fenomenalni podpori sodnikov."

Krka je imela enostavno močnejšo ekipo
Tako kot lani je Krka, ki je šestič v zgodovini kluba postala državni prvak, slavila s 3:1 in tudi lani je odločilno zmago dosegla v Stožicah. Sezona je bila dolga in v obeh moštvih je prišlo do nekaterih kadrovskih sprememb. Olimpija, ki je bila boljša v ABA-ligi in je osvojil pokalno tekmovanje, je letos zadnjič nastopila v Evroligi, za cilj pa si je postavila tudi osvojitev naslova. Ob koncu so imeli zmaji ogromno težav s poškodbami, močno pa se je poznala odsotnost poškodovanega Dina Murića, ki v prvi polovici sezone ni veliko igral, v državnem prvenstvu pa je bil celo najučinkovitejši od košarkarjev iz zmajevega gnezda.

Krka je enostavno imela močnejšo ekipo, ki je bila dobro pokrita na vseh položajih in bistveno bolj izkušena od ljubljanske, ki je imela največ težav ravno pod obročema. Tako je bilo tudi na zadnji tekmi, ko so Novomeščani skok dobili s 40:24, ljubljanski centri pa so boj za odbite žoge izgubljali tudi z nižjimi nasprotniki. Dražen Bubnić in Jasmin Perković, ki sta igrala 26 oziroma 20 minut pod obročem, sta skupaj ujela le tri (!) odbite žoge. Dostojno se je z Novomeščani boril le Alen Omić s sedmimi.

Novomeščani povsem ustavili Blažiča
"Izkoristili smo tisto, kjer smo bili najmočnejši in kjer imamo najbolj izkušene igralce. Na takih tekmah to pride do izraza, kar se je tudi tokrat izkazalo,"
je prednosti Krke poudaril tudi trener Gašper Potočnik, ki je dodal: "Za nami je zelo težka tekma in fantom lahko le čestitam za borbeno in timsko predstavo. Bili so vzponi in padci, ampak smo držali skupaj, in to nas je na koncu pripeljalo do uspeha. Čestitke igralcem in zahvala celotnemu strokovnemu štabu ter vodstvu kluba za izkazano zaupanje, kakor tudi sponzorjem in našim navijačem."

Potočnik, ki je med sezono zamenjal Aleksandra Sekulića in prvič postal državni prvak, je med razlogi za zmago naštel tudi odlično zaustavljanje Jake Blažiča, saj je najbolj nevaren zmaj ob slabem metu iz igre zbral osem točk, izgubil pa je tudi tri žoge: "Blažič je odigral fantastično tekmo v Novem mestu. Tokrat smo ga bolje pokrili od samega začetka. Želeli smo ga kontrolirati in nam je dobro uspelo, kar je bil na koncu verjetno tudi eden izmed razlogov za uspeh."

Komentar na Smodiševo kariero sploh ni potreben
Tudi Potočnik pa se je poklonil odlični igri in fantastični karieri Smodiša. "Moj komentar na tokratno predstavo in nasploh na vso njegovo kariero, za vse, kar je naredil, sploh ni potreben. Vse čestitke za vse, kar je naredil v košarkarski karieri." Za zdaj usoda Potočnika in njegove nadaljnje poti še ni jasna, mladi trener je po tekmi le povedal: "Zdaj je čas za slavje, o tem bomo razmišljali v prihodnjih dneh."

Olimpijin cilj je bil vrnitev naslova v Ljubljano, kar pa ni bilo doseženo in zato je trener Miro Alilović, ki je prav tako med sezono zamenjal Saša Filipovskega, dal letošnji sezoni negativno oceno: "Sezona je neuspešna. Cilj je bil naslov prvaka. To je moja odgovornost. Fantje so, kakršni so in jih ni ne moremo spremeniti, a cilj ni bil dosežen."

Že od začetka je šlo v narobno smer
Po dobri predstavi v petek je bilo tokrat že od samega začetka jasno, da zmaji nimajo svojega dne: "Fantom sem ob polčasu v garderobi rekel, da glede na to, kako igramo, imamo vrhunski rezultat. Že na začetku tekme sem čutil, da ne gre v pravo smer, saj so začeli izvajati samostojne akcije. Med tekmo pa tega ne morejo spreminjati. Ni možnosti za to. Če bodo začeli osredotočeno, se bodo tudi tega držali. Ko smo se povsem približali, smo znova začeli samostojne akcije. Enostavno nismo mogli priti zraven. Občutek sem imel, da če bi igrali ves teden, jih ne bi premagali."

Tudi Alilović je izpostavil kratko klop Olimpije, ki je še posebej 'tanka' v centrski liniji, in izjemno igro Smodiša: "Ekipi manjka izkušenj, poleg tega pa sem se zavedal, da imamo recimo na enki kolikor tolikor pokrito, najšibkejši pa smo na štirici. To nas je veliko stalo. Imamo Bubnića in mladega Emirja, tokrat pa je bil Smodiš izjemen. Odigral je vrhunsko in pokazal, da ima pravi karakter, kar se tudi ve. Ve, kako se naslovi osvajajo. Potegnil je celotno ekipo za sabo. Sam je držal ekipo, praktično ni imel pomoči. Mi pa smo slabo proti njem igrali v obrambi. Bubnić ni opravil svojega dela, kakor tudi ne ostali."

Izgubili smo. Krka je bila boljša. To je to. Igrali so dobro, mi pa še zdaleč ne tako, kot smo na tretji tekmi. Za nami je dolga sezona s kar nekaj vzponi in padci, kar je za mlado ekipo tudi normalno. Toda nekateri padci so bili zelo globoki, kakršen je bil tudi ta na koncu prvenstva. Vendar pa je tudi nekaj lepih spominov.

Kapetan Olimpije Teemu Rannikko
Komentar po finalu košarkarskega prvenstva
Smodiš zrežiral šesti naslov Krke
Zadnja minuta tekme v Stožicah in slavje Krke