Zoran Dragić je blestel v finalu državnega prvenstva in si prislužil naziv MVP. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Zoran Dragić je blestel v finalu državnega prvenstva in si prislužil naziv MVP. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Aleksandar Džikić, Edo Murić, Krka
Edo Murić se je dobro znašel pod taktirko Aleksandra Džikića. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Luka Lapornik
Najstarejši izmed šestih, ki so si mesto izborili na izbirnih treningih, je Luka Lapornik. Foto: Pia Nikolič
Jaka Blažič
Jaka Blažič s hitrostjo in borbenostjo spominja na brata Dragić. Tako kot Goran in Zoran tudi on pri Slovanu nosi številko 9. Foto: Vladimir Nikolič
Klemen Prepelič je navdušil na finalnem turnirju državnega prvenstva mladincev. Foto: Sandi Fišer
Maljković objavil spisek kandidatov

seznam 20 kandidatov za nastop na EP-ju uvrstil tudi šest mladeničev, ki so z njim sodelovali na izbirnih treningih. MMC vam jih predstavlja!

Najbolj se je od šesterice letos izkazal Zoran Dragić (196 cm, 1989). Lani je uspešno igral pri ljubljanskemu Slovanu, dokončno pa je zablestel letos v dresu Krke. Z Novomeščani je mlajši brat Gorana Dragića osvojil naslov državnega prvaka in bil izbran za najkoristnejšega posameznika finala Lige Telemach. Z 11,3 točke v povprečju je bil najboljši strelec slovenskih prvakov v državnem prvenstvu. Temu je dodal v povprečju še pet skokov na srečanje. Zablestel pa je predvsem v finalu, ko je ob 12 točkah v statistiko na obračun vpisoval še po devet skokov. Zoran je bil že lani z izbrano vrsto na pripravah, a ga je Memi Bečirović kot zadnjega črtal s seznama za svetovno prvenstvo. Preostalih pet je prvič v članski izbrani vrsti.

Lani Dino, letos Edo Murić
Ob mlajšem izmed bratov Dragić je lani dobil priložnost na pripravah tudi Dino Murić. Mladi Ljubljančan trenutno še okreva po poškodbi in ga zato tokrat ni na seznamu, si je pa mesto na pripravah priboril njegov mlajši brat Edo Mur (201 cm, 1991). Krilni košarkar je tako kot brat kariero začel pri Parkljih, lani pa je prestopil v Krko. Letos je podobno kot Dragić igral vedno bolje in na koncu je bil od Aleksandra Džikića deležen kar zajetne minutaže. Edo, ki trenutno nastopa za reprezentanco mlajših članov, je v državnem prvenstvu v povprečju v statistiko vpisoval nekaj manj kot šest točk in tri skoke na tekmo.

"Dal bom vse od sebe, da bi potoval v Litvo"
"Na vsakem treningu sem dal največ, kar sem lahko, tako da ne vem točno, kaj je bilo tisto odločilno oz. zakaj se je selektor Maljković odločil zame. Zagotovo sem dobro treniral, sem pa zelo vesel, da bom imel še naprej priložnost trenirati z Maljkovićem in drugimi uveljavljenimi igralci v reprezentanci. Dal bom vse od sebe, da bi potoval tudi v Litvo. Sem pa prepričan, da se je glede mladih igralcev Maljković dobro odločil, vsi smo imeli dobro sezono," je MMC-ju pojasnil svoj komentar o uvrstitvi na reprezentančni seznam Murić.

Med kandidati dva Laščana
Zlatorogu iz Laškega je po dolgih letih uspel povratek v regionalno jadransko tekmovanje. Nekdanji selektor Aleš Pipan je ob nekaterih izkušenih igralcih ponudil priložnost tudi številnim mladim, ki so dobro izkoristili dane minute in dva izmed njih sta na treningih prepričala tudi Maljkovića. "Sam vpoklic je zame velika čast in obenem še večja obveza. Prvič sem v članski reprezentanci. Vse to je zame nekaj novega. Dal bom svoj maksimum. Imamo dobro ekipo. Reprezentanca premore izkušene igralce in mislim, da lahko posežemo po najvišjih mestih," je na novinarski konferenci povedal Danijel Vujasinović (182 cm, 1989).

