Borbeni Zoran Dragić je dokazal, da si zasluži ne le mesto v reprezentanci, ampak tudi lepo minutažo. Foto: Rene Gomolj
Borbeni Zoran Dragić je dokazal, da si zasluži ne le mesto v reprezentanci, ampak tudi lepo minutažo. Foto: Rene Gomolj
Roman Horvat in Zmago Sagadin
Roman Horvat je leta 1994 v Lozani Sagadinovo Olimpijo popeljal do zmagoslavja v Evropski ligi. Foto: MMC RTV SLO

Horvat, nekoč odličen krilni igralec, ki je Olimpijo leta 1994 popeljal do naslova v Evropskem pokalu, bo v Litvi strokovni komentator TV Slovenija. Kako se bo znašel, boste lahko preverili že v sredo, ko bo ocenjeval igro Slovenije na tekmi proti Bolgariji.

Izkušenj s komentiranjem do zdaj nimate? Se obremenjujete, kakšen bo odziv javnosti?
Sem začetnik, to je res, reporterji pa bodo ocenili moje delo. Za javnost se ne bi preveč sekiral. V vsakem primeru bo veliko kritik, tudi če si še tako dober. Pomembno je, da opaziš pomembne stvari na tekmi in nanje opozoriš.

Boste znali biti tudi kritični do slovenskih predstav?
Bom, če bo potrebno. Ne morem trditi, da se fantje borijo, če se vidi, da jim je vseeno, ali da igrajo odlično, gledalci pa bodo potem rekli, kaj zdaj ta naklada. Treba je biti realen.

Ste, na primer, poraza na prijateljskih tekmah proti Španiji ocenili kritično?
Ne, sploh ne. Borili so se, Španija je bila pač močnejša, potrebovali so dve minuti, da so naredili tisto razliko.

Če bo Slovenija na EP-ju v četrtfinalu izgubila proti Španiji, bodo navijači neusmiljeni ...
Seveda, ker se niso prebili v polfinale. Lahko pa Slovenija premaga slabšo reprezentanco za 20 in bodo rekli, uauu, gremo po medaljo. Vse je relativno, meja med uspehom in neuspehom je tanka, po eni tekmi pa ne moreš soditi, ali si odličen ali zanič.

Zadnja tekma pred odhodom v Litvo je ponudila odlično predstavo Slovenije. Je bila to tista Slovenija, ki jo lahko pričakujemo tudi na EP-ju?
Zmaga je bila zelo dobra popotnica in lahko smo pozitivni ter pričakujemo dober izid. Zadnja tekma je zelo pomembna, nihče se zdaj ne spomni več dveh porazov s Španijo.

Kdo izmed slovenskih reprezentantov vas je na pripravljalnih tekmah najbolj presenetil?
Zelo bi pohvalil Zorana Dragića in Eda Murića, dokazala sta, da sta z razlogom del reprezentance in da lahko dobivata lepo minutažo. Na zadnji tekmi bi izpostavil Mirzo Begić, ki prej ni veliko pokazal.

Pričakujete, da bomo veliko igrali na centre?
Odvisno od nasprotnika. Proti Litvi smo mislili, da se takšen način igre ne bo obnesel, da so tekmeci močnejši pod obročem, toda naši so bili gibljivejši, iznajdljivejši.

Kakšno košarko bomo gledali v Litvi? Kdo je za vas prvi favorit?
Pričakujem atraktivno in izenačeno košarko, ki ne bo tako obrambna, kot je bila na prejšnjih prvenstvih. Zelo težko je napovedati, kdo bo osvojil medaljo. Največ možnosti za naslov ima Španija. Na zadnjem EP-ju smo videli, kako je v izločilnih bojih z visoko razliko lomila tekmece. To je bil nekakšen ameriško-evropski slog košarke, hitra igra z veliko protinapadov in atraktivnih potez.

Koga izmed slovenskih igralcev, ki so ostali doma, boste najbolj pogrešali?
Vsekakor Boštjana Nachbarja. Na tem igralnem mestu, torej na krilu, imamo največjo luknjo.