Jaka Lakovič je dobro vodil slovensko igro in k zmagi dodal 13 točk. Foto: Rene Gomolj
Jaka Lakovič je dobro vodil slovensko igro in k zmagi dodal 13 točk. Foto: Rene Gomolj
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek je že na prvi tekmi pokazal svojo vrednost in bil z 20 točkami najboljši v slovenski vrsti. Foto: EPA
Matjaž Smodiš
Težave s poškodbami, kot kaže, Matjaža Smodiša ne ovirajo pri igri. Foto: Rene Gomolj
Lorbek je izpostavil navijače in njihovo podporo, ki je eden od ključev do uspeha reprezentance. Foto: Rene Gomolj
Sašo Ožbolt, Mirza Begić
Slovenska reprezentanca bo priprave na EP nadaljevala v Rogaški Slatini. Foto: Rene Gomolj

Slovenija je drugo srečanje na pokalu Primus, ki ga je z dvema zmagama tudi osvojila, odigrala v Kidričevem. Božidar Maljković je tokrat odpočil Danijela Vujasinovića in Jako Blažiča, ki se poslavljata od reprezentance, družbo pa jima je ob igrišču delal še Miha Zupan. Tako sta zaigrala Matjaž Smodiš in Erazem Lorbek, Maljković pa je tudi premešal prvo peterko. Od tistih, ki so začeli proti Poljski, je bil od prve minute na parketu le Sašo Ožbolt, ob njem pa še Jaka Lakovič, Smodiš, Lorbek in Boštjan Nachbar, ki je odigral le prvi polčas, v drugem pa zaradi težav z gležnjem obsedel na klopi.

Lorbek že na prvi tekmi najboljši posameznik
Košarkar, o katerem je bilo v zadnjem obdobju prelitega največ črnila, dvignjenega največ prahu in na splošno izrečenega največ, je kmalu po začetku pokazal nesporne kvalitete in kako pomemben delček mozaika v igri Slovenije predstavlja. Lorbek je bil na koncu izbran za najboljšega igralca tekme, še posebej vesel pa je bil, da mu je priznanje predal boksarski šampion Dejan Zavec: "Dejan je ena izmed legend slovenskega športa in počaščen sem, da mi je predal nagrado."

"Trudili smo se. Obe ekipi sta pokazali veliko željo po zmagi. Veliko prostora je še za napredek. Mislim, da je današnja zmaga pomembna za našo samozavest. Treba je iti v tem ritmu naprej. Treniramo dobro. Do prvenstva je sicer še veliko časa, a vseeno se bomo morali kar hitro pripraviti," je po koncu povedal Lorbek, ki je prispeval 20 točk in bil zares nerešljiva uganka za makedonske reprezentante.

Čim prej rešiti zaplet
Zaplet glede zavarovanja 27-letnega košarkarja še ni dobil epiloga. Rešitev naj bi predstavniki KZS-ja z njegovim menedžerjem našli kmalu, kar je potrdil tudi Erazem: "V tem tednu se bodo dobili in rešili zadevo."

"Vzdušje je super. S fanti se že dolgo poznamo, kar se vidi tudi na igrišču. Žogo si lepo podajamo, z uigranostjo ni težav. Mislim, da smo dosegli lepo zmago," je glede vzdušja v moštvu dejal Lorbek, ki se je pripravam priključil prejšnji teden. V Kidričevem so navijači pripravili dobro vzdušje, tako kot vedno pa je pričakovati tudi, da bodo reprezentanco uspešno bodrili na prvenstvu: "Publika je za našo reprezentanco vedno velik faktor. Vedno nam pomaga. Na vseh teh prvenstvih na koncu velikokrat zmagamo tekme zaradi nje. Tudi na tekmi proti Makedoniji je bila v veliko pomoč ."

Smodiš prihaja v staro formo?
Na prvi tekmi je manjkal tudi Smodiš. Tokrat je z Lorbkom, ki sta sezono skupaj pred leti odigrala za CSKA, začel v prvi peterki in kmalu spomnil na Matjaža izpred štirih let, ko je – tedaj v navezi z Rašem Nesterovićem – blestel na EP-ju v Španiji. Smodiš je na začetku priprav imel nekaj težav s poškodbami, a kot kaže, je vse uspešno saniral: "Vesel sem, da sem se uspešno vrnil v reprezentanco. Zelo sem vesel, da sem del tega vzdušja in projekta. Sem zdrav in lahko pomagam po najboljših močeh. Zadeva je pod kontrolo. Hrbet zdrži vse napore. Tako da le veselo na delo."

Pred nadaljevanjem treningov in pripravljalnih tekem za EP pa izkušeni Smodiš, ki je tokrat dosegel 13 točk, celo svari pred morda predobrim vzdušjem v reprezentanci: "Mogoče je celo predobro. Na trenutke morda celo preveč navdušenja, kar se kaže tudi na treningih in tekmah. Želja je velika. Na prvenstvu bo treba pokazati tudi nekaj zrelosti, predvsem v tistih ključnih trenutkih, ko bodo noge težke, ko bo utrujenost naredila svoje, ko se bo "lomil" rezultat in bo treba zmagati tekmo z na papirju slabšim nasprotnikom, ko bo treba igrati z glavo … To nam še manjka. Manjkajo nam te tehnične stvari v igri. S časom, verjamem, bo vse še bolj gladko teklo in bomo pripravljeni, ko bo to najbolj potrebno."

Kapetanski trak za Lakoviča velika čast
Pripravljalne tekme služijo za uigravanje in popravljanje pomanjkljivosti. V nadaljevanju bodo Slovenci po mnenju Lakoviča, ki je tudi prispeval 13 točk, največ dela posvetili: "Veliko prostora za napredek je predvsem v naši obrambi. Nismo se še veliko posvečali malenkostim v obrambi, ki so sicer zelo pomembne. Tudi naš napad mora biti veliko bolj tekoč. Kar je najbolj pomembno, pa je skok. Moramo biti dominantni. V napadu morajo biti ves čas trije "na skoku". Temu je treba posvetiti največ časa."

Lakoviča je letos ekipa znova izbrala za kapetana, kar za Ljubljančana, ki od leta 2001 ni izpustil nobene reprezentančne akcije, seveda predstavlja pomeni priznanje: "Velika čast, da te tako vrhunski igralci izberejo za kapetana. To je velika odgovornost, a seveda lepa odgovornost. Poudaril bi, da bi tako Jagodnik, Smodiš, Nachbar in Slokar lahko bili kapetani reprezentance. Verjamem, da bomo vsi skupaj dobro vodili to reprezentanco."