Pred enim letom je Slovenija na krstni tekmi dvorane v Stožicah izgubila proti Španiji po podaljšku z 79:72. Foto:
Pred enim letom je Slovenija na krstni tekmi dvorane v Stožicah izgubila proti Španiji po podaljšku z 79:72. Foto:
Dirk Nowitzki
Dirk Nowitzki, ki je v lanski sezoni z Dallasom prvič osvojil šampionski prstan za zmagoslavje v Ligi NBA, se je vrnil v nemško reprezentanco, na tribunah v Bambergu pa ga je spodbujala tudi sestra. Foto: Reuters

Po poškodbi, zaradi katere je manjkal na lanskem svetovnem prvenstvu, je evropske prvake okrepil tudi organizator igre Jose Calderon. Podobno kot Slovenija ima tudi Španija en poraz na letošnjih pripravljalnih tekmah. V Kaunasu jih je v četrtek s hitro igro premagala Litva kar z 88:67 (50:33). Slovenija bo morala za presenečenje izgubiti manj žog kot na prejšnjih tekmah in dobiti skok.

Slovenska reprezentanca, ki jo bo v Malagi in Granadi spodbujal tudi Rašo Nesterović, ima kar nekaj izkušenj z dvoboji proti Španiji, navsezadnje so številni tudi igrali v španskem prvenstvu. Največji pečat sta pri Barceloni pustila Erazem Lorbek in Jaka Lakovič, ki je po zadnji sezoni zapustil klub.

Lorbek je bil v sezoni 2006/07 član Unicaje, tako da dobro pozna dvorano v Malagi, ki sprejme 11.300 gledalcev. Še bolj domače se bo na nocojšnji tekmi, ki si jo boste lahko ogledali na TV Slovenija 2 in na MMC-ju, počutil slovenski selektor Božidar Maljković, saj je Malago vodil štiri sezone (1999-2003).

Prijateljski tekmi, danes ob 19.30 (Malaga):
ŠPANIJA - SLOVENIJA

Nedelja ob 21.30 (Granada):
ŠPANIJA - SLOVENIJA

Turški strelci povsem odpovedali
Na pripravljalnem turnirju v Bambergu se je Turčija osramotila na tekmi proti Grčiji in izgubila z 62:38. Svetovni podprvaki, za katere je igralo pet košarkarjev iz Lige NBA (tudi Hedo Turkoglu in Ersan Ilyasova), so imeli le 27-odstoten met iz igre (13/48).

Nemčija je z 71:65 premagala Belgijo. Dirk Nowitzki je po treh letih spet zaigral v izbrani vrsti in jo z 18 točkami rešil poraza. Chris Kaman je dodal 17 točk in 9 skokov. Nemčija je večji del tekme zaostajala, na začetku zadnje četrtine je zaostanek znašal 12 točk. Nowitzki je v zadnjih petih minutah dosegel devet točk.