S Sašo Đorđevićem, ki je sodeloval pri filmu o Koraću, ob slavju na svetovnem prvenstvu leta 1998. Foto: EPA
S Sašo Đorđevićem, ki je sodeloval pri filmu o Koraću, ob slavju na svetovnem prvenstvu leta 1998. Foto: EPA
Radivoj Korać
Bodiroga je bil navdušen nad filmom o Radivoju Koraću. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Dejan Bodiroga
Dvakrat je evropski klubski prvak postal z grškim Panathinaikosom, enkrat pa s katalonskim velikanom Barcelono. Foto: EPA

Na evropskem prvenstvu so predvajali premiero filma o legendarnem jugoslovanskem košarkarju Radivoju Koraću. Ogledal si jo je še en nekdanji košarkar, ki je blestel v "plavem" dresu, Dejan Bodiroga. Film ga je navdušil: "Zgodba in film sta sijajna. Čestital bi vsem, ki so sodelovali, za narejeno. Koraćeva zgodba je velik del naše tradicije in zgodovine. Mislim, da je to, kar so naredili, zares lepa stvar. Počaščen in vesel sem, da sem bil lahko na premieri tega filma."
Predstavljati svojo državo največja čast
Bodiroga je z izbrano vrsto kar dvakrat postal svetovni, trikrat pa evropski prvak. Z olimpijskih iger v Atlanti leta 1996 se je vrnil s srebrno kolajno. Dve leti pozneje, ko je Jugoslavija zablestela na SP-ju v Grčiji, je dokončno postal nacionalni junak, navijači pa so spesnili zdaj že legendarne verze: "Mi imamo našeg boga, ime mu je Bodiroga." Prevod seveda ni potreben.
"Belega Magica", ki je v najpomembnejših trenutkih znal ohraniti mirno kri in pokazati največ, so take poteze navijačev še posebej ganile: "Igralcu, da doživi to od svojih navijačev, to seveda dobro dene. Ni večjega zadovoljstva za igralca, kot da čuti to ljubezen občinstva. Zame je bilo igrati za reprezentanco in predstavljati svojo državo vedno največja čast. Vesel sem, da sem lahko s svojimi igrami in nekaterimi koši vrnil, kar so navijači dali nam igralcem."

Navdušen nad pristopom Nowitzkega
"Mislim, da gre tu za majhne podrobnosti, ki pa postanejo velike. Veliki igralci morajo delati več kot preostali. Poleg večjega talenta, je treba vložiti še več dela. To je treba dokazovati na vseh tekmah in predvsem na vseh velikih tekmovanjih. To je obveza, ki jo velik igralec ima do sebe, svojih soigralcev, svojih navijačev, novinarjev in vseh ljubiteljev košarke. Velik talent in trdo delo je treba potrditi na velikih tekmah," je Bodiroga povedal, kaj loči dobre igralce od "velikih".
Glavni zvezdniki so Bodirogo na prvenstvu navdušili s svojim pristopom: "Vesel sem, da vidim Dirka Nowitzkega s tem pristopom na vsaki tekmi. Dal je veliko košev v Ligi NBA, bil je razglašen za MVP-ja in osvojil šampionski prstan, na vsaki tekmi pa da vse od sebe. Prav je, da imajo veliki igralci tak pristop. Podobno je s Tonyjem Parkerjem, ki ga vidimo, ko se, recimo, vrže za eno žogo. To je pravi pristop. S tem pokažejo mladim igralcem, kako morajo pristopiti k vsaki tekmi, še posebej pa v reprezentančnem dresu."

Danes 38-letni Bodiroga je nedvomno eden najboljših evropskih košarkarjev, pravi romantik, ki je s svojo elegantnostjo blestel na igrišču. Trikrat je postal evropski klubski prvak, dvakrat pa je bil izbran tudi za MVP-ja zaključnih turnirjev Evrolige. Zgodba Bodiroge je zgodba o uspehu, ne nazadnje je Dejan v drugem kolenu bratranec še enega legendarnega jugoslovanskega košarkarskega romantika Dražena Petrovića.

Iz Kaunasa,