Vujasinović dosegal po skoraj štiri podaje
Vujasinović, ki se je pred tem kalil tudi na Polzeli pri Hopsih, si je letos izboril mesto prvega organizatorja igre Laščanov. V preteklosti je bil član mlajših reprezentančnih selekcij. 21-letnega branilca sicer krasijo dober pregled nad igro in natančne podaje. V povprečju je letos prispeval po 6,6 točke in 3,6 podaje.

Glavna Lapornikova tekmeca Blažič in Dragić
Na izbirnih treningih je dober pečat pustil tudi Luka Lapornik (195 cm, 1988), ki je najstarejši izmed novincev v izbrani vrsti. V Laško je prišel pred letošnjo sezono, pred tem pa je igral za Šentjur. Krilni košarkar z odličnimi telesnimi predispozicijami je v dresu Zlatoroga na tekmo vknjižil po 9,1 točke in štiri skoke. Kakšen je njegov komentar? "Potihoma sem vpoklic pričakoval, ker sem dobro igral že na teh izbirnih treningih. Poleg tega imam za seboj dobro sezono, v kateri sem napredoval. Rad bi seveda potoval tudi v Litvo, če se bo dalo. Zagotovo bi pa rad ostal čim dlje v reprezentanci. Mislim, da sta mi glavna konkurenca Blažič in Zoran Dragić. Cilje strokovnega štaba upam, da nam bo uspelo izpolniti. Veliko bo odvisno od tega, ali bomo imeli svoj dan."

Blažič se je dokazal pri Slovanu
Podobno kot pri Zlatorogu so veliko priložnosti mladim namenili tudi na Kodeljevem pri Slovanu. Med številnimi obetavnimi košarkarji je letos najbolj izstopal Jaka Blažič (196 cm, 1990). V Ljubljano je prišel pred dvema sezonama. Pred tem je Blejec igral za kranjski Triglav. Eksplozivni branilec je zablestel predvsem v drugem delu sezone, ko je postal praktično glavni nosilec plinarjev. 20-letni košarkar je v povprečju v državnem prvenstvu dosegal nekaj manj kot 10 točk in tri skoke.

Slovenija lahko poseže po najvišjih mestih
Blažič je bil ob vpoklicu zelo počaščen: "Zelo sem vesel tega vpoklica. Je lepa nagrada za mladega igralca in velika priložnost, da se pokažem selektorju ter tudi ostalim igralcem, ki sicer že nekaj veljajo v Evropi. Upanje za nastop je seveda veliko, vendar moram s trdim delom na treningih in pripravah pokazati, če si to sploh zaslužim. Na prvenstvu pa sem prepričan, da Slovenija lahko poseže po najvišjih mestih in seveda medalji."

Prepelič še v mladi izbrani vrsti
Najmlajši med izbranci je Klemen Prepelič (188 cm, 1992). Branilec Heliosa, ki zna dobro zadeti z razdalje, je zablestel na zaključnem turnirju mladincev, ko je bil najbolj zaslužen za slavje Domžalčanov in bil tudi izbran za MVP-ja finala četverice. V Domžale je košarkar iz Slovenske Bistrice, ki je v DP-ju letos imel povprečje 6,3 točke, prišel iz vrst Primorac Branika iz Maribora. Trenutno je član izbrane vrste mlajših članov. Skupaj z Murićem se bosta pripravam pridružila konec julija.

"Za mladega igralca sem dovolj pokazal"
"Mislim, da je to velika čast za vse nas mlade. Skozi sezono smo se dokazali, eni na članskem nivoju, jaz na mladinskem. Za mladega igralca sem dovolj pokazal, tudi na izbirnih treningih sem dal vse od sebe. Tako kot praktično vsi ostali," je MMC-ju pojasnil Prepelič.

Maljković objavil spisek kandidatov