Josipu Vrankoviću je po evropskem prvenstvu v Litvi potekel mandat. Na klopi Hrvaške je dosegel le štiri zmage in izgubil sedem tekem. Foto: EPA
Josipu Vrankoviću je po evropskem prvenstvu v Litvi potekel mandat. Na klopi Hrvaške je dosegel le štiri zmage in izgubil sedem tekem. Foto: EPA

"Še nikoli tako grdo, še nikoli tako žalostno. Ne samo, da se nismo uvrstili v 2. krog, ampak nam to ni uspelo v eni izmed najlažjih skupin, ki smo jih imeli na evropskih prvenstvih," piše spletni portal index.hr. "To ni bila najslabša postava, ki smo jo imeli od Nemčije 1993, a imela je eno veliko napako - trenerja Jokeja Vrankovića," dodaja novinar in se sprašuje: "Zakaj se je vztrajalo s trojkami, če jih zgrešiš 15 zapored? Zakaj se ni nikoli vedelo, katera je udarna peterka? Zakaj je Vranković vseskozi tožil zaradi zmanjšanega števila košarkarjev, če jih je potem uporabljal le sedem ali osem? Selektor bi se moral opravičiti, namesto njega pa je to storil Marko Popović. No, ali bomo enkrat končno dočakali opravičilo glavnih krivcev?" Pri tem je mislil na okostenelo Hrvaško košarkarsko zvezo, ki jo že 16 let vodi nekdanji sodnik Danko Radić, ki je na Hrvaškem izjemno nepriljubljen.

Predsednik zveze Radić si želi Spahijo
"Joke, pakiraj kovčke" in "Josip Vranković dokazal, da je vendarle trenerski anititalent" sta naslova na drugem najbolj branem hrvaškem portalu 24sata. "Čeprav je to najslabša uvrstitev hrvaških košarkarjev do zdaj, selektor akcije Litva ni ocenil kot neuspešno, ampak je samo nezadovoljen. No, ni več strahu, saj Joke odhaja s klopi," piše 24sata in dodaja, da bodo morali košarkarji celo v kvalifikacije za EP 2013 v Sloveniji. Citirajo tudi predsednika Radića, ki pravi, da je dozorel čas za vrnitev Nevena Spahije.

Linč na spletnih forumih
Pogrom na svoje košarkarje vršijo tudi hrvaški spletni forumi. Glavna tarča je selektor Vranković, sporočila pa preveva tudi nostalgija za zlatimi časi hrvaške košarke, ko so igrali celo v finalu olimpijskih iger. "Dražen Petrović in Krešo Ćosić se zdaj verjetno obračata v grobu," je povzetek vsega dogajanja na EP-ju v Litvi.