Hitrost, eksplozivnost in prodori (pod koš) so značilni za 191 cm visokega branilca. Foto: Reuters
Hitrost, eksplozivnost in prodori (pod koš) so značilni za 191 cm visokega branilca. Foto: Reuters
Goran Dragić
Goran bo v reprezentanci eden od dveh predstavnikov družine Dragić. Drugi je njegov mlajši brat Zoran. Foto: MMC RTV SLO
Goran Dragič, Jaka Lakovič
Jaka Lakovič in Goran Dragić - izjemna naveza na branilskih položajih. Foto: Reuters
Goran Dragić in Steve Nash (Phoenix Suns)
Goran Dragić je dve sezoni in pol igral v Phoenixu skupaj s Stevom Nashom. Foto: EPA

25-letni član Houstona je na priprave prišel dobro razpoložen. Kako tudi ne, ko pa je imel po dolgem času skorajda tri mesece dopusta. Na trenutno najbolj pereče težave slovenske reprezentance - številne odpovedi, se ne ozira. "Cilj kljub nekaj odpovedim še vedno ostaja enako visok. Ne smemo pozabiti, da tudi na preteklih prvenstvih, denimo leta 2007 v Španiji, nismo nastopili z najmočnejšo postavo, pa smo naredili dober rezultat. Ni pomembno, kdo pride, kdo ne. Najpomembnejše je, kako se dela na pripravah in kako se ekipa ujame," pravi "Gogi".


Goran Dragić, začenja se dolgo in vroče poletje, ki ga boste vi preživeli na treningih in tekmah slovenske reprezentance. Ste fizično in predvsem psihično pripravljeni na napor, ki vas čaka?
Tri mesece sem imel prosto, tako da sem se regeneriral. Potem ko pet, šest let nisem imel dopusta, se je malo daljši odmor res prilegel. Prvi teden bo verjetno težko, bomo malo dihali na škrge, nato pa bo šlo lažje. Vse to je sestavni del športa.

Nekateri vaši reprezentančni kolegi so se nastopanju za reprezentanco iz takšnih ali drugačnih razlogov odpovedali. So se tudi vas mogoče lotevale misli, da bi skozi poletje ubrali "lažjo" pot?
Ne, o tem nisem razmišljal. Vedel sem, da bom klubsko sezono končal že 14. aprila. Danes (nedelja, op.a.) je 10. julij, tako da sem imel dovolj počitka.

Na preteklih prvenstvih ste bili predvideni kot "as iz rokava". Zdaj boste bržkone eden izmed nosilcev igre. V kakšni vlogi vas vidi selektor Božidar Maljković?
O vlogah se nismo še nič pogovarjali, vsaj jaz ne. Govorili smo le o tem, da se bo trdo delalo. Vloge se bodo razdelile na pripravah. Od mene pač pričakuje to, da bom po najboljših močeh pomagal ekipi.

Selektor Maljković je ob prevzemu funkcije napovedal boj za medalje. Od takrat je nekaj igralcev odpovedalo sodelovanje, zadnji v vrsti Erazem Lorbek (ta si je medtem premislil; op. ur.). Po vsem tem reprezentanca gotovo ni v najmočnejši postavi. Menite, da je kljub temu medalje še vedno realen cilj ali je previsoka želja?
Mi igralci si želimo, da bi nekoč osvojili kolajno na velikem tekmovanju. Cilj kljub nekaj odpovedim še vedno ostaja enak. Ne smemo pozabiti, da tudi na preteklih prvenstvih, denimo leta 2007 v Španiji, nismo nastopili z najmočnejšo postavo, pa smo naredili dober rezultat. Ni pomembno, kdo pride, kdo ne. Najpomembnejše je, kako se dela na pripravah in kako se ujame ekipa.

Rusija, Bolgarija, Belgija, Gruzija in Ukrajina se zdijo kar primerna skupina za dober začetek prvenstva, ki je pomemben. Kako vi ocenjujete te nasprotnike?
Žreb je ugoden za nas. Na papirju smo glede na izide zadnjih let bržkone boljši od vseh. Kljub temu je treba biti previden. Spomnimo se, kako smo se na zadnjem evropskem prvenstvu mučili z Veliko Britanijo. Vsekakor papir ne šteje nič, ampak se bo treba dokazati na igrišču.

Skupaj boste dva meseca, kar je dolgo obdobje. Kaj boste počeli, da ne bo prišlo do zasičenosti? Kdo bo glede na izkušnje preteklih let prevzel vlogo največjega šaljivca?
V preteklosti je bil Marko Milič, mogoče bo letos to vlogo prevzel Sloki (smeh in pozdrav z Urošem Slokarjem, op. a.). Kakor koli, vsako leto je 'fajn' vzdušje, dobro se razumemo, zato ni bojazni, da bi prišlo do zasičenosti.

Če se za konec vrneva še malo h klubski sezoni. Februarja ste nepričakovano zamenjali klub. Phoenix vas je prodal v Houston. Kako po začetnem šoku zdaj z razdalje nekaj mesecev gledate na to spremembo v vašem življenju in karieri? Plusi in minusi?
Minus je to, da sem se moral navaditi na novo okolje, ljudi, sistem igre. Če pogledam zdaj še pozitivno stran, potem lahko rečem, da imamo mlado ekipo, dobro sem končal sezono, tako da z optimizmom gledam v prihodnost.