Kar ni uspelo branilcem, je Erazmu Lorbku. Krilni center Barcelone je bil najboljši strelec Slovenije, zadel pa je izjemno pomembno trojko, ki je vrnila reprezentanco v igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kar ni uspelo branilcem, je Erazmu Lorbku. Krilni center Barcelone je bil najboljši strelec Slovenije, zadel pa je izjemno pomembno trojko, ki je vrnila reprezentanco v igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na veliko število izgubljenih žog je Božidar Maljković opozarjal že na pripravljalnih srečanjih. Slovencem težav do prvenstva, kot kaže, ni uspelo odpraviti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Smodiš je bil že v pripravljalnem obdobju zelo nervozen. Že na prvi tekmi je Novomeščan dobil tehnično napako. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Klaipedi je tekmo spremljalo 2.000 gledalcev. Kar nekaj je bilo tudi slovenskih navijačev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vsi košarkarji zatrjujejo, da so najtežje prav prve tekme na prvenstvih. Tako je bilo tudi tokrat. Bolgari so nudili Sloveniji presenetljivo dober odpor in v zadnji četrtini celo povedli za šest točk. Šele v zadnjih minutah so Slovenci z boljšo igro v obrambi preprečili prvovrstno senzacijo.

Slovenci izgubili 12 žog
Tekma z Bolgarijo je razkrila precej slovenskih pomanjkljivosti. Že v pripravljalnem obdobju so varovanci Božidarja Maljkovića, ki je v igro poslal vse košarkarje z izjemo najmlajšega Luke Rupnika, imeli težave z velikim številom izgubljenih žog in te napake so se ponavljale tudi na prvem obračunu na prvenstvu. Stekel ni niti met (trojke le 3/26, prosti meti 10/18). Vendar pa je mogoče potegniti tudi s te tekme pozitivne stvari. Slovenci zagotovo ne bodo podcenjevali na papirju slabših tekmecev, najboljši slovenski igralci pa so prav v najpomembnejših trenutkih pokazali največ.

Na koncu je bil z 18 točkami najboljši Erazem Lorbek, ki je dosegel nekaj izjemno pomembnih košev v zaključku srečanja, odgovornost je v zadnjih minutah prevzel tudi Goran Dragić. Organizator igre je tekmo končal pri 13 točkah, njegov mlajši brat Zoran, ki je znova dobro opravil delo v obrambi, pa je prispeval 12 točk. Pri Bolgarih je Earl Rowland, ki je Sloveniji povzročal ogromno težav, vpisal 20 točk. Štirje Slovenci so debitirali na prvenstvih stare celine (Z. Dragić, Sašo Ožbolt, Mirza Begić in Edo Murić).

Bolgari do vodstva že v prvi četrtini
Maljković je pričakovano v prvo peterko uvrstil Jako Lakoviča, Saša Ožbolta, Z. Dragića, Lorbka in Uroša Slokarja. Slovenija je dobro začela prvenstvo ter s košema Ožbolta in Lakoviča z razdalje povedla v drugi minuti s 5:0. V naslednjih napadih igra ni stekla, Maljkovićevi varovanci pa so naredili precej napak in po nepotrebnem izgubljali žoge. Posledično so se Bolgari približali in v sedmi minuti je Earl Rowland zabil za 9:9, v naslednjem napadu pa je Nikolaj Varbanov celo povedel Bolgarijo v vodstvo. Po minuti odmora sta brata Dragić s serijo 8:0 vrnila Slovenijo v vodstvo (17:13).

Tudi v drugi četrtini so Slovenci dobro igrali v obrambi, precej več težav pa so še naprej imeli v napadu. Kljub vsemu jim je uspelo celo povišati prednost. V zadnji minuti druge četrtine je najnevarnejši bolgarski strelec Filip Videnov, ki ga je predtem uspešno zaustavljal Z. Dragić, z manjšo serijo približal Bolgare. S trojko je branilec postavil končni izid polčasa (29:25).
Brez rešitev za Rowlanda in Videnova
Videnov, ki se je razigral ob koncu prvega dela, je po prihodu iz garderobe s še eno trojko priključil Bolgare le na točko zaostanka (31:30). Nato si je prislužil tretjo osebno napako in Rosen Barčovski je bil prisiljen najboljšega strelca potegniti na klop. Slovenci so v 23. minuti po trojki Ožbolta Bolgarom nekoliko pobegnili. Štiri minute pred koncem sta hitro akcijo izvedla brata Dragić. Goran je odlično podal, Zoran pa se je uspešno znašel pod košem in Slovenija je prvič povedla z dvoštevilčno prednostjo (43:32). Razliko so zadržali vse do zadnje minute, ko je Rowland približal na - 6, nato pa je s prostega meta končni rezultat tretje četrtine postavil Begić (47:40).

