Jose Calderon je takole prodiral mimo Lakoviča. Foto: EPA
Jose Calderon je takole prodiral mimo Lakoviča. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro, Jaka Lakovič in Pau Gasol
Juan Carlos Navarro je v drugem polčasu dosegel nekaj pomembnih točk. Foto: EPA
Božidar Maljković
Selektorja Maljkovića čaka še ogromno dela, vendar sam metov ne more zadevati. Tokrat so imeli Slovenci kar 13 zgrešenih prostih metov, met za tri točke pa 4/21. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić
Slovence je z nekaj odličnimi prodori tudi tokrat v zaključkih napadov reševal Goran Dragić. Foto: Rene Gomolj
Marc Gasol
Brata Gasol sta pod košem povzročala ogromno težav. Foto: EPA
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek tokrat ni bil v ospredju, verjetno bo drugače že v nedeljo. Foto: EPA
Sergio Llull in Sašo Ožbolt
Sašo Ožbolt v zadnji četrtini zaradi petih osebnih napak ni stopil na parket. Foto: EPA

Vendar vprašanje, če bo takrat kaj drugače, Španija ima najboljšo zasedbo v evropski košarki. Nobeno od moštev v Malagi ni navdušilo, Slovenci pa so ob prevelikih nihanjih v igri izgubili kar 16 žog, od tega kapetan Jaka Lakovič pet, ter skok s 37:47. Ob tem so imeli ves čas tudi težave z osebnimi napakami, celo zadnjo četrtino sta tako na klopi presedela člana začetne peterke Sašo Ožbolt in Uroš Slokar.

Dvoboj družin Gasol in Dragić prvim
Motivirani gostitelji, pred dnevi jim je Litva prizadejala prvi poraz v pripravah, so po mlačnem začetku hitro prevzeli pobudo, na slovensko znižanje na le tri točke (40:37) v 26. minuti, pa odgovorili še do konca četrtine. Na koncu sta bila strelsko najbolj razpoloženi bratski navezi - Gasola sta za gostitelje dosegla 29 točk, "leteča brata" Dragić pa za četo Božidarja Maljkovića 21. Enajst jih je dodal še Matjaž Smodiš.

Slovensko reprezentanco na tekmah v Španiji kot posebni spremljevalec spodbuja tudi nekdanji kapetan Rašo Nesterović, ki se je odzval povabilu KZS-ja.

1. četrtina (16:14): Slovenci brez prostega meta, Španci kar 12
Maljković je začel s peterko Lakovič, Ožbolt, Zoran Dragić ter Slokar in Lorbek pod košem. Slovenci so šli čvrsto v tekmo, kar je prineslo kar sedem osebnih napak po le štirih minutah igre. Kljub temu so gostje v osmi minuti po koših Gorana Dragića po lepem prodoru in odbitku Smodiša povedli s 14:10. Slovenci niso izvajali niti enega prostega meta, Španci kar 12, a jih zadeli le pol. Španci so četrtino zaključili s serijo 6:0 (dva koša Marca Gasola) in povedli s 16:14.

2. četrtina (20:11): 10 poskusov, niti ene trojke
Slovenci so ostali prve tri minute druge četrtine brez koša, tako da so gostitelji z novimi petimi točkami (skupni niz 11:0) prišli do vodstva z 21:14. Slovenske črne minute je s prostima metoma prekinil G. Dragić (21:16), prvi slovenski koš iz igre v drugi četrtini pa je šele v šesti minuti s silovitim zabijanjem po lepem odvajanju in podaji G. Dragića dosegel Mirza Begić. Španci so po dveh koših Pauja Gasola pobegnili na +11 (29:18) v 18. minuti. Brata Dragić sta vsak s po enim košem iz igre znižala na 34:25 v zadnji minuti drugega dela. Zeleno-beli so v prvem polčasu za tri točke metali 0/10, skok pa izgubili s 25:17.

