V Litvi bo za Slovenijo igral tudi Erazem Lorbek, ki ga na svetovnem prvenstvu v Turčiji ni bilo. Foto: EPA
V Litvi bo za Slovenijo igral tudi Erazem Lorbek, ki ga na svetovnem prvenstvu v Turčiji ni bilo. Foto: EPA
Sklepni boji bodo v Kaunas Areni, ki bo lahko sprejela 14.400 gledalcev. Dvorana še ni dokončana. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič

Na žreb se bo podala tudi štiričlanska delegacija KZS-ja, ki jo bodo sestavljali selektor Božidar Maljković, generalni sekretar Iztok Rems, direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo in generalna sekretarka EuroBasketa 2013 Alenka Škreblin.

Košarkarje čaka naporno tekmovanje, saj se je z razširitvijo Eurobasketa s 16 na 24 ekip tekmovanje podaljšalo na 19 dni. Potekalo bo od 31. avgusta do 18. septembra.

Prvi del: pet tekem v šestih dneh
Na žrebu bodo določili 4 skupine s po šestimi moštvi, iz katerih bodo v drugi del tekmovanja napredovale po tri ekipe. Prvi del bo potekal od 31. avgusta do 5. septembra, vsaka reprezentanca pa bo v šestih dneh odigrala pet tekem.

Drugi del: šest dni boja za četrtfinale
Po dnevu premora se bo drugi del začel 7. septembra in bo trajal do 12. septembra. V tem delu se bo po 6 reprezentanc v dveh skupinah borilo za prva štiri mesta, ki vodijo v četrtfinale. Prvi četrtfinalni dan bo 14. septembra, drugi dan pozneje. Oba polfinala bosta v petek, 16. septembra, veliki finale pa v nedeljo, 18. septembra.

Dve vozovnici za olimpijske igre
Evropsko prvenstvo v Litvi bo tudi kvalifikacijsko za olimpijske igre leta 2012 v Londonu. Vozovnico za igranje v angleški prestolnici si bosta zagotovila finalista Eurobasketa. Celinska prvenstva bodo dala 7 udeležencev olimpijskih iger, še štiri pa bomo dobili na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju, ki bo julija 2012. ZDA so si nastop v Londonu zagotovile z osvojitvijo naslova svetovnega prvaka v Turčiji.

Razpored po bobnih pred žrebom:
1. BOBEN: Španija, Srbija, Grčija, Slovenija
2. BOBEN: Francija, Hrvaška, Rusija, Turčija
3. BOBEN: Nemčija, Litva, Črna gora, Belgija
4. BOBEN: Velika Britanija, Makedonija, Izrael, Gruzija
5. BOBEN: Italija, Bolgarija, Poljska, BiH
6. BOBEN: Ukrajina, Latvija, kvalifikant 1, kvalifikant 2