Slovenska reprezentanca na letošnjem EP-ju zadene le vsako četrto trojko. Goran Dragić je iz 24 poskusov zadel trikrat. Foto: EPA
Slovenska reprezentanca na letošnjem EP-ju zadene le vsako četrto trojko. Goran Dragić je iz 24 poskusov zadel trikrat. Foto: EPA
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar danes odhaja v Litvo in bo strokovni komentator TV Slovenija. Seveda upamo, da bo v sredo lahko videl dvoboj slovenske reprezentance proti španski. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Slovenska košarkarska reprezentanca je po treh zaporednih porazih na evropskem prvenstvu izgubila skoraj ves kredit pri navijačih, vseeno pa še ni izgubila možnosti za medaljo. Le pot do nje bo zelo težka, saj bi bilo treba v četrtfinalu premagati branilce naslova Špance. Najprej bo treba seveda krepko popraviti igro in za začetek opraviti s Finsko.

Vse je še mogoče!
"Veliko ljudi me kliče te dni. Sem v neugodnem položaju, saj nekako sodim v to ekipo, in upam, da razumete, da nočem kritizirati in biti pameten tisoč kilometrov stran. Ni pošteno do fantov. Rečem lahko le to, da je od daleč vidno, da je ekipa v krču in da ne igra sproščeno. Če jim bo proti Finski uspelo zmagati, je v četrtfinalu še vedno vse mogoče," je za MMC povedal Nachbar, ki zaradi poškodbe ne more pomagati Sloveniji v Litvi.

Ne kritizirajmo prekmalu
Slovenija je še na skoraj vsakem prvenstvu premagala katero izmed favoriziranih reprezentanc. Je mogoč scenarij, da se fantom 'utrga' prav proti Španiji? "Seveda, to se je dogajalo tudi drugim ekipam. Makedonci so premagali Grke in so zdaj skorajda prvo ime turnirja, pa niso kakovostnejši od Slovencev. Enostavno Slovenija še ni imela tekme, v kateri bi se ji odprlo, kar bi povečalo samozavest. Upam, da bo to spremenila tekma s Finsko. Poznam fante, gotovo verjamejo, da lahko še nekaj naredijo. Bodimo z njimi do konca, potem bo dovolj časa tudi za kritike."

Ko bi le stekel met za tri ...
Je treba po številnih tekmah, na katerih so igralci trojke metali v prazno, zamenjati koncept igre? "Prve tekme smo zgrešili odprte mete za tri, posebej proti ekipam, ki so proti nam igrale cono in nam dovolile te odprte mete, česar nismo izkoristili. Potem je šlo le še navzdol. Zdaj vidimo, da je veliko neizdelanih metov za tri točke, s čimer je verjetnost za zadetek nižja.

Kot sem že rekel, ni se nam še odprlo, da bi zadeli več trojk zapored in prebili to blokado. To je naša slabost, ta slab odstotek metov, vsekakor pa je treba dobro metati za tri, če želimo zmagovati, kjer je naš slog igre tako postavljen. Za zdaj je odstotek res zelo nizek, in če bomo hoteli zmagati v četrtfinalu, bo treba zadevati. Spreminjati koncept igre sredi prvenstva? Ne vem, če je to dobro."