Vlado Ilievski še ne ve, kje bo igral prihodnjo sezono. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vlado Ilievski še ne ve, kje bo igral prihodnjo sezono. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vlado Ilievski
Najprej ga čaka EP. Na pripravljalni tekmi s Slovenijo je za Makedonijo prispeval 13 točk in dokazal, da bo eden glavnih nosilcev igre. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bo McCalebb
Veseli se prihoda Boja McCalebba in Todorja Gečevskega. McCalebb bo zaigral za Makedonijo kot naturalizirani košarkar. Američan se je sicer uveljavil pri Partizanu in Sieni. Foto: EPA
Ilievski verjame, da je Slovenija v Litvi sposobna osvojiti medaljo. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Makedonija se je pomerila s Slovenijo na pripravljalni tekmi v Kidričevem in izgubila 83:71. "Tu ni nobenih dvomov. Slovenska reprezentanca je kakovostnejša in je na koncu tudi zasluženo zmagala. Mi smo se dobro upirali, morda celo malce presenetljivo. Skupaj treniramo šele pet dni. Smo kar zadovoljni," je tekmo pokomentiral 31-letni košarkar.

Ilievski želi Olimpiji vso srečo
Za Unionom Olimpijo je letos izjemno uspešna evroligaška sezona in eden najbolj zasluženih za uspehe zmajev je bil prav Ilievski, ki je bil motor ljubljanske igre. Kljub dobrim predstavam pa iz Ljubljane pred novo sezono ni dobil klica: "Za zdaj še ni ničesar novega. Čakam, da se pojavi prava ekipa, ki me bo želela in za katero bom menil, da bo primerna za nadaljevanje moje kariere."

V srcu Ilievskega, ki si je v Ljubljani ustvaril tudi družino, ima Olimpijo posebno mesto: "Nikoli ne bom zaprl vrat. Govorim seveda o Unionu Olimpiji. To je klub, ki ga imam najraje. Samo upam, da z mano ali brez mene Olimpija ponovi tako sezono, kot je bila lanska. Sašu Filipovskemu in vsemu klubu želim srečo, da se ponovi lanska zgodba. Pa tudi, če ne. Če bodo Stožice tako polne kot lani, bo uspeh. Dokler navijači hodijo na tekme, se Olimpija kot 'paradni konj' slovenske košarke nima česa bati."

Za Olimpijo je dal in bi dal vse
Organizator igre je po koncu sezone pričakoval, da se bodo z vodstvom Olimpije začeli pogovarjati o nadaljnjem sodelovanju. "Po taki sezoni in takem naporu, kot sem ga vložil, sem malo razočaran. Za Olimpijo sem dal vse in bi dal vse. Pričakoval sem klic. Upam, da bo košarka v Ljubljani znova doživela tako zgodbo. Podpora polnih Stožic bo nujna za tak rezultat," je dejal Vlado in dodal: "To sprejemam kot pravi profesionalec. Ne z grenkobo. Pravim pa, da nikoli ne bom zaprl vrat Olimpiji, in upam, da bo prišel kakšen klic v prihodnje. Vedno sem se pripravljen vrniti. Klicev iz Olimpije ni bilo. To je njihova odločitev. Zdaj imajo svoje ideje in vizijo. Ne vem, ali me vidijo v tem. Želim jim srečo in verjamem, da vedo, kaj delajo. Poznam Saša in vem, da ima svojo vizijo, in upam, da jo bo izpeljal."

Pred začetkom nove sezone Ilievskega čaka evropsko prvenstvo, kjer bo eden glavnih makedonskih adutov, kar je dokazal tudi na tekmi proti Sloveniji, ko je bil s 13 točkami drugi strelec ekipe. Makedoncem po njegovih besedah manjka izkušenj, eden izmed adutov v Litvi pa bo prav sproščenost: "Na prvenstvo gremo brez pravega pritiska. Vsaka zmaga je zelo pozitivna stvar za nas. Na EP-ju bodo potrebne tri, kar je kar veliko. Skupine so – recimo z izjemo dveh nosilcev – precej izenačene. Na vsaki tekmi bomo poskušali izkoristiti napake nasprotnika in čim prej doseči te tri zmage ter zaigrati v nadaljevanju. To je uspelo na EP-ju na Poljskem, žal brez moje pomoči, saj zaradi operacije nisem mogel pomagati."

Trojke glavno makedonsko orožje
Proti Sloveniji so Makedonci dosegli kar 13 trojk in kaže, da je to njihov adut. Na tem srečanju sta manjkala dva, ki bosta v Litvi prav tako med glavnimi nosilci. Tudi Ilievski komaj čaka, da se Todor Gečevski in Bo McCalebb pridružita izbrani vrsti: "Celotna makedonska košarka sloni na tem, da so vsi igralci izraziti 'šuterji'. Tudi visoki igralci mečejo z razdalje. V tem smo zelo nevarni. Tudi lani je uspelo Makedoniji ravno po zaslugi metov izza črte na prijateljski tekmi premagati Slovenijo. To je naša igra in od te ne odstopamo. S prihodom Gečevskega in McCalebba bomo dobili še dimenzijo več. Z njima bomo še veliko močnejši in mislim, da lahko presenetimo."

Vlado ima tudi slovensko državljanstvo in bo v Litvi pesti držal tudi za Slovenijo, ki po njegovem mnenju lahko poseže tudi po medalji: "Na prvenstvu bom navijal za Slovenijo, to sem tudi vsem povedal. Slovenija je imela v zadnjih letih vedno močno ekipo za največje dosežke. Mislim, da jo ima tudi zdaj, še posebej, ko se je vrnil Erazem Lorbek. Manjka nekaj vrhunskih igralcev, a vseeno. Tako je bilo na Poljskem. S to pravo kemijo je kljub odpovedim le malo zmanjkalo za medaljo. Menim, da je ta ekipa še močnejša od tiste. Če bo kemija prava, bodo dosegli vrhunski rezultat. Še posebej zdaj, ko jih vodi Božidar Maljković."