Boštjan Nachbar najbolje pozna reprezentante, zato lahko verjamemo, ko trdi, da bodo znali poraz proti Rusom obrniti sebi v korist. Foto: EPA
Boštjan Nachbar najbolje pozna reprezentante, zato lahko verjamemo, ko trdi, da bodo znali poraz proti Rusom obrniti sebi v korist. Foto: EPA
Kdaj se bo razigral Samo Udrih? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nachbar zaradi poškodbe ne more pomagati slovenski košarkarski reprezentanci, bo pa vseeno odšel v Litvo in za TV Slovenija od četrtfinala spremljal slovenske tekme.


Kako ocenjujete slovensko predstavo proti Rusiji?
Zaslužili bi si zmago. Igra je bila v 99 odstotkih dobra, z borbenostjo smo nadoknadili napake in držali majhen korak prednosti. Žal nam v zadnjih dveh minutah ni uspelo priti na štiri točke ali več prednosti, kar bi omogočilo mirnejšo končnico. Vedno je nekaj zmanjkalo, ali je bila kriva zapravljena žoga ali zgrešen met ...

Lahko tak nesrečen poraz pusti posledice?
Ta tekma nas ne bo stala turnirja. Če je bodo znali fantje obrniti sebi v prid, lahko celo veliko dobrega prinese, saj so se naučili, kaj je treba popraviti na takšnih tesnih tekmah, ki nas še čakajo. Forma igralcev se dviguje, prepričan sem, da bo poraz zbudil fante. Poznam njihov značaj in ni se treba bati za preboj v četrtfinale. Morda je celo koristno vsake toliko doživeti poraz. Tudi Španci so ga danes in se bodo gotovo odzvali pozitivno.

Torej je nesmiselno kritizirati ponesrečeno končnico?
Zakaj bi iskali šivanko v kupu sena ... Monja, ki vso tekmo ni nič zadel, je pač odločil. Če bi zgrešil, nihče ne bi omenjal te zadnje minute.

Slovenija je imela za zadnji napad 0,2 sekunde. Kakšna je sploh možnost za koš? V Ligi NBA ste gotovo videli veliko košev v zadnji sekundi ...
V NBA-ju velja, da če je do konca manj kot tri desetinke, je tekma odločena, saj po podaji dotik žoge vzame več časa. Rad imam takšne podrobnosti, ki so dobro definirane. V Evropi so pravila precej ohlapnejša in teoretično lahko obrneš tekmo, tudi če je do konca le ena desetinka. Ampak mislim, da bodo to spremenili. So se pa lani pravila spremenila in gre zdaj po minuti odmora žoga v igro na nasprotni polovici v višini trojke.

Na prejšnjih tekmah je Slovenija štirikrat zmagala, vendar se je nepričakovano mučila z ne najbolj uglednimi nasprotniki. Ste to pričakovali?
Vsi okoli mene so se zgražali, češ niso zmagali za od 20 do 30 točk. Sam sem napovedoval, da tekme v predtekmovanju ne bodo lahke. Veliko ekip je prvič na evropskem prvenstvu in so izjemno motivirane proti Sloveniji. Nekatere igralce imajo za zvezde. Pritisk je na favoritih in je včasih težko igrati. Toda kdo se bo spomnil, kako smo igrali z Ukrajino, če bomo na primer osvojili bron. Igra seveda ni bila briljantna, šele proti Rusiji smo bili lahko zadovoljni.

Zakaj v naši igri ni 'pick 'n rolla'?
Fantje ga gotovo znajo odigrati, toda naš napad je takšen, da se vsi dotaknejo žoge in s tem utrujajo obrambo, medtem ko pri 'pick 'n rollu' sodelujeta le dva ali trije. Meni je to všeč, ker je več gibanja žoge, čeprav proti coni smo imeli težave. Ampak igra je bila raznolika, 'pick 'n roll' je bolj statična igra. Edina težava v našem napadu je odstotek meta z razdalje. Tu so še rezerve, recimo pri Goranu Dragiću, Samu Udrihu. V minuti se lahko Udrihu 'utrga' in zadene tri trojke zapored. Verjamem, da bo tudi met stekel, nima smisla fante obremenjevati s tem, kajti potem bi kar preveč razmišljali.