Brata Ivanov, ki sta se odlično borila pod obročema, sta Bolgare na začetku zadnjih desetih minut približala na - 3. Nato je uspešno prodrl Videnov, na nasprotni strani je izza črte cel obroč zgrešil Samo Udrih, Rowland pa položil za 48:48. Po minuti odmora je Lakovič zadel za tri, vendar sta znova s prodoroma odgovorila Rowland in Videnov. Ameriški organizator igre je ukradel še eno žogo in v 35. minuti dosegel koš, nad njim pa je G. Dragić napravil še osebno napako (51:55).

G. Dragić in Lorbek preprečila senzacijo
Veliko neumnost je ob prednosti Bolgarov napravil Matjaž Smodiš. Eden najizkušenejših v slovenski vrsti je naredil osebno napako, nato pa dobil še nespametno tehnično. Bolgari Smodiševega "darila" niso izkoristili, izjemno pomembno trojko pa je za 54:57 zadel Lorbek. Dve minuti pred koncem je G. Dragić odlično prodrl pod koš in našel Lorbka, ki je zadel, nato pa še uspešno izvedel dodatni prosti met. Bolgarom ni uspelo več sestaviti uspešnega napada in Slovenija je le dosegla prvo zmago.

Gruzijci nadigrali Belgijo
V prvem srečanju skupine D so Gruzijci, ki imajo v Klaipedi bučno spodbudo s tribun, visoko premagali Belgijo (59:81), ki je le nekaj dni pred prvenstvom ostala brez svojega najboljšega košarkarja Axla Hervella. Gruzija je že prvi polčas dobila za 16 točk (21:37). Na koncu je bil najboljši strelec Gruzije kapetan in prvi zvezdnik reprezentance Zaza Pačulia (16 točk), Viktor Sanikidze pa se je izkazal z dvojnim dvojčkom (13 točk, 11 skokov).

Rusi so po pričakovanju premagali nekdanje rojake Ukrajince s 73:64. Izkazal se je junak ruskega slavja na evropskem prvenstvu leta 2007 Andrej Kirilenko, ki je dosegel dvojni dvojček (20 točk, 11 skokov). Pri Ukrajini je bil najboljši center Valencie Serhij Liščuk s 13 točkami.

Skupina D (Klaipeda)
SLOVENIJA - BOLGARIJA
67:59 (17:13, 12:12, 18:15, 20:19)

Lorbek      18   Rowland     20
G. Dragić   13   Videnov     14
Z. Dragić   12   Kostov       7
Lakovič      6   D. Ivanov    5
Slokar       4   K. Ivanov    5
Ožbolt       4   Varbanov     4
Begić        4   Avramov      2
Jagodnik     3   Z. Georgiev  2
Udrih        3              
                   
Met za 2 točki: 24/40; 21/41 
Met za 3 točke: 3/26; 3/21  
   Prosti meti: 10/18; 8/15    
         Skoki: 43; 36       

BELGIJA - GRUZIJA
59:81 (11:20, 10:17, 21:21, 17:23)
Beghin 13, Benga 12; Pačulia 16, Sanikidze (11 skokov) in Šengelia po 13.

RUSIJA - UKRAJINA
73:64 (15:11, 13:13, 25:26, 20:14)
Kirilenko 20 in 11 skokov, Fridzon 12; Liščuk 13.

Lestvica:                 
GRUZIJA           1  1 0  +22  2
RUSIJA            1  1 0   +9  2
SLOVENIJA         1  1 0   +8  2
BOLGARIJA         1  0 1   -8  1
UKRAJINA          1  0 1   -9  1
BELGIJA           1  0 1  -22  1