Sergio Llull (levo) je prispeval velik delež k zmagi Reala nad Maccabijem. Španski reprezentant je bil s 13 točkami drugi najboljši strelec svoje ekipe, učinkovitejši je bil le Ažerbajdžanec Jaycee Carroll (16). Foto: EPA
Sergio Llull (levo) je prispeval velik delež k zmagi Reala nad Maccabijem. Španski reprezentant je bil s 13 točkami drugi najboljši strelec svoje ekipe, učinkovitejši je bil le Ažerbajdžanec Jaycee Carroll (16). Foto: EPA
Navijači Maccabija
Navijači Maccabija bodo morali na zaključni turnir počakati še vsaj leto dni. Foto: EPA
Dimitris Diamantidis
Dimitris Diamantidis je imel v ključnih trenutkih tekme, kot že ničkolikokrat prej, mirno roko. Zadel je zlata vredni trojki, ko je bilo to najbolj potrebno. Foto: EPA
Panathinaikos - Barcelona
V Atenah so navijači Panathinaikosa znova pripravili izjemno vzdušje, ki je bilo nagrajeno z zmago njihovih ljubljencev. Ti imajo zdaj priložnost, da se z zmago na naslednji tekmi uvrstijo na Final Four. Foto: EPA
Stephan Lasme
Stephan Lasme je sredi druge četrtine poskrbel za akcijo tekme, ko je po natančni podaji Diamantidisa uprizoril alley-oop z zabijanjem nazaj. Foto: EPA

Madridčani so bili v četrtfinalnem obračunu z izraelskimi košarkarji bistveno boljši nasprotnik, v Madridu so najprej slavili s kar 79:53, nato še s 75:63. V Tel Avivu so bili gostitelji konkurenčni zgolj v prvem polčasu, v nadaljevanju so se razigrali Realovi ostrostrelci, ki so prerešetali Maccabijevo mrežico in se zasluženo uvrstili na Final Four.

Pao znova kaznovan
Evropska košarkarska zveza je v torek Panathinaikos oglobila za 150 tisoč evrov, potem ko je predsednik kluba Dimitris Giannakopoulos javno kritiziral sojenje na tekmi z Barcelono, ki so jo Grki prejšnji teden po podaljšku izgubili z 72:70. Panathinaikos je bil tako kaznovan še drugič v treh dneh - pred tem mu je FIBA Europe naložila kazen 9.000 evrov zaradi težav z navijači na domačem obračunu s CSKA-jem 4. aprila letos.

Maccabi konkurenčen le v prvem polčasu
V Tel Avivu sta Maccabi in Real Madrid tekmo začela zelo previdno, v uvodnih minutah sta ekipi storili ogromno napak, v prvih petih minutah so gledalci videli le tri koše. Španci so v obrambi igrali čvrsto, z delnim izidom 12:3 so utišali glasne navijače in dobili prvo četrtino (10:16). V nadaljevanju prvega polčasa so gostitelji zaigrali precej bolje, s košem Yogena Ohayona so izenačili na 30, izid ob polčasu (30:33) je s trojko postavil Sergio Rodriguez.

Realov festival trojk
Izenačenost ekip se je nadaljevala tudi na začetku drugega polčasa, toda v končnici 3. četrtine je Real stopil na plin, izkoristil je številne napake domačega napada in zadnjo četrtino začel s +8 (44:52). V zadnji četrtini sta Rudy Fernandez in Nikola Mirotić s tremi zaporednimi trojkami razblinila vse dvome o zmagovalcu.

Diamantidis in Lasme 'uničevala' Barco
Košarkarji Panathinaikosa so tekmo v razgreti olimpijski dvorani začeli odlično - najprej so držali stik z Barcelono, ki je zapravila kopico odprtih metov, v nadaljevanju so izkoristili napake nasprotnika in na krilih odličnega Stephana Lasmeja z delnim izidom 7:0 po prvi četrtini vodili za 10 točk (20:10). Izvrstna igra gostiteljev se je nadaljevala tudi v drugi četrtini. Barca nikakor ni našla poti skozi odlično postavljeno grško obrambo, še naprej sta kraljevala Lasme in Dimitris Diamantidis, ki sta v 14. minuti uprizorila tudi akcijo tekme - Diamantidis je z razdalje podal za alley-oop, ki ga je z zabijanjem nazaj izvršil reprezentant Gabona (29:14).

Katalonci so v prvih 20 minutah storili enostavno preveč napak, kar so Grki z odličnimi prodiranji pod koš pridno izkoriščali. Najvišja prednost ob polčasu je znašala +15, na odmor so košarkarji odšli z izidom 38:29.

Kataloncem uspel preobrat
Barceloni je v izjemni 3. četrtini, ki jo je dobila z 12:22, uspel preobrat! Juan Carlos Navarro je grški obrambi zlahka uhajal in si ustvarjal odprte mete, enako je uspevalo Šarunasu Jasikevičiusu. V obrambi so Katalonci strnili vrste in gostitelje večkrat prisilili v napako, pred zadnjo četrtino so imeli točko naskoka (50:51).

Diamantidis zadel pomembno trojko
Barcelona je 6-kratne evropske prvaka uspešno zaustavljala s consko obrambo, a se Grki niso dali. Po skoraj izgubljeni žogi je Diamantidis hladnokrvno zadel šele svojo prvo trojko na tekmi in svoji ekipi z delnim izidom 6:0 pomagal do prvega vodstva v zadnji četrtini (59:57). S trojko sta na drugi strani takoj odgovorila C. J. Wallace in Jasikevičius (59:63).

Barcelona v ključnih trenutkih nezbrana
Navijači niso obupali nad svojimi ljubljenci, glasno so jih bodrili, dobro minuto pred koncem je z izjemno trojko Diamantidisa Pao spet povedel (64:63). Grki so imeli po obeh zgrešenih prostih metih Anteja Tomića pol minute pred koncem napad za zmago, a so jo po slabi podaji Lasmeja zapravili. Po zgrešenem metu Jasikevičiusa, osebni napaki Wallacea in zadetim prostim metom Jamesa Gista 5 sekund pred koncem je bilo srečanje odločeno.

Četrta tekma bo na sporedu v četrtek ob 20.45. Panathinaikos se bo poskušal vnovič uvrstiti na zaključni turnir, kjer bi naskakoval 7. naslov evropskega klubskega prvaka v zgodovini.

Četrtfinale, 3. tekme:
Maccabi - REAL MADRID 0:3
57:69 (10:16, 20:17, 14:19, 13:17)
James 18, Logan, Hickman in Ohayon po 11; Carroll 16, Llull 13, Rodriguez 12 ... Begić 6 (za dve 2/6, prosta meta 2/2, 5 skokov in 1 blokada v 18 minutah)

PANATHINAIKOS - BARCELONA 2:1
65:63 (20:10, 18:19, 12:22, 15:12)
Bramos 14, Diamantidis 12, Lasme 11; Navarro 17, Jasikevičius 13, Tomić 12, Lorbek 8 (za dve 3/9, za tri 0/2, prosti meti 2/2, 1 skok, 2 podaji in 1 blokada v 25 minutah)


Sreda ob 19.00:
ANADOLU EFES - OLYMPIACOS 0:2

Ob 20.45:
CAJA LABORAL - CSKA MOSKVA 0:2

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na tri zmage.