Boris Gorenc je pred tremi leti končal kariero, njegov zadnji klub je bila Union Olimpija. Tudi v reprezentanci je pustil svoj pečat, saj je s 620 točkami med petimi najboljšimi strelci v zgodovini izbrane vrste. Foto: EPA
Boris Gorenc je pred tremi leti končal kariero, njegov zadnji klub je bila Union Olimpija. Tudi v reprezentanci je pustil svoj pečat, saj je s 620 točkami med petimi najboljšimi strelci v zgodovini izbrane vrste. Foto: EPA
"Pripravljalne tekme so pokazale, da imajo fantje kvaliteto in da lahko premagajo vsakogar." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Boris Gorenc, nekdanji reprezentant, bo na prvenstvu v Litvi strokovni komentator TV Slovenija. Izziva se zelo veseli, čeprav nikoli ni imel želje, da bi po končani karieri košarko spremljal v vlogi komentatorja. Prepričan je, da ima Slovenija kakovostno reprezentanco, ki ne bo imela težav z uvrstitvijo v četrtfinale, tista tekma pa bo ključna.

Prav veliko izkušenj s strokovnim komentiranjem tekem nimate, kajne?
Enkrat sem bil sokomentator, mislim da v finalu državnega prvenstva, ko sta igrala Helios in Union Olimpija.

Ali po koncu kariere niste imeli te želje, da se, podobno kot Peter Vilfan, preizkusite še pred mikrofonom?
Ne, nikoli ni bila moja želja, da bi bil komentator, je pa to, kar bom počel letos v Litvi, zanimiv izziv, ki se ga veselim.

Ko ste bili še otrok, niste nikoli na šolskem igrišču podoživljali odločilnih trenutkov tekme in na glas vpili, ko ste zadeli trojko za "zmago"?
Moram priznati, da ne.

Kakšne možnosti pripisujete Sloveniji na letošnjem evropskem prvenstvu?
Imamo dobro reprezentanco, ki je bila na zadnjem prvenstvu četrta. Veliko bo odvisno od dnevne forme. Verjamem, da ne bo težav priti do četrtfinala, bo pa ta tekma potem odločala pravzaprav o vsem. Če bomo zmagali, bo vse lažje.

Kako ocenjujete dosedanje delo selektorja Božidarja Maljkovića?
Prezgodaj je kar koli ocenjevati. Mislim, da trenirajo dobro, pripravljalne tekme so pokazale, da imajo fantje kvaliteto in da lahko premagajo vsakogar.

Vsakogar? Po tem, kar smo videli prejšnji konec tedna, bi bilo morda bolje reči vse, razen Španije ...
Ne vem, če bi se strinjal. Prvič, igrali smo pri njih doma, in drugič, Španija je najboljša ekipa v Evropi. Seveda nismo igrali najboljše košarke, kar so nam pravzaprav preprečili oni. Imamo veliko rezerve, nismo igrali tako, kot znamo. Špance bi lahko premagali v Litvi, tam bodo druga ekipa kot pred domačim občinstvom in domačimi sodniki.

Boste znali biti kritični, če bo Slovenija kakšno tekmo izgubila za 20 ali več točk?
Najverjetneje bom, čeprav razumem tudi visoke poraze. To je sestavni del športa. Ne zanima me, če zdaj s Španijo izgubimo za 30 točk, pomembno je, da zmagamo takrat, ko bo treba.

Bosta poraza proti Španiji vplivala na samozavest? Dober teden pred začetkom EP-ja ni ravno dobrodošlo doživeti visoka poraza ...
Mislim, da ne igra velike vloge. Tekmi sta bili dobrodošli, da so videli, kaj je treba še popraviti v zadnjih dneh pred prvenstvom. Večina igralcev ima ogromno izkušenj in ta poraza ne bosta pustila posledic.

Na prvenstvu ne bo veliko odličnih slovenskih košarkarjev. Koga boste vi najbolj pogrešali? Bena Udriha, Boštjana Nachbarja, Primoža Brezca ...?
Vse. Predvsem upam, da bomo za domače evropsko prvenstvo čez dve leti zbrali vse najboljše, da ne bo težav z zdravjem in odpovedmi in da bomo osvojilo medaljo.

Se veselite, da se boste v Litvi srečali tudi z nekdanjimi soigralci?
Vsak dan sem v košarki, saj sem lastnik košarkarske agencije in sem vsak dan povezan z ljudmi iz košarke po vsem svetu. Tudi v Litvi bom v stiku z igralci, trenerji, menedžerji, lastniki klubov, zato se tudi s tega vidika veselim prvenstva.

V naslednjih dneh boste lahko prebrali še pogovor z Romanom Horvatom, ki bo poleg Borisa Gorenca tudi strokovni komentator za TV Slovenija. Med zaključnimi dvoboji v Kaunasu bo s TV Slovenija sodeloval tudi Boštjan Nachbar.