Po besedah Maljkovića sta Slovenijo rešila skok in čvrsta obramba. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Po besedah Maljkovića sta Slovenijo rešila skok in čvrsta obramba. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić je dobro odigral tudi v napadu. Dosegel je nekaj pomembnih točk in bil z 12 tretji strelec Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić je s prodori v odločilnih trenutkih skupaj z Erazmom Lorbkom priigral Sloveniji vodstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Srbski strokovnjak, ki je prvič na prvenstvih stare celine vodil reprezentanco, s predstavo svojih varovancev seveda ni bil zadovoljen. V igri Slovenije je bilo ogromno napak, predvsem pa se ponavljajo težave, ki so izbrano vrsto pestile že v pripravljalnem obdobju (izgubljene žoge, zgrešeni meti, težave proti coni ...), vendar pa na koncu štejeta le dve točki, ki sta zapisani na slovenskem računu.
Maljković pričakoval tako tekmo
"Predvidevali smo, da se bo tekma tako odvijala. Bolgari so se zaprli v cono in obrambo mož na moža. Pričakovali smo, da bomo imeli slab dan, vendar sta nas rešila skok v napadu in čvrsta obramba, ki pa bi bila lahko precej boljša. Ko nismo imeli rešitve za njihovo consko postavitev, smo delali tudi velike napake v obrambi - dovolili skok v napadu in slabo zapirali igralce. Glavno je, da smo tekmo dobili. Če me sprašujete, ali lahko igramo bolje, pa mislim, da gotovo. Proste mete smo metali pod 50 odstotki, tudi pri trojkah je strah prišel v kosti igralcev, hkrati pa so Bolgari igrali povsem neobremenjeno," je bil jasen Maljković.
"Psihično pomembna zmaga"
Tudi reprezentanti so pričakovali težko in predvsem trdo tekmo. Za TV Slovenijo je Uroš Slokar takoj po tekmi povedal: "Ni nas presenetila igra Bolgarov, vedeli smo, da bodo tako igrali. Enostavno smo se izgubili, na njihovo igro 15 minut nismo imeli odgovora, padla nam je koncentracija. To se ne sme več ponoviti, ker bi boljša reprezentanca to proti nam izkoristila in nas kaznovala. Smo pa vseeno pokazali, da lahko z obrambo spremenimo potek tekme. Žal nismo bili pri strelu, ampak na koncu je najpomembneje, da smo zmagali. Prebili smo led, prva tekma je vedno najbolj živčna. Psihično je bila to za nas zelo pomembna zmaga."
Pred kamero TV Slovenije je stopil tudi Matjaž Smodiš, ki si je v zadnji četrtini privoščil veliko neumnost, ko je protestiral po storjeni osebni napaki in za nameček dobil še tehnično: "Vedeli smo, da igramo proti neugodnemu nasprotniku, ki se bori do konca. Bolgari so pokazali vse svoje kvalitete. Verjamem, da se je pokazala tudi naša nekonstanta v igri, v igri smo padli zlasti v tretji četrtini, ampak smo se pobrali in pokazali svoj karakter. Imeli smo veliko težav proti coni, verjamem, da nam jo bodo vse reprezentance postavile in čakale na naš odziv. Upajmo, da bo jutri igra stekla in da bomo zadeli tudi kakšen met z razdalje več. Pomembno je, da bolje zaigramo tudi v globini."
Brata Dragić pustila dober vtis
Za Slovenijo so kar štirje košarkarji prvič zaigrali na evropskem prvenstvu. Najbolj pozitiven vtis med njimi je pustil Zoran Dragić, ki je znova navdušil s požrtvovalno igro v obrambi. Z 12 točkami je bil tretji strelec Slovenije, ujel pa je še sedem odbitih žog. "Začeli smo dobro, držali deset točk naskoka, nato pa v drugem polčasu povsem popustili. Nismo igrali obrambe, slabo smo skakali in Bolgari so izenačili ter celo povedli. Vseeno smo na koncu iztisnili iz sebe maksimum in zasluženo zmagali. Če bomo proti Ukrajini bolje zadevali in več pozornosti posvetili obrambi, potem druga zmaga ne bo vprašljiva," se je "Zoki" že uzrl na četrtkov obračun z Ukrajino.
Točko več od mlajšega brata je prispeval Goran Dragić. Z Erazmom Lorbkom sta v zadnjih minutah izpeljala nekaj uspešnih akcij v napadu in priigrala Sloveniji odločilno prednost ob zaključku srečanja. 25-letni Ljubljančan je bil zadovoljen s protinapadom: "Smo kar trepetali za zmago, saj je bila tekma težka. Tri četrtine smo dobro igrali, nato pa nas je njihova cona vrgla iz ritma. Težko je dobiti tekmo, če zadeneš le tri trojke, vendar smo imeli tudi dober segment igre - protinapad, ki nas je danes rešil."

Rowland verjame, da bodo drugič mete ob koncu zadeli
Kljub porazu so bili Bolgari zadovoljni s svojo igro. V imenu reprezentance je spregovoril najboljši strelec na tekmi, sicer naturalizirani Američan, Earl Rowland: "Vedeli smo, da nas čaka težka tekma. Ponosen sem na svoje soigralce. Trener nas je dobro pripravil. Želeli smo si zmage. Na koncu so odločale tudi izkušnje. Tekma je bila izenačena. Slovenci so uspešno zaključili zadnje napade, nam pa to ni uspelo. Zgrešili smo odprte mete. Prepričan sem, da bomo naslednjič, ko bomo imeli tako priložnost, take mete zadeli. Drugače pa sem zadovoljen z našo predstavo."