3. četrtina (19:21): Preblisk le v uvodnih minutah, nato na -13
Drugi del se je zaradi počene table začel z zamudo, kar pa načrtov Slovencev o povratku v igro ni pokvarilo. "Leteča brata" Dragić sta s hitro igro poskrbela za spodbuden slovenski začetek drugega polčasa. Pika na i za niz 11:4 je bila prva slovenska trojka - v 11. poskusu jo je dosegel Matjaž Smodiš, po prostem metu Erazma Lorbka je bila razlika le še tri točke (40:37) v 26. minuti. Gostitelji so nato v le dveh minutah po dveh koših P. Gasola (6 točk v tej četrtini) spet poskrbeli za varnih 10 točk naskoka, nato pa prek Juan Carlosa Navarra tik pred koncem tretjega dela ušli na +13 (55:42). Tekmo sta zaradi petih osebnih napak že takrat končala Slokar in Ožbolt.

4. četrtina (18:11): Španci zlahka zadržali priigrano prednost
Četrto četrtino je v svojem slogu s kar dvema trojkama odprl kapetan Lakovič, vendar so Španci znali zadržalti prednost iz tretje četrtine. Končno so zadeli za tri točke (2 trojki sta dosegla Calderon in San Emeterio) ter povedli celo za 19 točk (71:52), kar je bila najvišja prednost na tekmi.

Zadovoljen z odnosom, ne pa z izgubljenimi žogami
Božidar Maljković: "Zadovoljen sem z odnosom igralcev, saj so se vsi maksimalno borili in bili pravi profesionalci. Nezadovoljen pa sem z dvema segmentoma igre: prostimi meti, ki smo jih kar trinajst zgrešili, in s 16 izgubljenimi žogami. Če bi bili v teh dveh elementih boljši, bi bila tekma povsem izenačena. Španija je pravi test, saj je ekipa sestavljena iz vrhunskih igralcev, hkrati pa igrajo zelo atipično košarko. Navkljub porazu sem zadovoljen in gremo naprej."

Goran Dragić: "Na trenutke smo igrali odlično, žal pa nam je nekajkrat popustila zbranost, kar je tako vrhunska ekipa, kot je Španija, znala izkoristiti. Všeč mi je, da nismo popustili tudi, ko je Španija pobegnila na visoko razliko. Brez dvoma smo zgrešili preveč prostih metov, glede na to, da so Španci precej višji in močnejši, pa smo lahko zadovoljni tudi s skoki. Jutri nas čaka še ena tekma in potruditi se moramo, da jo odigramo čim bolj kakovostno."

Zoran Dragić: "Tekma je bila težka. Začeli smo dobro tako v obrambi kot napadu, nato pa smo zgrešili nekaj lahkih polaganj v protinapadih in izgubili zbranost. Zaradi tega smo bili kar nekaj minut brez doseženega koša in odšli na odmor z minus deset. Na naslednji tekmi moramo igrati bolj umirjeno."

Francozi povozili Hrvate v Londonu
Slovenski nasprotniki v skupini D prvenstva v Litvi, Rusi, so v Panevežysu ugnali gostitelje prvenstva z 88:80. Prvi strelec ekipe je bil NBA-center Timofej Mozgov s 16 točkami. Vitalij Fridzon je dodal 14, Andrej Kirilenko pa 13 točk. Pri gostiteljih je bil najboljši Paulius Jankunas s 14 točkami. Hrvaški košarkarji so na pripravljalnem turnirju v Londonu še drugič zapored izgubili. Tokrat jih je s kar 23 točkami razlike nadigrala Francija (83:60). Hrvati so po zaslugi Marka Popovića iz kar 17 poskusov zadeli le eno trojko.

Pripravljalna tekma, Malaga
ŠPANIJA
- SLOVENIJA
73:61 (16:14, 20:11, 19:21, 18:15)
11.000; P. Gasol 15 in 10 skokov, M. Gasol 14, Navarro in Calderon po 9, San Emeterio 6, Fernandez in Ibaka po 5, Llull 4, Reyes in Suarez po 3; G. Dragić in Smodiš po 11, Z. Dragić 10, Lakovič in Lorbek po 8, Slokar in Begič po 4, Jagodnik in Murič po 2, Ožbolt 1.

Met za 2 točki: 23/49; 21/44
Met za 3 točke: 2/10; 4/21
Prosti meti: 21/32; 7/20
Skoki: 47; 37

Nedelja ob 21.30 (Granada):
ŠPANIJA - SLOVENIJA