Izjemni Juan Carlos Navarro je bil jeziček na tehtnici v prvem polfinalu. Foto: EPA
Izjemni Juan Carlos Navarro je bil jeziček na tehtnici v prvem polfinalu. Foto: EPA
Francija
Veliko veselje Francozov po uvrstitvi v finale. Foto: EPA
Andrej Kirilenko, Nicolas Batum
Dvoboj dveh izjemnih košarkarjev Andreja Kirilenka in Nicolasa Batuma. Foto: EPA

Vincent Collet je Francijo, ki je sicer evropska košarkarska velesila, šele drugič v zgodovini popeljal v finale Eurobasketa. Selektor je izpostavil skok, ki so ga njegovi varovanci dobili s 35:21, in odlično igro Nicolasa Batuma: "Predvsem smo veseli, da smo se uvrstili v London. To je bil naš cilj pred prihodom v Litvo. To je bil cilj številnih ekip, a le dvema je uspelo. Prikazali smo dobro predstavo. To je velik uspeh za francosko košarko, saj se bomo šele drugič v zgodovini borili za naslov prvaka. Prvič je bilo to davnega leta 1949. Vesel sem, ker smo verjetno odigrali najboljšo tekmo na prvenstvu. Dobro smo nadzirali glavne ruske nevarnosti. Glaven je bil skok. Vedeli smo, da imamo najboljšo ekipo v skoku na prvenstvu. Tu je bil izjemen Batum, ki je ujel nekaj pomembnih žog. Predvsem pa sem zadovoljen, kako je celotna ekipa odigrala v skoku."
David Blatt je z Rusijo prvič klonil na prvenstvu, po tekmi pa je priznal, da je bila Francija tokrat enostavno boljša: "Francija je bila boljša in je zasluženo zmagala. Taki turnirji so specifični. Iz dneva v dan se je treba prilagajati in pokazati najboljšo igro, ko je to najpomembneje. Po razočaranjih se je treba hitro pobrati in znova pokazati dobro igro. To je del takih turnirjev. Velikokrat sem bil del tega in sem tega tudi navajen. Če zmagaš vse tekme na turnirju in potem veš, da pride ta dan, ko ti ne gre, le upaš, da ne pride na napačen. Za nas je prišlo na napačen. Naleteli smo na zelo dobro ekipo, ki je odigrala odlično tekmo. Odigrati bi morali našo najboljšo tekmo, pa je nismo. En razlog je v tem, da nam Francozi niso dopustili, drugi, da enostavno nismo bili sposobni pokazati take ravni igre. To je prineslo ta rezultat. Ne govorimo o velikih razlikah oziroma izostankih. Tokrat so bili boljši. Ves turnir smo dobro igrali, slabša predstava pa je prišla na napačen dan."

Scariolo pohvalil nepopustljive Makedonce
Sergio Scariolo
bo s Španijo branil naslov. Tako kot Collet je zadovoljen predvsem z neposredno uvrstitvijo na olimpijske igre: "Zelo smo veseli, da smo dosegli nov cilj. Zdaj je čas za veselje in slavje. Rekli so, da Španija mora biti na olimpijskih igrah. Zdaj je in ponosni smo, da smo ta cilj dosegli. Najprej bi rad čestital makedonski reprezentanci, ki je odigrala neverjeten turnir. Nikoli ne odnehajo. Igrajo z velikim srcem vse prvenstvo. Čast je, da smo v finalu in da smo lahko igrali z njimi. Ob tem bi se rad zahvalil Litovcem. Tu smo se počutili kot doma. Zares imajo radi košarko. Spremljajo jo z vsem srcem in so zares strastno zavzeti za ta šport. Omogočili so odlično ozračje okoli samega turnirja, ki je odlično organiziran."
Na obrazu Marina Dokuzovskega je bilo mogoče zaznati veliko razočaranje, vendar Makedonci enostavno niso našli rešitev za neverjetnega Juana Carlosa Navarra: "Čestitam Španiji za zmago in ji želim srečo v finalu. Tudi tokrat smo pustili srce na igrišču. Želeli smo znova pokazati dobro igro. Zavedali smo se, kdo je naš tekmec in kako dobre igralce ta ekipa premore. Vedeli smo, da bo skoraj nemogoče presenetiti. V obrambi nismo igrali tako dobro kot na prejšnjih tekmah. Razloga za to sta utrujenost mojih igralcev in kakovost, ki jo premorejo Španci. Dali smo vse od sebe. Mislim, da smo dobro igrali proti verjetno najboljši ekipi na prvenstvu. Upam, da nismo razočarali svojih navijačev."

Iz Kaunasa,