Selektor Božidar Maljković je uspešno prestal krst na klopi slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Selektor Božidar Maljković je uspešno prestal krst na klopi slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Aleš Pipan
Aleš Pipan je na Ptuju predstavil pomlajeno poljsko reprezentanco, v kateri so manjkali štirje člani udarne peterke. Med njimi tudi center Phoenixa Marcin Gortat. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

"Smo na od 25 do 30 odstotkih svoje pripravljenosti, torej nas čaka še veliko dela. Če naštejem le nekaj stvari, ki jih je treba izboljšati: pomoč pri pick 'n' rollu, več žog pod koš in podaj izpod njega, nasprotnika moramo napadati po vsem igrišču, boljša izbira napadalnih akcij in na splošno večja uigranost. Poljska je država z dolgoletno košarkarsko tradicijo. Poznam jih še iz mojih mladih trenerskih dni. Znajo igrati. Videli ste: če jih ne primete trdo v obrambi, tako kot smo jih v 2. polčasu, imate težave. Sprašujem se, kaj bi bilo, če bi bolje zadevali proste mete. Končnica bi bila izenačena," je uvodoma dejal Maljković.

Treba se je znati "pretepati"
In nadaljeval: "Če potegnem črto, sem zadovoljen, čeprav smo se v prvem polčasu predolgo ogrevali. Poljaki so prikazali košarko, ki nas čaka v Litvi: čvrsta, igra na telo, zadevali so mete, pokazali talent. Pred številko 8 (21-letni Piotr Pamula, op. a.) je lepa prihodnost. Dobro so igrali, vidi se Aleševa roka. Ko jih okrepita še dva igralca, bodo resen nasprotnik. Skratka, igra na robu prekrška, umazana, nas čaka tudi na prvenstvu. Znano je, da se Slovenija v tem ne znajde najbolje, zato jo želim naučiti, da prenese 'batine', ne iztakne kablov in da zmaguje. To je to."

Čeprav bo težje, ne bomo jokali
Maljković je povedal, da ga še vedno najbolj skrbi načet gleženj Boštjana Nachbarja: "Boštjan je pravzaprav v pretekli sezoni igral zelo malo, zato ga moramo vrniti v ritem. On je naš edini igralec na položaju tri poleg Eda Murića, na katerega čakamo, zato nam ni lahko, a ne bomo jokali, čeprav bo situacija še težja."

Smodiš in Lorbek že proti Makedoncem
Na vprašanje, zakaj nista igrala Matjaž Smodiš in Erazem Lorbek, je Maljković odgovoril: "Običajno je, da trenerji v vseh reprezentancah določijo, kdo bo igral. Tako je tudi v Sloveniji. Igrala bosta torej v nedeljo. Ni nobene težave. Sicer nista stoodstotno pripravljena, a bosta igrala."

Pipan: V Litvo presenetit
Maljkovićev kolega na poljski klopi, nekdanji slovenski selektor Aleš Pipan, pa je o tekmi dejal: "Na obeh straneh je bilo posebej v napadu veliko napak. Obe ekipi sta bolj stavili na obrambo. Vesel sem, da se ni nihče poškodoval. Tekma je bila namenjena predvsem temu, da vidimo, kje smo." Poljsko čaka na evropskem prvenstvu težko delo že v prvem delu, ko bodo njene nasprotnice v skupini A Španija, Litva, Velika Britanija in Turčija. "Španci, Litovci in Turki so favoriti, ampak presenečenja se dogajajo. In s tem ciljem gremo tudi mi na prvenstvo. Želimo zmagati vsako naslednjo tekmo." Poleg Poljske je Pipan prevzel tudi trenersko mesto v Zadru: "Klub želim čim prej popeljati na položaje, kjer je že bil. Prvi cilj je vrnitev v Ligo NLB."

Slovenija se bo drevi ob 20.00 v Kidričevem pomerila še z Makedonijo. Prenos tekme bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.