Španija - novi/stari evropski košarkarski prvak. Foto: Reuters
Španija - novi/stari evropski košarkarski prvak. Foto: Reuters

Zanimivost: Prva peterka Španije je dala več točk (86) kot celotna ekipa Francije.

Tony Parker
Rudy Fernandez je z nešportno potezo na tla spravil Tonyja Parkerja, ki je moral zaradi bolečin v vratu zapustiti parket. Foto: Reuters
Juan Carlos Navarro
Juan Carlos Navarro - najkoristnejši igralec evropskega prvenstva 2011 v Litvi. Foto: EPA
Vlado Ilievski
Kljub dobri igri Vlada Ilievskega je Makdeonija ostala brez odličja. Foto: EPA

Francozi so upali na presenečenje in osvojitev naslova evropskega prvaka, a je izbrana vrsta Španije enostavno premočna. Ekipa je kompletna, pod obročem imajo odlične skakalce, v napadu pa sijajne strelce, med katerimi seveda prednjači izjemni Juan Carlos Navarro, ki je Makedoncem v polfinalu nasul 35 točk, v finalu pa se je ustavil pri 27 točkah.

Prva peterka prvenstva: Tony Parker (Francija), Bo McCalebb (Makedonija), Juan Carlos Navarro (Španija), Andrej Kirilenko (Rusija), Pau Gasol (Španija).

Najkoristnejši igralec prvenstva: Juan Carlos Navarro (Španija).


Ibaka podelil tri blokade zapored
Obe ekipi sta bili v prvi četrtini zelo izenačeni, v zaključku pa so se Španci, ki so začeli izkoriščati zapravljene napade Francozov, odlepili in so po prvih desetih minutah, v katerih so zgrešili zgolj en met za dve, vodili s 25:20. Aktualni evropski prvaki, ki so pred dvema letoma z 22 točkami razlike v finalu ugnali Srbe, so na začetku druge četrtine z dvema zaporednima blokadama zaustavili Francoze in prednost še povišali. 'Galski petelini' so se za hip z delnim izidom 6:0 vrnili, potem ko je Tony Parker zadel še drugo trojko na tekmi (29:26), a so Španci znova prevzeli pobudo in s pomočjo odličnega Serga Ibake, ki je v prvem polčasu zbral kar pet blokad, pobegnili celo na 11 točk razlike.

Nešportna poteza Fernandeza
Minuto in pol pred koncem polčasa je Rudy Fernandez z nešportno potezo zaustavil prodor Parkerja, ki je moral po zdravniško pomoč s parketa. Sledil je preobrat Francozov prek Nanda De Cola in Nicolasa Batuma, z delnim izidom 7:0 so se Špancem znova približali, a bili a nato v zaključku znova neuspešni v napadu, Pau Gasol pa je s štirimi točkami postavil izid 50:41.

Španci pritisnili na plin in zmagali
V nadaljevanju so bili gledalci priča zgodbi iz prvega polčasa: Španci so za hip popustili, Francozi so se nekoliko približali, nato pa je ekipa Sergia Scariole stopila na plin in znova vzpostavila visoko prednost. Varovanci Vicenta Colleta so bili na trenutke povsem nemočni, zlasti ko je delovala naveza Navarro-Pau Gasol, v obrambi pa jima je na pomoč priskočil Marc Gasol, ki je podelil še tri blokade.

V zadnji četrtini so se Francozi sicer hrabro borili, a niso bili kos nasprotniku, ki se je na koncu že poigraval in srečanje mirno končal z 98:85.

Nesrečnež Stojanovski
Makedonija je bila v tekmi za 3. mesto blizu bronastemu odličju, a se je tehtnica v končnici spet prevesila na stran Rusije. 15 sekund pred koncem je Ruse z veliko mero sreče v vodstvo s 70:68 popeljal Sergej Bikov. Po minuti odmora je šel v prodor spet nezaustavljivi Bo McCalebb (22 točk) in pod košem našel povsem samega Damjana Stojanovskega, ki mu je ob metu na koš žoga ušla iz rok. Sanj o medalji je bilo tako konec.

Makedonci ujeli Ruse na začetku zadnje četrtine
Rusi so bili tri četrtine tekme skoraj vseskozi v prednosti, največ za 11 točk v 15. minuti. Makedonci se niso predali in ob bučni podpori navijačev tekmeca ujeli na začetku zadnje četrtine, ko so s trojko Vlada Ilievskega (16 točk) povedli in si nekaj trenutkov pozneje priigrali tri točke naskoka. Z dvema trojkama je odgovoril Andrej Kirilenko (18). V nervoznem zaključku je bila pobuda na strani Rusov, ki pa so si oddahnili šele po zgrešenem "zicerju" Stojanovskega.

Finale:
ŠPANIJA
- Francija
98:85 (25:20, 25:21, 25:21, 23:19)
Navarro 27, P. Gasol (10 skokov) in Calderon po 17, Fernandez 14, M. Gasol 11; Parker 26, Diaw 12, Noah 11, Batum 10.

Za 3. mesto:
Makedonija - RUSIJA
68:72 (13:17, 17:19, 20:16, 18:20)
McCalebb 22, Ilievski 16, Antić 13; Kirilenko 18, Monja, Mozgov in Voroncevič po 10.

Zanimivost: Prva peterka Španije je dala več točk (86) kot celotna ekipa Francije.