Mladi slovenski upi se bodo julija predstavili na evropskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mladi slovenski upi se bodo julija predstavili na evropskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmago Sagadin
Zmago Sagadin ne beži od odgovornosti in na glas govori o medalji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sagadin bo vodil mlado reprezentanco

Slovenija bo po petih letih vnovič gostila najodmevnejše košarkarsko tekmovanje med mlajšimi kategorijami - evropsko prvenstvo mlajših članov do 20 let. Prvenstvo bo med 12. in 22. julijem v Domžalah, Kranjski Gori in Ljubljani.

Sagadin z istim pomočnikom kot pri Heliosu
Na Košarkarski zvezi Slovenije so se velikopotezno lotili prvenstva, ki bo generalka za prihodnje leto, ko bo v Sloveniji evropsko člansko prvenstvo. K sodelovanju so pritegnili prekaljenega strokovnjaka Zmaga Sagadina (njegov pomočnik bo isti kot pri Heliosu - Dalibor Damjanović), ekipi pa bodo omogočili optimalne in vsebinsko bogate priprave (45 pripravljalnih dni in enajst tekem).

Sagadin želi zdaj pomagati še podmladku
"Včeraj smo podpisali pogodbo za dva meseca dela. Gre za kratkoročen projekt, vsaj z moje strani. V vrhunski košarki sem svoje naredil, zdaj bom pomagal in skušal ustvariti dobro vzdušje pred članskim evropskim prvenstvom 2013, ki bo vrhunec košarkarskega dogajanja v Sloveniji."

"Menim, da bodo nekateri mladi igralci z letošnjega evropskega prvenstva do 20 let že dopolnili člansko izbrano vrsto prihodnje leto in postali okostje v prihodnosti. Zdajšnja generacija ima potencial, da nadaljuje pot članskega reprezentančnega rodu, ki je sposoben osvojiti kolajno na EP-ju 2013," je povedal Sagadin.

Kopal se bo v lastnem znoju in ne v morju
Dvakratni selektor članske izbrane vrste se je v korist košarke odpovedal dopustu: "Po naporni sezoni pri Heliosu je to zame velik napor, lahko bi bil poleti na morju, a se bom kopal v lastnem znoju in to le zato, ker sem prepričan, da nam lahko uspe. Ljudje na KZS-ju, za katere vidim, da hočejo dobro košarki, so pokazali, da bodo namenili tej reprezentanci enako pozornost kot članski, in obljubili, da bomo imeli dobre pogoje, da se pripravimo in naredimo vrhunski rezultat. Zanima nas le medalja in mislim, da se moramo spustiti v boj in jo tudi osvojiti. Skupaj lahko naredimo veliko."

Na pripravah trikrat s Španci
Tekmeci Slovenije na pripravljalnih tekmah bodo trikrat Španci, po dvakrat Srbi, Hrvati in Čehi ter po enkrat Ukrajinci in Litovci. Slovenija bo v prvem delu evropskega prvenstva igrala v Domžalah, v drugem delu (če se bo seveda tja uvrstila) pa v Stožicah. V predtekmovalni skupini D so ob Sloveniji še Litva, Italija in Švedska.

Predtekmovalne skupine evropskega prvenstva U-20:
Skupina A
(Kranjska Gora): FRANCIJA, NEMČIJA, SRBIJA, ČRNA GORA
Skupina B (Kranjska Gora): RUSIJA, GRČIJA, ESTONIJA, UKRAJINA
Skupina C (Domžale): ŠPANIJA, TURČIJA, LATVIJA, GRUZIJA
Skupina D (Domžale): SLOVENIJA, LITVA, ITALIJA, ŠVEDSKA

V drugi del EP-ja se uvrstijo po tri najboljše reprezentance iz vsake skupine, križata pa se skupini A in B ter C in D.

Sagadin bo vodil mlado reprezentanco