Slovenci še niso povsem osvojili Maljkovićeve košarkarske filozofije. Foto: EPA
Slovenci še niso povsem osvojili Maljkovićeve košarkarske filozofije. Foto: EPA
Sašo Ožbolt
Sašo Ožbolt je s črte prostih metov postavil končni izid tekme. Foto: EPA
Mike Fratello
Mike Fratello je bil razumljivo zadovoljen s predstavo v drugem delu. Foto: EPA

Božidar Maljković že po prvem krogu ni bil zadovoljen s tekmo proti Bolgariji, ki je razkrila številne slabosti v igri njegove vrste. Tokrat je bil prvi polčas na vrhunski ravni, na koncu pa popoln mrk v igri Slovenije. Selektor se zaveda, da se tako kakovostni ekipi, kot je slovenska, to ne sme dogajati: "Trideset minut smo igrali čvrsto obrambo, nato pa smo se na začetku zadnje četrtine preveč sprostili. Ko pri Ukrajincih ni bilo na igrišču glavnih igralcev, smo odigrali preveč lahkotno in se hitro znašli v neugodnem položaju. Kar naenkrat nič več ni delovalo kot prej, kar se ekipam, kot je Slovenija, ne bi smelo dogajati. Dejstvo je, da smo še premalo časa skupaj, igralci niso še osvojili vseh idej in akcij, na katerih sloni moja košarkarska filozofija v zadnjih tridesetih letih, vendar mislim, da bo iz tekme v tekmo bolje."

Žoge bi morale večkrat pod koš
"Na koncu, ko zmagaš, je vse lepo in prav. 30 minut smo imeli tekmo pod kontrolo. Vse je bilo v redu. Nato pa se je obrnilo. Ukrajinci so zgrabili ponujeno. Smo dovolj izkušeni in kakovostni, da si česa takega ne bi smeli dovoliti," je podobno kot Maljković izkušnje in kakovost kot razloga, da se take stvari ne smejo dogajati, izpostavil najstarejši v izbrani vrsti Goran Jagodnik. Kapetan Olimpije je za TV Slovenija 2 še opisal težave s cono: "Pridemo do odprtih metov. Ko zgrešimo dva v seriji, pa se začnemo žogati, kot da igramo rokomet. Večkrat bi morali žoge poslati pod koš. Naslednji trening bo v večini namenjen verjetno prav temu."

Presenetljivo je bil pri Sloveniji tokrat najboljši Mirza Begić. Naturalizirani center je prispeval 14 točk, na koncu pa je ohranil mirno roko pri izvajanju prostih metov. "Takšnih padcev v igri si enostavno ne smemo privoščiti. To je povsem nerazumljivo. Na treningih delamo odlično, odigramo 30 minut dobro, nato pa si privoščimo nekaj zelo dolgih črnih minut. Enostavno ne smemo izgubljati toliko žog. Kljub temu moramo biti zadovoljni, saj smo zabeležili dve novi točki in do konca prvenstva nas čaka še veliko tekem," je povedal Begić.

Ožbolt pri zadnjih dveh metih povsem sproščen
Odločilna dva prosta meta pa je zadel Sašo Ožbolt. 30-letni branilec na prvenstvu še ni "pri metu", njegove trojke pa bo Slovenija v nadaljevanju še kako potrebovala. Zadnja dva prosta meta Sašo enostavno ni smel zgrešiti: "Resnično ne vem, čemu takšen padec v igri. Odlično igramo 30 minut, nato pa nam tekmec postavi cono, podobno kot Bolgari, in ostanemo brez rešitev. Res je, da v zadnji četrtini nismo tako tekli kot v prvem polčasu, in še sreča, da je šla tekma h koncu, tako da nas Ukrajinci niso povsem ujeli. Pri zadnjih prostih metih sem bil povsem sproščen, saj sem imel v glavi, da vodimo za dvajset točk."

Kot bi igrali dve različni tekmi
Izkušeni prekaljeni trenerski maček na ukrajinski klopi Mike Fratello, ki je deloval tudi v Ligi NBA, je polčasa videl kot dve različni tekmi: "Odigrali smo tako rekoč dve različni tekmi. Prvi polčas smo izgubili za 21, drugega pa dobili za 17. V drugem delu nam je uspelo doseči precej lahkih košev, saj smo prisilili nasprotnika v napake. V prvem polčasu smo zelo slabo skakali in tako rekoč sploh nismo igrali obrambe. Lisčuk, Fesenko in še nekaj mladeničev je v drugem delu dodalo novo energijo, z obrambo smo se vrnili v igro in celo imeli priložnost za zmago. Imeli smo možnosti, a naredili nekaj napak. Drugi polčas je velika spodbuda za naprej, saj smo sposobni priti nazaj v igro tudi po velikem zaostanku."